REKLAMA
Dzień dobry,
przejrzałem wasze forum i dziękuje za mega kopalnie wiedzy - na tej podstawie dokonałem jakiejś wstępnej selekcji odnośnie tego co by mi mogło odpowiadać.
Przechodząc do sedna, aktualnie mam megane ii 1,6 16 v w gazie i jestem bardzo zadowolony - głównie ze względu na koszty użytkowania. Aczkolwiek w związku z powiększeniem się rodziny czas na zmianę na coś większego.
Auto używane będzie głównie na wyjazdy do domu rodzinnego 300 km z czego 80% to autostrada - w okresie zimowym/deszczu dojazdy do pracy 10 km.
Jak już wspomniałem jestem mega zadowolony z megany, dlatego myślałem o megane iii 1.6 110 km jednak została mi odradzona z powodu słabych osiągów "autostradowych" i dlatego że za podobne koszty jazdy mogę mieć sporo wygodniejszą lagune 2.0 t 140 km - i to jest aktualnie mój faworyt. Biorę pod uwagę też (przy zwiększeniu budżetu do 35k) insingie 1,8 140km.
Jednak, przy jeżdżeniu megane ii w gazie praktycznie za darmo , trochę obawiam się kosztów eksploatacji (nie jestem pewien, czy przy moich przebiegach będzie opłacało się wkładać do ww. gaz).
No i moje pytanie czy faktycznie utrzymanie samochodów tej klasy jest (oprócz oczywistych kosztów) jakoś mega wysokie, i drugie czy jest coś co byście mogli polecić dodatkowo do wzięcia pod uwagę.
PS. brałem pod uwagę jeszcze Mondeo 2.0 aczkolwiek zostało mi odrodzone przez fanboy'a marki, że podobno ma spore problemy z elektroniką co nie do końca mnie przekonuje.