Kombi lub van - cena do 20 tys. Rocznik powiedzmy od 2000

04 Lut 2008, 23:49

Witam Wszystkich bardzo serdecznie,

Od ładnych paru dni przeglądam różne fora dyskusyjne, portale i giełdy i przyznam się, że mam ju z kompletny mętlik w głowie. Pilnie potrzebuję zmienić autko a większe i toczę ciężkie walki z natłokiem informacji i własnymi "widzimisie". Mam obecnie Forda Fusion, ale z racji szybko rosnących pocieciech i posiadania duuuuużego psa potrzebuję kombika. Wstępne wymagania o9kreśliłem w temacie. Dodam jeszcze, że interesowałby mnie albo diesel, albo gaziak.

Oczywiście jakieś tam typy już mam:
oczywiście Passat
może Nissan Primera
z vanowatych - Zafira?
W każdym razie kolejny Ford odpada (żona nie wttrzyma kolejnego fordziaka :-))). Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuje za wszystkie podpowiedzi.
Pattonik
Nowicjusz

Miejscowość: Galicja

05 Lut 2008, 00:42

Do 20Tyś Paska od 2000r nie znajdziesz (chyba że w kiepskim stanie 1.6). Ja osobiście polecam:

Opel Vectra DTI:
[link do oferty na Allegro wygasł]

Opel Omega DTI:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Opel Zafira:

Skoda Octavia TDI:

Nissan Primera:

Osobiście polecam Omegę szczególnie po liftingu. Pozdrawiam
rządzić na drodze niekoniecznie znaczy być na niej najszybszym...
lukiwch
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych

05 Lut 2008, 01:16

Wielie dzięki za iformacje.
O tych oplach też myślałem, ale ciągle się słyszy, że strasznie je rdza zżera. Przed chwilą na tym forum również znalazłem informację, że dotyczy to też nissana. Z drugiej strony to wiadomo - co człowiek to opinia np o francuzach też się słyszy dużo złego - szczególnie o zawieszeniu. I bądź tu człowieku mądry! Kolega strasznie mnie namawia na Primerę z dieslem, a mnie od jakiejś godziny (przeglądam forum) chodzi po głowie Zafira tyle tylko, że może by tak na gaz? Czy gaz w autach vanowatych ma rację bytu>

Pozdrawiam
Pattonik
Nowicjusz

05 Lut 2008, 11:53

Znajomy ma Omegę kombi po lifcie tyle że V6 i nie ma ani grama rdzy. Zafirke możesz "uziemić" tyle, że na Opla nie warto szczędzić na rodzaju instalacji, ponieważ silniki Ecotec niezabardzo lubią gaz (szczególnie chodzi o tanie instalacje, dlatego najlepiej będzie zasięgnąć radę u specjalistów co do instalacji gazowej).
lukiwch
Aktywny
Awatar użytkownika

05 Lut 2008, 13:26

Ja jeśli chodzi o ople nie mam dobrego zdania..... jak wiekszość uważa to nie są solidne samochody stąd ich relatywnie niska cena za dość dobry rocznik, ale cóź nie każdego stać by wyłożyć 5-6tys więcej na passata który nie koniecznie będzie z dobrego rocznika....;)
Ale skoro jesteś zdecydowany na opelka, to mimo że nie jest to rewelacyjny samochód, to do najgorszych też nie należy, jednak czy Omega to dobry wybór...., szczeże ja bym omegi nie kupił....wolał bym zdecydowanie Zafire. Z tego co czytałem to jedyny opel który ma w miarę dobre blach to właśnie zafira.....była dobrze ocynkowana i jeśli kupi się autko garażowane, bez wypadkwe to rdzy tam powinno nie być.....
Ectotec to dobry silnik, i z tego co wiem, na gazie pracuje **OK** :)
______________PRECZ Z [ *F*O*R*D*A*M*I ]_________
miszarus
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: zachodnio-pomorskie

05 Lut 2008, 18:30

Ford Galaxy

Daewoo Tacuma

Opel Astra II Combi

Renalut Meagne Combi

Fiat Doblo
Zbyszek
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Słynny wolnossący silnik V10 Lexusa LFA
    Legendarny Lexus LFA był bez dwóch zdań najbardziej ambitnym projektem w historii japońskiego producenta aut luksusowych. Supersamochód o nadwoziu wykonanym w całości z kompozytów zbrojonych włóknem ...

05 Lut 2008, 22:52

Witam Wszystkich bardzo serdecznie,

Wielkie dzięki za wszystkie uwagi. Miałem dzisiaj trochę czasu to pogrzebałem jeszcze w internecie i chyba coraz bardziej skłaniam się ku Zafircem tym bardziej, że moja Pani lubi takie vanowate...(siedzi się wysoko), a to ona będzie głównie nim jeździła. Teraz to miałbym już parę szczegółowych pytań co do samej Zafiry:
po pierwsze - z jakim silnikiem (chodzi głównie o to który z oferowanych dla Zafiry najlepiej sprawdzi się na gazie)
po drugie - na co szczególnie zwrócić uwagę przy zakupe (bo to, że trzeba się dokładnie przyjrzeć blachom to rozumie się samo przez się)
po trzecie - jak jest z częściami (koszty ewentualne zamienniki - to jednak używany samochód)
po czwarte - jak się tym wogóle jeździ (pytanie oczywiście do Tych co mieli okazję przejechać się tym autkiem)
Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez Pattonik, 06 Lut 2008, 14:07, edytowano w sumie 1 raz
Pattonik
Nowicjusz

06 Lut 2008, 13:11

Mit o tym, że Ople bierze rdza i walka z tym przekonaniem to jak bicie się z wiatrakami. Co z tego, że Astry II nie rdzewieją, a Astra I z ostatnich lat też już poradziła sobie z tym mitem, skoro ludziom zakodował się w głowach obraz zardzewiałego Kadeta.

Zafira to po prostu podwyższona i przedłużona Astra II. Jak każdy Opel zawieszenie ma raczej twarde co nie wpływa pozytywnie na komfort jazdy, ale za to lepiej trzyma się zakrętów.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

07 Lut 2008, 11:39

Witam Serdecznie

Jeszcze raz dzięki za wszystkie informacje.

Pojawił się nowy zawodnik w rozgrywce - Opel Sintra. Co o nim myślicie?

Pozdrawiam
Pattonik
Nowicjusz

07 Lut 2008, 22:51

Tak Opel Sintra :wink: Cudne auto duze, wygodne i dobre zawieszenie... :D Polecam :D Tylko jest mały problem ten samochód powyzej roku 2000 kosztować może wiecej niż 20 tys. zawsze te z 3tys. wiecej bedzie :twisted:
Daroo
Początkujący

07 Lut 2008, 22:58

polecam tą lekturę :) [link do autocentrum.pl wygasł] A poza tym to już naprawdę duży van.
lukiwch
Aktywny
Awatar użytkownika

08 Lut 2008, 23:56

Witam,
Taaaaak - Sintra. Bardzo mi się podoba i, że tak powiem, serce się ku niej skłania, ale rozum mówi - Zafira. Dlaczego nie Sintra?
Po pierwsze - nie jestem pewien czy jest nam potrzebne aż tak duży samochód z automatycznie większymi kosztami utrzymania,
po drugie - najmłodsze są z 1999 roku, a za te pieniądze to wydaje mi się że znajdę młodszą Zafire
po trzecie - jak jest z częściami i serwisem tej niemiecko-amerykańskiej hybrydy
po czwarte - chyba mi się nie zmieści do garażu (muszę dokładnie pomierzyć) :wink:

Tak więc z ciężkim sercem ale - Zafira. Dlatego ponawiam prośbę o dalsze informacje dotyczące tego modelu.

Pozdrawiam
Pattonik
Nowicjusz