Kombi lub nie duży SUV do 90tys

18 Lut 2024, 21:41

Dzień Dobry

Mam zamiar w najblizszym czasie zmienić swój obecny samochód na coś nowszego. Poszukuję tak jak wyżej zaznaczyłem kombi lub Suva. Głównie zależy mi na bezawaryjności,braku problemów z rdzą gdyż w zamiarze będzie to samochód na przynajmniej 5 lat, a także by było w miarę ekonomiczne(spalanie poniżej 9l). Jeżeli chodzi o styl mojej jazdy są to głównie dojazdy do pracy 15km w jedną stronę a także kilka razy w miesiącu około 150km autostradowo, rocznie robię około 20tys.km.
Nie mam jakichś dużych wymagań jedynie czego bym chciał to by przy prędkościach autostradowych było w miarę cicho w środku.
Budżet to około 90tys pln.

Jakie modele jesteście w stanie polecić?

Z góry dziękuję i pozdrawiam wszystkich pomocnych !
Breakdance
Nowicjusz

Auto: audi a4 b7

19 Lut 2024, 13:04

Ja bym się tu przyjrzał Maździe 6 w kombi lub wersji CX-5. Oba samochody godne polecenia.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

19 Lut 2024, 13:14

Z tego co czytałem to w Mazdzie średnio z wyciszeniem i też boję się o rdze i ten pseudo lakier.
Breakdance
Nowicjusz

19 Lut 2024, 14:25

Breakdance napisał(a):Nie mam jakichś dużych wymagań jedynie czego bym chciał to by przy prędkościach autostradowych było w miarę cicho w środku.

Outlander jest w miarę dobrze wyciszony. Choć na autostradzie lepiej sprawdzi się coś z doładowanym silnikiem.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

20 Lut 2024, 07:50

A z jakimi silnikami szukac Outlandera? Szczerze jakoś umknął mi ten model i nie interesowałem się nim wcześniej
Breakdance
Nowicjusz

20 Lut 2024, 08:37

Ja miałem150KM 2.0 wolnossącą benzynę z manualną skrzynią.
Silnik pancerny i w miarę oszczędny. U mnie mieścił się w 7l/100km. Tylko moja jazda to 20-40km trasy wiejsko-podmiejskie. Na autostradzie pewnie łyknie koło dychy. Ale to bardzo wygodne auto i niezawodne. Na autostradach lepiej sprawdzi się diesel.
Ewentualnie Eclips Cross poskładany z tych samych klocków, tylko silnik 1,5 turbo 163KM.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Paliwo można produkować nawet z wody morskiej
    Naukowcy z Uniwersytetu Stanforda opracowali nowatorską metodę produkcji wodoru z wody morskiej z użyciem energii elektrycznej. Rozpowszechnione dziś elektrolizery wymagają stosowania czystej wody, gdyż woda morska powoduje ...

20 Lut 2024, 09:35

Nie za bardzo się orientuje jakie są ceny poszczególnych egzemplarzy w swojej okolicy znalazłem takie

[link do oferty na Olx wygasł]

[link do oferty na Olx wygasł]

Któreś z nich warte obejrzenia ?
Breakdance
Nowicjusz

20 Lut 2024, 11:49

Zanim zdecydujesz się na automat CVT przejedź się nim kawałek. To bardzo specyficzna skrzynia. Cen nie znam, nie zajmuję się tym.
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika