Witam,
planuje zakup auta dla rodziny 2+1 w kwocie 15-20 tyś złotych.
Wymagania rocznik min. 2006, 4/5 drzwiowy, duży bagażnik, klima, moc zdecydowanie powyżej 100KM. Roczny przebieg robię ok 10-12 tyś (dojazd do pracy 10km w jedną stronę + jakieś wypady wakacyjne) więc interesują mnie tylko silniki benzynowe. Nie planuje również montażu LPG. Aktualnie jeżdżę Mazdą 626 V 2.0 136km, mechanicznie ok, ponad 312tys przebiegu ale rdza w tym samochodzie mnie dobija. Jako następce planowałem Mazdę 6 GY z benzyną 2.0 ale wiedząc, że temat rdzy mnie nie ominie odpuszczam ten samochód.
Ze względu na częste wyjazdy do Niemiec w firmie gdzie pracuje tam też planuje zakup auta we własnym zakresie.
Za czym się rozglądam:
1. Opel Astra H, tylko Kombi, silnik 1.8 140KM, ewentualnie 1.6 (wiem, że mniej awaryjny ale boję się, że mocy będzie brakować), kwota ok. 4000 EUR,
2. Ford Focus II, kombi/hatchback ale 5 drzwiowy, 1.8 125KM,
jaki silnik benzynowy ew można brać pod uwagę?, kwota ok 4500 EUR.
3. Skoda Octavia II, kombi/liftback, myślałem nad 2.0 FSI 150KM, dużo dobrych opinii jest oczywiście na temat 1.6 102KM ale również niska moc trochę odrzuca, kwota do 5000 EUR.
Dodatkowym plusem będzie również auto proste w obsłudze tzn. podstawowe naprawy typu wymiana klocków/tarcz czy też oleju robię we własnym zakresie.
Co wybralibyście na moim miejscu? Jadąc do Niemiec po auto wolałbym być skupiony już na konkretnym modelu.
Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc!