REKLAMA
Witam serdecznie, Wraz z małżonką czekamy na nasze dziecko w maju. W związku z tym, czas najwyższy pożegnać się z naszym 3-drzwiowym Clio 3 i poszukać czegoś większego. Chciałbym poprosić Was o pomoc w wyborze optymalnego kombi / minivana. Nie chcemy dużo wydać na samochód - myślimy, że jakby udało się coś dla nas znaleźć za max 16-17 tys to byłoby świetnie.
Auta używamy do jazdy po niedużym mieście, czasami podjadę do pracy (około 15 minut jazdy nie licząc przeprawy promowej, na której muszę zgasić auto).
Średnio co miesiąc robimy dodatkowo około 280 km.
Co do silników to patrzę bardziej na benzyniaki z racji dosyć niskiego przebiegu, który robimy. Jeżeli jednak waszym zdaniem diesel przy naszych przebiegach byłby odpowiedni to jestem otwarty. Zależałoby mi tylko w takim wypadku, żeby nie posiadał np. filtra cząstek stałych.
Samochody, które mnie interesują. Proszę o Wasze opinie lub inne propozycje, jeśli takowe macie :
- Volvo V70
- Mazda 6 I w kombi (patrzyłem na silnik 2.0 B 147KM - ale słyszę, że jednostki bez rdzy już nie ma co szukać).
- Ford Focus Mk2 Kombi
- Skoda Octavia I lub II (tutaj słyszałem, że sedany również są pojemne - nie wiem czy przy wózku i akcesoriach dziecięcych byłby jednak wystarczający.)
- Renault Scenic II
- Chrysler Voyager
- Opel Astra H Kombi