Kombi które z przykładowych?

14 Kwi 2015, 20:14

krikus napisał(a):Ty poważnie z tym stwierdzeniem?
9-10k to jak najbardziej cena adekwatna dla Focusa z tego roku w dobrym stanie. Na Focusa z początków produkcji trzeba mieć 7k minimum więc nie wiem co w tym śmiesznego.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
0

14 Kwi 2015, 20:36

Koniu napisał(a):więc nie wiem co w tym śmiesznego.

Nic bardziej błędnego.

Ja jak wiecie jestem praktykiem a nie tylko teoretykiem, zatem nawiązując do zadanego wcześniej pytania to oznajmiam iż trzy tygodnie temu przez przypadek znalazłem ogłoszenie z Focusem kombi 1.6 z 01r.
Zadzwoniłem, oglądnąłem i kupiłem. Kupiłem go za 4200zł :!:
Auto od drugiego właściciela, który miał go od 7 lat. Z rzeczy które były do zrobienia to pomalowanie jednego wymienionego błotnika przedniego i kilku zaprawek na zderzakach. A do zrobienia został rozrząd (wymiana paska) i pierdoła taka jak wymiana końcówek drążków kierowniczych bo stukają na nierównościach. Opony letnie też kupić muszę bo te co mi dał są w kiepskim stanie ale za to na oryginalnych alufelgach. Tak poza tym auto w świetnym stanie technicznym i wizualnym, był sprawdzany na stacji diagnostycznej, podłoga całkiem zdrowa, silnik suchy, nie myty. Przebieg, myślę że raczej oryginał 208 tys km.
Najpierw myślałem że auto pójdzie na handel, ale zostawię go dla siebie, bo szkoda sprzedawać, za dobry egzemplarz to jest.

Na koniec; morał z tego taki że nie cena czyni regułę :idea:
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8
0

14 Kwi 2015, 20:42

Masz jakieś zdjęcia?
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
0

14 Kwi 2015, 20:46

Mogę jutro zrobić jak będzie dzień.
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

0

14 Kwi 2015, 20:49

krikus napisał(a):Mogę jutro zrobić jak będzie dzień.

Ok. To się nim pochwalisz :)
Damian99
Nowicjusz

Miejscowość: Żyrardów
Auto: "Nie mam"
0

14 Kwi 2015, 21:01

Nie ma sprawy. Chętnie.
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

2
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Turbodoładowany, benzynowy silnik 1.6 DIG-T 163 KM
    Nissan rozszerza ofertę cenionego modelu Qashqai o wersję z zaawansowanym silnikiem benzynowym DIG-T 163. Nowy, czterocylindrowy, turbodoładowany silnik 1.6 jest zgodny z rygorystyczną normą emisji spalin EURO 6 i zapewnia ...

14 Kwi 2015, 21:13

Słuchaj.. a ja po raz kolejny powtórzę.. że okazje się zdarzają... Nie każdy egzemplarz na 100% będzie złomem jak ma niską cenę. Ale w 90% tak się zdarza. Faktem jest że zadbany Focus kosztuje 2x tyle co za niego dałeś..
Poza tym Ty wiesz gdzie szukać.. :ok: Ja też chętnie zobaczę tego Twojego Focusa :)
Koniu
Forumowicz VIP

0

15 Kwi 2015, 07:03

Koniu, poważnie, czas zaktualizować swoje "cenniki" :ok: Pisałem o tym już ze dwa miesiące temu, ale mój post o dziwo zniknął.
Na 747 Focusów z roczników 1998 - 2001 wystawionych na olx jedynie 2 sztuki wyceniono na więcej niż 10k...
Na 30 Focusów z rocznika 1998 wystawionych na olx tylko jeden kosztuje więcej niż 7k...
Podejrzewam, że te trzy egzemplarze nieprędko znajdą nowych właścicieli. Nie wierzę w to, że to jedyne godne uwagi Focusy w całej Polsce. To tylko Fordy, ich wartość nigdy nie rosła wraz z wiekiem, lecz wprost przeciwnie :wink: Nikt obecnie nie da za 17-letniego Focusa 7k, tym bardziej, że to typ auta, o które się średnio dba i zawsze będzie coś jeszcze do zrobienia.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
5

15 Kwi 2015, 07:25

Tak a za a3 to da 10k. Skończcie już pie*rzyć bo się niedobrze robi. Byłeś, oglądałeś? Zapewne nie, więc się nie odzywaj. Chcesz mi dociąć wszędzie gdzie się odezwę ale znasz tylko temat VAG-ów i swojej Hondy.
Ty i handlarz czasem powinniście przyjąć mowa jest srebrem a milczenie złotem.
No i jak sie rozpatruje trupy to może są tanie.
Proszę bardzo Focus za 4k.
[link do oferty na Allegro wygasł]
Kupiłbyś?
czy może tego?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Koniu
Forumowicz VIP

0

15 Kwi 2015, 09:23

Koniu napisał(a):Chcesz mi dociąć wszędzie gdzie się odezwę

Przesadzasz :D Nie "wszędzie" tylko tam, gdzie piszesz, że:
- A3/Golf IV to "szrot", "złom" (bo w odróżnieniu od Ciebie miałem te auta i wiem, że złomami nie są) albo, że Focus mk1 jest lepszym autem od A3 8L (bo według mnie lepszy jest wyłącznie pod względem prowadzenia),
- Mondeo mk3 "przebija" Passata B5 (bo to porównywalne auta, każde z nich ma i wady i zalety),
- Focus z początku produkcji to 7k. (bo według mnie przy "starych" autach nie ma żadnej reguły).
I nie "dociąć" tylko wyrazić swoje zdanie, do którego chyba mam prawo. W odróżnieniu od Ciebie w takich dyskusjach staram się nie uciekać do wycieczek osobistych, a jedynie przedstawiać swoją argumentację. Gdybyśmy mieli we wszystkim się ze sobą zgadzać to po co w ogóle coś takiego jak forum, które chyba z założenia jest formą wymiany poglądów? :)
Nie spinaj się tak :piwo:

Koniu napisał(a):Byłeś, oglądałeś?

Wszystkich nie, ale zgaduję, że i Ty każdego z nich nie oglądałeś. Po prostu nie wierzę, że tylko 3 auta z 747 są godne uwagi.

Koniu napisał(a):No i jak sie rozpatruje trupy to może są tanie.

Trupy mają to do siebie, że zwykle są tanie :wink:
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

6

15 Kwi 2015, 14:44

łysy30 napisał(a): Focus mk1 jest lepszym autem od A3 8L
Lepszy jest pod tym względem że nie jest przereklamowany. Poza tym to porównywalne auta.
łysy30 napisał(a):- A3/Golf IV to "szrot", "złom" (bo w odróżnieniu od Ciebie miałem te auta i wiem, że złomami nie są)
Ale nie są to auta idealna jak większość twierdzi a to mnie cholernie drażni. Jeszcze jak ktoś poleca 1.4/1.6 to już w ogóle...
łysy30 napisał(a):- Focus z początku produkcji to 7k. (bo według mnie przy "starych" autach nie ma żadnej reguły).
To kup Focusa za 2k jak nie ma reguły. Zawsze jest reguła. Chyba że mowa o aucie typu Fiesta Mk3, Twingo, Corsa B. Te można już za 1000-1200zł wyrwać. Z tym że wartość niektórych auta wraz z wiekiem wzrasta np. BMW e30.
łysy30 napisał(a):Wszystkich nie, ale zgaduję, że i Ty każdego z nich nie oglądałeś.
Oczywiście że nie ale oglądałem to i owo i wyciągnąłem wnioski. Owszem osobiście potrafiłbym znaleźć coś tańszego co po naprawie wyjdzie i tak taniej ale na forum pytają ludzie nieznający się na autach.
Oczywiście że nie tylko godne polecenia są te 3 sztuki czy ile ich tam jest ale kupisz za 6k to dołożysz do np. wymiany zawieszenia, kupna 2 kompletu opon, prania tapicerki, malowania jakiegoś elementu..
Focus za 5k to już walka z rdzą + malowanie i inne drobiazgi
a za 4k to ja nikomu nie polecę bo do tego szkoda dokładać...
Suma summarum i tak wyjdzie te 7k. Prosta matematyka :ok:
łysy30 napisał(a):Trupy mają to do siebie, że zwykle są tanie
Dlatego nie warto się interesować tanimi trupami.. :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

0

15 Kwi 2015, 16:23

Nie ma sensu robić off topu, bo autor nie wspominał ani o A3 ani o Golfie i ja też nie mam zamiaru po raz kolejny wałkować tego tematu - w Twoim wypadku górę bierze zwyczajna niechęć do tych aut :wink:
Osobiście nie odrzucałbym z góry ani Focusa ani Astry, które wystawione są za 6k, a nawet za mniej, bo wszystko i tak wychodzi podczas oględzin na żywo (patrz przypadki Killaza i krikusa, którzy kupili swoje auta taniej niż sądziliśmy, że się da). Poza tym to też nie będzie tak, że Focus za 7k będzie bez rdzy, z kompletem opon, pachnącym wnętrzem i zatankowanym do pełna bakiem :wink:
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

2

15 Kwi 2015, 19:10

Koniu napisał(a): Nie każdy egzemplarz na 100% będzie złomem jak ma niską cenę. Ale w 90% tak się zdarza

Niewiele wiesz, dużo teoretyzujesz. Ja niedawno wróciłem z warsztatu, umyłem ręce i zjadłem obiad , dopiero teraz zasiadam na forum żeby podzielić sie doświadczeniami nabytymi w praktyce. Miałem i mam do czynienia z wieloma klientami i od kogo z nich bym się nie dowiedział to na pewno przykładowy Focus z początków lat produkcji nie będzie wyceniany więcej niż 6-7 tys zł.

Koniu napisał(a):Focus za 5k to już walka z rdzą + malowanie i inne drobiazgi
a za 4k to ja nikomu nie polecę bo do tego szkoda dokładać...

Jak to Ford, ja kupiłem akurat takiego że pomalowałem sobie sam dwa elementy a podłoga była już zakonserwowana a ogólnie auto jest całkiem sprawne technicznie. Za 4 tys można kupić w dość kiepskawym stanie ale nadające sie jeszcze do jazdy bez większych problemów :idea:
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

5

15 Kwi 2015, 20:39

Troche prawdy w tym jest,A3/A4 można niby kupić za 6-7k bo potaniały a Focusa nie? Nie przesadzajmy..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
2