Kombi/Minivan do 30 000 zł.

28 Mar 2019, 10:47

Witam was. Przymierzam się do zakupu auta rodzinnego. Obecnie mam Nissana Qashqai J10 z 2008 roku i jestem z niego zadowolony tylko nie mieszczę się do niego z całą rodziną. Budżet 30 000 zł.
Chciałbym kupić auto max. 8-9 lat i młodsze. Benzyna, Kombi lub Minivan.
Stawiam na to co większość czyli auto ma być w miarę bezawaryjne, nie rdzewieć i praktyczne. Rodzina 2 + 2. Chciałbym móc też nim w miarę dobrze manewrować na placu o wymiarach 6 na 7 metrów. Zastanawiam się nad (kolejność przypadkowa)

Wszystko silniki benzynowe:

Peugeot 508 SW (podobno benzyniaki są awaryjne)
Peugeot 5008 (nie mam wyrobionego zdania)
Opel Astra J Kombi (podobno awaryjne skrzynie biegów)
Ford Focus Mk3-4 Kombi (nie mam wyrobionego zdania)
Mazda 5 ( nie mam wyrobionego zdania)
Mazda 6 Kombi (przebiegi blisko 200 000 km i trochę długie)
Ford Mondeo Kombi (podobnie jak Mazda 6 duże przebiegi i trochę długie)
Renault Megane III Kombi (chyba optymalny wybór lecz III ciężko kupić do tej kwoty a II mi się nie podoba - przód)
Citroen C5 kombi (duże przebiegi)

Proszę was o opinie. Pomoc w wyborze - doradztwie. Może zaproponujecie coś innego o czym nie pomyślałem?

Od razu zaznaczam - odpada Skoda, Dacia i Seat z całym szacunkiem do tych aut.
dobrychlop
Nowicjusz

29 Kwi 2019, 06:40

Jeżeli jeszcze nie wybrałeś to sam niedawno stałem przed takim zadaniem, równiez rodzina 2+2 tylko z ciut większym budżetem. Focus/Megane/Astra dla mnie okazał się za małe, może i bagażnik dawał radę, ale w kabinie trochę za mało, myślę, że to kwestia tego że się nisko siedzi, Mondeo/Mazda 6/C5 to nie ten budżet z normalnym przebiegiem, u mnie poszukiwania poszły w stronię minivanów, C4GP, 5008, Scenic, S-max poza zasięgiem. Koniec końców stanęło na 5008, ze względu na stylistkę, bo technologicznie to C4GP. Dużo miejsca, wygoda z przodu i z tyłu. Jedyne co to wystrzegaj się aut z importu francuskiego, oglądałem kilka i był to szrot bez historii.
maxon007
Nowicjusz

Zdjęcia: 1

02 Maj 2019, 22:42

Dziekuję za odpowiedź. Właśnie po długim poszukiwaniu znalazłem...

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Skrzynia biegów była robiona (co mnie cieszy) i tyle. Widać masę uszczelniającą lub silikon w miejscu skrzyni biegów więc robiona była na 100%.
Koło dwumasowe nie było robione nigdy.
Poza tym reszta na tę chwilę nie wymaga wkładu finansowego.
Klima działa, Xenony działają....

Proszę was o opinie warto/nie warto. Na co zwrócić uwagę jeszcze itp....
Dziękuję...
dobrychlop
Nowicjusz

03 Maj 2019, 10:37

jeżeli chodzi o mnie to odpuściłbym sobie komisy... szczególnie podkrakowskie ;-) Uderz lepiej do ludzi, którzy ściągają auta z zagranicy pod zamówienie konkretne.
maxon007
Nowicjusz

03 Maj 2019, 12:25

Właśnie teraz daliście mi do myślenia....
Rozważam więc

Inna liga. Nic nie było robione. Sprzedający deklaruje brak rdzy, tylko wymienić olej i jeździć.... Waszym zdaniem Mazda 6 II czy Opel Astra J?
dobrychlop
Nowicjusz

03 Maj 2019, 12:37

lepszy by był 2.0 w Maździe
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Tarcze hamulcowe zabezpieczone przed korozją
    Żeliwa są obecnie najpopularniejszym materiałem stosowanym do produkcji tarcz hamulcowych. Decyduje o tym stosunkowo prosta technologia odlewania, dobre właściwości termiczne i łatwa obróbka. Niestety, jak większość ...

03 Maj 2019, 13:16

to delete
Ostatnio edytowany przez maxon007, 03 Maj 2019, 14:58, edytowano w sumie 1 raz
maxon007
Nowicjusz

03 Maj 2019, 14:14

Dziękuje chłopaki za pomoc. Jednak zdecydowałem ostatecznie jadę po Opla. Co do komisów to nie dramatyzujmy. O każdym można powiedzieć źle. Mam dwa auta z komisu i nie narzekam. Sąsiad ma z komisu i nie narzeka. Patrząc po opiniach dot. tego akurat komisu

[link wygasł]

oraz po rozmowie z Panami myślę że sprawa jest uczciwa. Zobaczymy.
dobrychlop
Nowicjusz

03 Maj 2019, 14:26

Sprawdź sobie autko po Vin, warto wykupić też jakiś raporcik czy aby szkód nie było , bo wypolerować auto to każdy może za +/- 300,-- żeby się świeciło

Swoja drogą cena dosyć spora więc musi pewnie być warte tej ceny,
andrewb25
Stały forumowicz

04 Maj 2019, 10:40

Koledzy nie kupiłem. Zdjęcia pokazują dlaczego. Szukam więc dalej.... ☹️.

Może Peugeot 5008 np.

Macie jakieś opinie o tym aucie?
dobrychlop
Nowicjusz

04 Maj 2019, 11:29

To ja chyba swojego Opla za darmo sprzedałem tj. za 24 000 z 2011R 1.4T 193 000km ale blacharsko była naprawdę świetna, i w ORi lakierze mimo że auto z DK, ale czegoś takiego tam nie było, dlatego pisałem to że świeci się po polerce o niczym nie świadczy.

Mój Peugeot 3008 2.0 HDI poszedł bez polerki, ale miał zaletę inną tj:
-Ori lakier
-1 Ręka
-125 000km
-Stan....Jak nowy
I to w 100% wystarcza do sprzedaży samochodu, nawet specjalnie odkurzać nie muszę, może być auto brudne i wiem że jak ma się taki towar to i tak się sprzeda.

Więc piszę to tylko i wyłącznie żeby się nie sugerować zdjęciami że ładne, wyplakowane i wylizane lepiej jest kupić diament nieoszlifowany :lol:

Peugeot 5008 wszystko Ok ale troche silnik wg. mnie za mały do takiej budy, lepszy by był 2.0 HDI
andrewb25
Stały forumowicz

04 Maj 2019, 12:15

W 5008 tylko diesel, bo benzyny były lipne
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

04 Maj 2019, 17:18

Toż to moja mazda 3 z 2007R którą wczoraj sprowadziłem z DK za 15 tysi nie ma grama rdzy na karoserii aż dziwne że to mazda , poważnie drzwi doły, ranty progów blacha dzwon, niż ten świecący się jak psu jajca opel za 32 tysie :lol: kto nie wierzy wkleję foty :naughty:
A głupi naród rzuca się na wszystko co jest ładnie wyeksponowane i się świeci.

Zobacz na to ogłoszenie Jakie auta masz kupować.

Oczywiście to nie jest żadna kryporeklama, bo autko już sprzedane , wklejam tylko jako kontrprzykład, ale tylko żebyś wiedział co kupować, Tylko auta po pełnej weryfikacji VIN, sprawdzone, lakierniczo i mechaniczne, sprawdzone pod każdym kątem na ścieżce diagnostycznej+ pełny serwis elektroniczny z parametrami pracy silnika, a nie kupować kota w worku wyplakowanego, Ostatniego Plaka kupowałem 20 lat temu do Poloneza :lol:
andrewb25
Stały forumowicz

04 Maj 2019, 18:59

andrewb25 - nie porównuj cen aut z DK, bo doskonale wiesz, że czasami można je dostać za śmieszne pieniądze. Auta z Danii nie są żadnym wyznacznikiem cen rynkowych w Polsce / za granicą, bo reguły eksportu z tego kraju są całkiem inne, także kompletnie bez sensu i bez znaczenia dla osób w PL.
tomekdk

04 Maj 2019, 20:38

andrewb25 napisał(a):Może Peugeot 5008 np.

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ... BQQq3.html

od benzyny jak najdalej, poza tym dziwną ma klapę bagażnika, pousuwane oznaczenia 5008 i Peugeot :-)
maxon007
Nowicjusz