Kombi / Minivan dla 2+1 [15-17 tys]

25 Lut 2019, 10:42

Witam serdecznie, Wraz z małżonką czekamy na nasze dziecko w maju. W związku z tym, czas najwyższy pożegnać się z naszym 3-drzwiowym Clio 3 i poszukać czegoś większego. :-) Chciałbym poprosić Was o pomoc w wyborze optymalnego kombi / minivana. Nie chcemy dużo wydać na samochód - myślimy, że jakby udało się coś dla nas znaleźć za max 16-17 tys to byłoby świetnie.

Auta używamy do jazdy po niedużym mieście, czasami podjadę do pracy (około 15 minut jazdy nie licząc przeprawy promowej, na której muszę zgasić auto).

Średnio co miesiąc robimy dodatkowo około 280 km.

Co do silników to patrzę bardziej na benzyniaki z racji dosyć niskiego przebiegu, który robimy. Jeżeli jednak waszym zdaniem diesel przy naszych przebiegach byłby odpowiedni to jestem otwarty. Zależałoby mi tylko w takim wypadku, żeby nie posiadał np. filtra cząstek stałych.

Samochody, które mnie interesują. Proszę o Wasze opinie lub inne propozycje, jeśli takowe macie :-):

- Volvo V70
- Mazda 6 I w kombi (patrzyłem na silnik 2.0 B 147KM - ale słyszę, że jednostki bez rdzy już nie ma co szukać).
- Ford Focus Mk2 Kombi
- Skoda Octavia I lub II (tutaj słyszałem, że sedany również są pojemne - nie wiem czy przy wózku i akcesoriach dziecięcych byłby jednak wystarczający.)
- Renault Scenic II
- Chrysler Voyager
- Opel Astra H Kombi
Jakobe
Nowicjusz

Prawo jazdy: 04 02 2016
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Renault Clio III
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

26 Lut 2019, 12:01

Z doświadczenia z Octavią II w liftbacku w rodzinie wiem, że zmieści się tam wszystko, rodzina 2+2 ze spokojem się może zapakować na długie wakacje, kombi zbędne. Mój tata ma taką od nowości, tam się wręcz nic nie psuje, choć 1.6mpi (w niej) jest za słabe, przy pełnym bagażniku w kilka osób trzeba długo planować wyprzedzanie, choć do spokojnej jazdy akurat. Dość dobrze wyciszona. W tej cenie chyba nic lepszego nie znajdziesz, choć mogę się mylić. Samochód na lata :)
Lanos 1.5 86km lpg -> Corolla 1.6 110km lpg :D
Danielc
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Miejscowość: Luboń/Poznań
Prawo jazdy: 24 07 2017
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Toyota Corolla
Silnik: 1.6 110km
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2002

28 Lut 2019, 20:51

Dzięki wielkie!

Podbijam temat - czy ktoś inny mógłby mi jeszcze pomóc? Zbieram opinie. :-)
Jakobe
Nowicjusz

05 Mar 2019, 20:41

Witam,

Zamierzam wymienić zaraz samochód. Chciałbym podpytać się Was o trzy modele, które biorę pod uwagę - który z nich najbardziej polecacie?

Szukam wersji kombi / benzyny + potem lpg - przebiegu rocznego robię max. 7000km / jazda głównie miasto, raz na miesiąc trasa - 400km / cena do 16k pln

Auto ma mieścić dziecko wraz ze wszelkimi akcesoriami - wózek etc. Nie chciałbym mieć strasznego muła - nie chodzi tutaj już o frajdę z jazdy tylko bardziej o to, aby czuć się bezpieczniej przy wyprzedzaniu tirów.

Samochody:
Octavia II / Opel Astra H kombi / Focus Mk2 kombi

Wpadł mi jeszcze w oko Opel Signum 1.8 lub 2.0T, ale nie wiem jak te autka się mają.

Wielkie dzięki!
Ostatnio edytowany przez mike, 05 Mar 2019, 23:45, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Masz aktualny wątek, nie zakładaj kolejnych
Jakobe
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Eurocargo ML180E25: pojemny i ładowny
    Od ubiegłorocznego faceliftingu Iveco Eurocargo nabrało przyjaznego, uśmiechniętego wyglądu. Czy ten uśmiech odzwierciedla również wewnętrzne zalety tego samochodu, mogliśmy sprawdzić, jeżdżąc 18-tonowym modelem Eurocargo ...