REKLAMA
Witam,
Na rynku jest zdecydowanie za dużo samochodów
Potrzebuję porady - co kupić?
Mój aktualny, wspaniały Daewoo Lanos którym bezawaryjnie śmigam już 4 lata (ponad) powoli zaczął się sypać, no i zrobił się za mały, więc czas zastanowić się nad zmianą auta. Budżet - 10 tys zł maksymalnie, zainteresowania dotyczące samochodu :
1. najlepiej niezbyt stary (wiem, rocznikiem się nie jeździ) ale auta z początku/połowy lat 90 odpadają - przy czym dla auta w świetnym stanie jestem w stanie od tego odstąpić .
2. w miarę przyzwoite wyposażenie (klima obowiązkowo, choć przy autach w okolicy 2000 roku to już standard). Cudów nie wymagam, ale patrz pkt 4.
3. dość duża przestrzeń - mam dwójkę dzieci, więc dobrze by było, żeby samochód mógł pełnić rolę auta rodzinnego - przy czym z reguły jeżdżę sam/z pasażerem więc nie musi to być auto typowo rodzinne. Ważne, żeby pomieściło wózek w bagażniku, oraz żebym za 2-3 lata nie musiał zmieniać samochodu ze względu na brak miejsca na nogi z tyłu Może to być mniejsze kombi (nie gablota do przewozu towarów) lub większy sedan z pojemnym bagażnikiem.
4. wygoda (osobiście uwielbiam samochody z nutką luksusu) zwłaszcza na dłuższe podróże.
5. stosunkowo ekonomiczny (choć nie za wszelką cenę) i nie borykający się z ciągłymi usterkami.
6. LPG lub benzyna, obawiam się cen jeśli chodzi o remonty diesla, zwłaszcza układu paliwowego.
7. Fajnie by było żeby nie mulił (nie potrzebuję sportowego auta, jedynie żeby do 100/110 km/h sprawnie przyspieszał).
Jeśli zaś chodzi moje typy :
- Rover 75 w sedanie - wiadomo, jest specyficzny (moim zdaniem piękny ) jednak obawiam się jego awaryjności, o której wiele się pisze, a części nie są specjalnie tanie...
- Ford Mondeo mk3 w kombi - chyba nie trzeba nic dodawać, jest piękny, przy czym mam pewne zaufanie do Fordów po świetnych wrażeniach z jazdy służbową Fiestą;
- Mercedes C W202 w kombi (choć jest bardzo duży - ale to jednak Mercedes...)
- Citroen C5 w kombi
Zapewne samochodów można tu uzbierać o wiele więcej (chociażby Citroen Xsara II w kombi/Picasso), jednak chciałbym poznać Waszą opinię na temat wyżej przedstawionych pojazdów oraz dlaczego tak/dlaczego nie... no i o sugestie dotyczące być może innych modeli
PS jeszcze jedna rzecz.
W grę wchodzi również samochód typu hatchback pod warunkiem, że będzie miał w miarę duży bagażnik i w miarę sporo miejsca w środku (tak, wiem to wyklucza większość hatchbacków )