Kombi/Minivan do 30 000 zł.

04 Maj 2019, 21:24

Dziękuję za opinie ale moja sytuacja nie jest taka prosta. Obecnie posiadam Nissana Qashqai J10 z 2008 roku 2.0 Benzyna 140 KM skrzynia CVT - sprowadzony z Niemiec. Mam go 6 lat i spisuje się super. Można powiedzieć że do mechanika jeżdżę może raz na rok/dwa lata z zawieszeniem (sworznie itp....) poza tym nic mu nigdy nie dolegało. Polecam każdemu ale nie o tym mowa...

Obecnie jak załaduje 4 osoby do Qashqaia + wózek dziecięcy + bagaże na wakacje to to jest dramat. Jedziemy jak w konserwie. Dlatego poszukuje drugiego nowszego i większego auta rodzinnego (rodzina 2+2) tak by się pomieścić. Z uwagi na to że do pracy mam 5 km to diesel odpada. Jeżdżę mało ok. 9000 - 10000 km rocznie. Wybór więc jest taki:
Budżet: max. 30 000 zł
Silnik: Koniecznie benzyna (może być z gazem ale niekoniecznie)
Typ: Kombi/Minivan
Rocznik: 2010 i młodsze
Awaryjność: Jak najmniejsza - tak jak mój Qashqai - praktycznie się nie psuje
Fajnie by było jak by te auto choć trochę mi się podobało dlatego moje typy to:
Kombi:
Opel Astra J, Opel Insignia, Renault Megane III po lifcie, Mazda 6 II, Chawrolet Cruze, Form Mondeo, Peugeot 508

Minivan:
Mazda 5, Peugeot 5008 ale po waszych opiniach benzyna odpada

Nie chcę Skody, Seata, Kia Ceed I, Dacia.

Ot i jak filtry zarzuce na otomoto to nie ma wiele fajnych aut w tym budżecie....

Nie ma lekko....
dobrychlop
Nowicjusz

04 Maj 2019, 21:31

dobrychlop napisał(a):Silnik: Koniecznie benzyna (może być z gazem ale niekoniecznie)

odpadają Ci auta koncernu PSA, w nowszych nie ma wartych uwagi benzyn, a Puretechy to nowsze wynalazki
maxon007
Nowicjusz

Zdjęcia: 1

04 Maj 2019, 21:38

Mazda 5 też jest kiepskim autem (problemy z korozją i to nie tylko "drobiazgi" typu nadkola, ale również okolice mechanizmu przesuwania drzwi).
W Kaszkaju jest Wam ciasno, a rozpatrujecie kompaktowe kombi? Odważnie, ale szczerze mówiąc nie jestem przekonany, czy będzie to mega odczuwalna różnica.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

04 Maj 2019, 22:06

Wymyśliłem, że może warto zainwestować w Opla Insignie np:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Przekracza budżet ale może coś ponegocjuje a reszte wezmę na raty.
dobrychlop
Nowicjusz

06 Maj 2019, 07:45

Tamten samochód został sprzedany. Panowie a co myślicie o tym ogłoszeniu.....

[link do oferty na Olx wygasł]

Spprzedawca mówi że opony trzeba zmienić bo jest na zimowkach i wymienić olej. Tyle. Auto użytkowane cały czas. Kupił na handel.
dobrychlop
Nowicjusz

06 Maj 2019, 11:59

W sumie co tu pisać, to typowa handlarska igiełka och i ach.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

08 Maj 2019, 20:34

Panowie znalazłem takie cudo.....

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

I teraz się zastanawiam nad: Audi A4 B8 benzyna czy Mazda 6 II 1,8 lub 2.0 benzyna.......

Nie ma ideału. O rdzy w Mazdach słyszałem ale jestem w stanie wyszukać zadbany egzemplarz i zrobić konserwacje. W Mazdach II już nie ma tragedii z rdzą....

Audi z kolei jak czytam o silnikach benzynowych to aż strach się bać. Dużo palą, biorą olej i jak się zepsują to serwis drogi.

Jakie wy macie opinie/doświadczenia? Co wybrać?
dobrychlop
Nowicjusz

08 Maj 2019, 21:07

Z autopsji jak szukasz ideału to zawsze skończysz z czymś co będzie od niego daleko odbiegało.

Ja na początku roku szukałem typowego kombi benzynie w tym budżecie i uważam że mazda 6 2 gen jest najlepszym możliwym wyborem.
Każdy japończyk ma słaba blachę ale to kwestia dbania tzn zabezpieczenia i reagowania jak coś wychodzi a nie czekania aż pochłonie pół auta. W zamian za to od strony mechanicznej są to bardzo wdzięczne auta.

Podkresle jedynie iż to jest moje zdanie i każdy ma prawo się z nim nie zgodzić.
e0hater
Początkujący

Auto: Toyota Corolla TS
Silnik: 1.8 Hybrid
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2020

08 Maj 2019, 21:55

Wrzuciłeś Audi z najgorszym możliwym silnikiem, więc z automatu odpada.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

09 Maj 2019, 06:57

Tak widzę ze na sile chcesz cos kupić, bez przemyslenia. Musisz szukać cos więcej niż kompakt.
Forda Mondeo, auto bardzo przestronne
Toyota Avensis

Piszesz w pierwszym poście zeby nie gnilo a wrzucasz mazdy co jest sprzecznie z wymaganiami, co prawda fajnie tu wpasowuje sie Mazda 5 ale blacharsko mam niesmak do niej.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

09 Maj 2019, 10:20

Tak wiem.... Porostu na zasadzie analizy, selekcji i błędów powoli zbliża się do celu. Mazda fakt opinie ma sprzeczne z tym co szukałem na początku ale coraz więcej wiem i obserwuje.... A obserwuje że Mazda 6 II po 2010 roku jeszcze nie widziałem zjedzonej przez rdzę. Być może takie są. Więc gdybym znalazł dobry zadbany egzemplarz poddał bym go porządnej konserwacji i myślę że było by na kilka lat spokój. Silniki są dobre. Tylko niewiem czy 1.8 warto kupić czy celowac w 2.0. Czy 1.8 na autostradzie nie będzie wył tak że mało nie wyskoczy z ramy.

A jeżeli chodzi o Audi A4 B8 w kombi w benzynie to jaki polecacie silnik najmniej awaryjny? Mówię o samochodzie od 2010 roku i młodsze....
dobrychlop
Nowicjusz

09 Maj 2019, 11:25

dobrychlop napisał(a):A obserwuje że Mazda 6 II po 2010 roku jeszcze nie widziałem zjedzonej przez rdzę
ale gdzie byś miał to zaobserwować jako zwykły zjadacz chleba? Ja jako garażysta czesto mam przypadki Japończyków kilku letnich z zaawansowana rdzą podwozia.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

09 Maj 2019, 12:36

dobrychlop napisał(a):A jeżeli chodzi o Audi A4 B8 w kombi w benzynie to jaki polecacie silnik najmniej awaryjny? Mówię o samochodzie od 2010 roku i młodsze....
takie auta to kwestia 40k wzwyż, a silniki benzynowe zostały niby poprawione dopiero w 2011. Więc zabawa dużo poza budżetem.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

12 Maj 2019, 09:12

Panowie ktoś coś może powiedzieć o takim aucie?
O tym ogłoszeniu?

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]?

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]?

Warte to coś?

Czy przebiegi w tych samochodach w benzynie po 200 000 km i więcej to zwiastun kłopotów czy można brać śmiało i cieszyć się jeszcze kilka lat....?
dobrychlop
Nowicjusz

12 Maj 2019, 14:34

W te super sztuki z Niemiec bym nie wierzył, poszukaj lepiej czegoś z salonu PL.
200 tys.to nic dla takiego silnika. Tam masz łańcuch rozrządu, nic tylko zmieniać olej co 10-15 tys.km.
Tylko nie oczekuj, że te 1.8 będzie jeździć nie wiadomo jak - to wolnossący silnik.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002