Kombi segment C/D do 30 tyś.

10 Gru 2022, 16:16

Szukam auta z segmentu C/D w budzie kombi.
Jeżdżę codziennie około 100-200 km w 3-5 kawałkach (dłuższe postoje - do wyziębienia). Także czasem trasa 40 km no a czasem w korkach 3-10 km.

Moja założenia:
Budżet: 28-29k
Przebieg max: 200kkm, najlepiej 150.
Rocznik: 2009-2010 ++
Komputer pokładowy, klima itp.
Nie zależy mi by był super zrywny. Coś tam musi mieć ale głownie oszczędny.

Najbardziej zastanawiałem się nad Astrą J 1.7 CDTi, 2.0 CDTI albo benzynkę 1.6 ecoFLEX (115 KM)
Albo Mondeo Titanium 2.0 TDCI

Z konkretów wpadła mi w oko ta Astra: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Ale przy 150kkm zatarły się panewki, i wał był szlifowany. Zastanawiam się teraz czy dalej warto?

Albo ten: [link do oferty na Olx wygasł]
Ale ten silnik już nie jest aż tak polecany...
A może coś innego?
Mielu89
Obserwowany

11 Gru 2022, 08:38

Mielu89 napisał(a):Przebieg max: 200kkm, najlepiej 150.

Przede wszystkim stan techniczny.

Mielu89 napisał(a):Z konkretów wpadła mi w oko ta Astra: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ... EP5L3.html
Ale przy 150kkm zatarły się panewki, i wał był szlifowany. Zastanawiam się teraz czy dalej warto?

Silnik 2.0cdti miał "problem" z uszczelką smoka oleju. Raz na jakiś czas wypada przy wymianie oleju ściągnąć miskę i uszczelkę profilaktycznie wymienić (sama uszczelka kilkadziesiąt złotych kosztuje). Jeśli uszczelka zaczyna przeciekać pompa nie może zaciągnąć oleju i silnik się zaciera
A co do pytania - wszystko kwestia jakości wykonanej naprawy i ewentualnej gwarancji na nią.

Mielu89 napisał(a):Albo ten: [link do oferty na Olx wygasł] ... RR8Ul.html
Ale ten silnik już nie jest aż tak polecany...

Silnik sam w sobie jest ok. Po prostu w połączeniu z dużą i ciężką budą mondeo jest dla wielu po prostu za słaby. Kwestia temperamentu i potrzeb kierowcy. Jakbym miał szukać tej wielkości auta z 1.6 to chyba stawiałbym na 508, silnik ten sam a auto nowocześniejsze

Mielu89 napisał(a):A może coś innego?

i30, ceed, focus
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

11 Gru 2022, 12:25

A Octavia też spoko? Np ta: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Mielu89
Obserwowany

11 Gru 2022, 17:10

Przecież już w ogłoszeniu chłop napisał, że olej bierze. Plus w sumie dla niego za uczciwość
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Filmy szpiegowskie Toyoty Supry z toru Nürburgring
    Szpiegowski film z testów Toyoty Supry na torze Nurburgring. Tył auta przypomina koncepcyjny supersamochód Toyota FT-1. Premiera flagowego auta sportowego Toyoty jest przewidywana na 2018 r., rok po debiucie ...