Kombi/sedan za 10/11k

07 Wrz 2017, 19:17

Siemka :D
A więc sprawa wygląda następująco, pozbyłem się ostatnio mojego 25 letniego złomu i rozpoczynam powoli poszukiwania auta trochę bardziej cywilizowanego co by droga na uczelnie zimową porą nie była bólem i odmrażaniem tyłka na przystanku. Na auto chciałem wydać tylko jakieś 10/11k wiem że to dużo za mało żeby kupić coś sensownego aczkolwiek student biedak z tej strony więc dobrze że chociaż tyle udało mi się uzbierać.
Z góry powiem, że nie poszukuję perełki co więcej lubię grzebać przy autach a nawet mam możliwości prawie wszystko naprawić we własnym garażu.

Po wstępnym zapoznaniu z tematem zastanawiam się nad:
poliftową alfą 156 sw z 1.9jtd, strasznie mi się te auto podoba a szczególnie w nadwoziu sportwagon, jest dość młode jak na ten budżet, no i ma chyba wszystko czego mi potrzeba + znajomi alfiarze w sumie mówią że poza zawiasem nic tam się zbytnio nie sypie, na co specjalnie patrzeć oglądając takie auto? rdzewieje to mocno?
e46 jak diesel to 2.0d 150km który podobno nie jest już taki zły choć tutaj raczej bym szukał jakiegoś benzynowego r6 (bo r4 to podobno niewypały)
i tu do was pytanie ile tak faktycznie trzeba mieć forsy na e46 z r6? znajomy beemiarz mówi że za 10k znajdę jakiegoś sedana spokojnie ale też nie wiem ile w tym prawdy co prawda mogę poszukać jakiegoś ogarniętego e36 w tej cenie no ale tu też wiadomo że o takie już nie tak łatwo
a6 c5 niby vagów nie lubie ale jeśli to się nie prowadzi tak tragicznie jak a4 b5/passat i znalazło by się coś z benzynową v6 albo tym słynnym 1.9tdi to w sumie czemu nie

ewentualnie jakieś mondeo mk3 choć średnio mi się to podoba w kombi
no i ogólnie nie wiem czy się w klekota pakować w tej cenie (wolałbym nie) bo wiadomo to są stare auta, przebiegi mają już duże a nic nie jest wieczne
Pittr
Obserwowany

Prawo jazdy: 10 09 2014
Auto: Nie mam
Rok produkcji: 1990

07 Wrz 2017, 19:21

Mogę polecić Accorda VI 1.8/2.0 :ok:
Łatwo o zadbany egzemplarz.

Z drugiej strony jeśli możesz sam wszystko naprawić bierz Alfę :D
Err0r
Nowicjusz

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Honda Accord VI
Silnik: 1.6i 115 km
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

07 Wrz 2017, 19:36

Sam zakup to jedno a utrzymanie to drugie i tutaj ani A6 ani E46 nie będzie należało do tanich. Alfa moim zdaniem wypada pod tym kątem najlepiej. Jeżeli i robisz krótkie odcinki po mieście to celuj w benzyne zamiast diesla.
Ludwa10
Aktywny
Awatar użytkownika

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Fiat Punto, Seat Toledo II
Silnik: 1.9 TDI 110km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

07 Wrz 2017, 20:44

honde w sumie kiedyś chciałem mieć muszę jakąś obejrzeć może akurat mi podpasuje
a alfa właśnie jak już to tylko w dieselu, tych słynnych twinsparkow to nawet alfiarze nie polecają, a zapomniałem dodać auto ma już przygotowany suchy garaż z kanałem więc raczej nie obawiam się że rdza mi to zeżre po pierwszej zimie :roll:
a co do kosztów utrzymania to w moim wypadku tylko cena części i racja do A6 wszystko pewnie byłoby droższe bo to w końcu segment E, za to 156 i e46 myślę że podobnie chociaż w przypadku poważniejszej awarii serducha klekot (który jest jedyną słuszną opcją w alfie) pochłonie znacznie więcej gotówki niż jakieś benzynowe r6
Pittr
Obserwowany

Prawo jazdy: 10 09 2014
Auto: Nie mam
Rok produkcji: 1990

07 Wrz 2017, 22:16

Dla jasności to jedynym słusznym silnikiem w 156 jest busso
Popatrz na s40/v40, masz fajne silniki 2.0/2.0T/T4
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

07 Wrz 2017, 23:16

Invi napisał(a):Dla jasności to jedynym słusznym silnikiem w 156 jest busso
2.4 JTD też bym nie wzgardził :ok:

Zasadniczo między a6 a e46 wielkiej różnicy w kosztach nie będzie.
Może Saab 9-3 I gen?
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

7-miejscowy SUV klasy premium - przegląd modeli
    Do przewiezienia większej liczby osób nie zawsze potrzebny jest minivan. Wystarczy praktyczny SUV z dodatkowym rzędem siedzeń. Modele klasy premium bardzo często oferują taką opcję, co w połączeniu z luksusowym wyposażeniem ...