Kombi na budowę

04 Sty 2025, 19:57

Cześć.

Zakup auta.
Obecnie mam A4B5 kombi 1.9tdi 98r. na zwykłej pompie.Auto na
dojazdy na budowy oraz na codzień.Robię elektrykę w domkach.Dobrze się prowadzi ale codzienny dojazd po dziurach odbija się na zawieszeniu.Generalnie wizualnie złazi clar ,do wymiany błotnik itp.Silnik 540tys problemów nie stwarza.Czasami dojeżdżam 60km a czasami 10km zależy gdzie budowa.Plus diesla taki że nie martwie się o kable świece i całą resztę.Czy lepiej zrobić wyszykować ten wóz czy kupić coś innego nowszego?Może nawet samą benzynę bez gazu?Teraz mi pali zimą 7-8l.Myślałem o B6 ewentualnie starsze B7 lub Tauran czyli grupa Vag.Ewentualnie Seat Exeo lub Ford Mondeo Fokus.Tak by nie było to mniejsze od A4B5.No i żeby była zdrowa blacha.Audi chyba za drogie że względu na zawias?Budżet myślę do 14tyś. plus coś na początek na naprawy.Od wożenia gratów auto się niszczy.W jakie auto celować?Lubię duże auta.No chyba żeby jeszcze dozbierać kasy ale i tak dobije to auto.
jaroslaw76
Początkujący

Prawo jazdy: 15 05 2005
Auto: Nie mam

04 Sty 2025, 20:54

Możesz sobie zerknąć na Passata B6 np z 1,9 albo 1,6 w gazie tam masz ogromny bagażnik ale taniej wyjdzie Octavia w kombi
Do 2010 masz jeszcze Oct. 1U lift na prostym zawiasie z Golfa IV i niezniszczalny 1,9 AXR

(za 14 tys nie kupisz Passata B7 zapomnij :no: )
Trevor
Zaawansowany

Prawo jazdy: 09 10 2008
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Volkswagen Golf 7 R
Silnik: 2,0 TSI
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2017

04 Sty 2025, 20:58

Chodziło o Audi B6 B7
jaroslaw76
Początkujący

Prawo jazdy: 15 05 2005
Auto: Nie mam

05 Sty 2025, 09:51

jaroslaw76 napisał(a):W jakie auto celować?

Dostawcze i nie robić wiochy. Przecież takiego "fachowca" co na budowę przyjeżdża 20 letnim, zdezelowanym, osobowym gruzem to tylko wyśmiać Absolutny brak profesjonalizmu.

Np. [link do oferty na Olx wygasł]
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

05 Sty 2025, 12:36

Może niech od razu Sprintera kupi? To uzyska poklask u lokalnej społeczności?
Jakie to ma znaczenie? Dla większości ludzi wykonana robota jest istotna a nie to czym ktoś przyjeżdża
Gain
Nowicjusz

Auto: Audi A6 C7
Silnik: 2,0 TFSI 252 KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2016

05 Sty 2025, 15:05

Gain napisał(a):Dla większości ludzi wykonana robota jest istotna a nie to czym ktoś przyjeżdża

Tylko zanim w ogóle dostaniesz szansę ją wykonać spotykasz się z potencjalnym klientem, oglądasz plac budowy i na podstawie projektu robisz kosztorys.
Jeżeli masz dwie porównywalne oferty to którą wybierzesz - od gościa, który prezentuje się profesjonalnie czy takiego, który do starego a4 gruchota nawrzucał narzędzi?
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

IF gold award nagroda stylistyczna dla Audi A3
    Najnowsza wersja Audi A3 została ponownie nagrodzona za nowoczesną stylistykę. W oczach jury przyznającego nagrody iF, zarówno wnętrze, jak i wygląd zewnętrzny tego kompaktowego modelu z Ingolstadt, wyznacza zupełnie ...

05 Sty 2025, 16:53

franccc napisał(a):Jeżeli masz dwie porównywalne oferty to którą wybierzesz - od gościa, który prezentuje się profesjonalnie czy takiego, który do starego a4 gruchota nawrzucał narzędzi?

Patrzę na opinie, na czas wykonania, możliwości i ofertę cenową.
Czy to będzie stary gruchot A4 czy 20 letni rozlatujący się dostawczak to już nie ma znaczenia.
Jakby ktoś zamiast starym A4 podjechał Caddy z 2020 to może by coś znaczyło..
Gain
Nowicjusz

Auto: Audi A6 C7
Silnik: 2,0 TFSI 252 KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2016