Kombi na LPG do 6000 zł

20 Wrz 2009, 14:07

Witam wszystkich forumowiczów.
Mam zamiar kupić swój pierwszy samochód za maksymalną kwotę 6000 zł.
Chcę żeby miał instalację LPG, el.szyby, wspomaganie kierownicy,poduszki powietrzne,
mile widziana klimatyzacja, hak oraz centralny zamek.

Mam już kilku kandydatów:
1)Ford Mondeo KOMBI 1.8 gaz 1995r.
[link do Gratka wygasł]
2)Volkswagen Passat 1.8 gaz 1992r.
[link do Gratka wygasł]
3)Daewoo Nubira 2
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Czy ktoś z forumowiczów mógłby mi doradzić jakie auto wybrać??
Chciałbym wiedzieć jakie spalanie mają te auta i jak jest z ich awaryjnością.

Jestem otwarty na inne propozycje najważniejsze aby auto niewiele paliło i było mało awaryjne.
Weglin
Nowicjusz

Miejscowość: Kielce

20 Wrz 2009, 14:18

Ale liczysz się z tym że LPG znacznie wpływa na żywotność silnika i samochód z instalacją gazową może być już trupem? Ja bym sugerował diesla np. Passata. 1.6 TDI nie jest zbyt dynamicznym samochodem ale potrafi na trasie zejść poniżej 5 i jest dość żywotny.
Pawel_eM
Nowicjusz

Miejscowość: Braniewo

20 Wrz 2009, 14:25

Do tej pory używałem Daewoo Nexia 1.5 z instalacją gazową założoną 5 lat temu i silnik pracuje bez zarzutu niewielka różnica mocy na benzynie i na LPG ale za to różnica w cenie większa.
Samochodu będę głównie używał w mieście więc i tak spalanie na trasie nie jest najważniejsze. Najważniejsza jest niska awaryjność.
Weglin
Nowicjusz

20 Wrz 2009, 16:30

Ja wybrałbym Nubirę,zdziwisz się jeśli napiszę ,że w ogólnych ocenach Pasek niewiele przewyższa ten samochód a już na pewno nie jest lepszym samochodem od udanego Mondeo.Dlaczego Nubira?!Rocznik,te silniki dobrze znoszą LPG(Mondeo z LPG odpada),Pasek zobacz ile lat starszy ,też znosi dobrze LPG ale?!Nie powinien być taki drogi ,przecież to już staroć!Wybieraj Nubirę :!:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

20 Wrz 2009, 16:40

Również wybieram Deawoo Nubira praktycznie nie zawodne auto jak się je dobrze pielęgnuje ;)
vw
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Skoda Octavia RS
Skrzynia biegów: Manualna

20 Wrz 2009, 17:13

a co powiesz na opel astra ? za tą kase znajdziesz w dobrym stanie i z tym wyposażeniem co chcesz ;]

z tego co wiem to astra doskonale znosi lpg
do tego tanie częsci
Norbert2009
Nowicjusz

Miejscowość: Jelenia Góra
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Volkswagen Home - nocne jazdy testowe
    Volkswagen Home, który mieści się na warszawskiej Woli przy ul. Karolkowiej 30, znany jest jako wyjątkowe miejsce prezentowania i sprzedaży nowych Volkswagenów. Niedawno Volkswagen Home zasłynął również ...

20 Wrz 2009, 17:16

Tak jak większość silników Opla z tych roczników ;) Astrę miał znajomy a mój ojciec vectre + LPG godna polecenia marka za rozsądne pieniądze.
Pawel_eM
Nowicjusz

20 Wrz 2009, 18:39

Dokladnie poszukaj Astry,jesli chodzi o gaz to tylko z silnikiem 1.6 8V ktory z gazem wspolpracuje bdb
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

20 Wrz 2009, 19:40

Jak widzicie nie jest tak żle z tym DAEWOO skoro ci którzy profesjonalnie od strony technicznej znają się na samochodach do tego dla nich VW to ulubiona marka nie machają na te auta ręką z obrzydzeniem ale cóż po tym poznaje się prawdziwych Profesjonalistów znających się na samochodach,słuchajcie rad mechaników,moich nie musicie :!:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

20 Wrz 2009, 20:13

Chyba zdecyduję się na Nubirę ale mam jeszcze jedno pytanko czy ktoś jeździł taki modelem z gazem i wie jakie jest spalanie i czy części zamienne są w miarę tanie??
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Weglin
Nowicjusz

20 Wrz 2009, 20:31

Części powinny być tanie a spalanie zależy od instalacji. Podejrzewam że z 2l więcej gazu niż benzyny ;)
Pawel_eM
Nowicjusz

20 Wrz 2009, 21:33

Pawel_eM napisał(a):Ale liczysz się z tym że LPG znacznie wpływa na żywotność silnika i samochód z instalacją gazową może być już trupem? Ja bym sugerował diesla np. Passata. 1.6 TDI nie jest zbyt dynamicznym samochodem ale potrafi na trasie zejść poniżej 5 i jest dość żywotny.

a ty uważasz że passat z tego roku i jeszcze w dieslu nie bedzie trupem?powodzenia.
rustin
Aktywny

Auto: Mondeo MK3

20 Wrz 2009, 21:53

Zależy od modelu. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] 190 tys. przy tym silniku to trup? Ojciec miał 1.6 TDI jedyną awarią jaka się przytrafiła to turbina wrzucała olej w intercooler ale przez to że przez 100 tys kilometrów nie zaglądał praktycznie pod maskę. Jak by mechanik wymienił pasek rozrządu to jeździł by dalej (nie miał żadnych przecieków). Przy 350 tys. przebiegu brał 5 na trasie. Słyszałem o egzemplarzach z przebiegiem 700 tys.
Pawel_eM
Nowicjusz

21 Wrz 2009, 05:49

Czy ty jesteś tak naiwny i wierzysz że samochód w dodtaku diesel który ma prawie 20 lat ma 190tys przebiegu?tyle to teraz maja 6 letnie diesle.
rustin
Aktywny

Auto: Mondeo MK3

21 Wrz 2009, 07:33

Pawel_eM napisał(a):Zależy od modelu. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] 190 tys. przy tym silniku to trup?

Hahaha... Pełnoletni Pasek w dieslu 190kkm przebiegu. Chłopie to auto ma dobrze ponad pół miliona na blacie.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013