Kombi / SUV do 30tys

09 Sty 2022, 18:54

Dzień dobry,
Z racji, że mój obecny samochód (Alfa 159sw 1,9 150km) zjada rdza, jestem zmuszony szukać zastępczego auta.
Samochód głównie na dojazdy do pracy - łącznie ok. 50km dziennie. Rocznie wychodzi 12-15 tys. Rodzina 2+2, z czego 2 to dzieci poniżej 5 lat, więc tył zajmują 2 foteliki.
Chciałbym się zamknąć w 30 tys zł i fajnie było, aby nie trzabylo rocznie dokładać kilka tys zł..
Nie ukrywam, że bardzo podobają się mi się BMW E91, E61, X3, Audi A6 avant oraz Opel Insignia - może jakaś inna propozycją?
Co moglibyście polecić w tych pieniądzach? No właśnie - diesel czy benzyna? Trasa głównie wioski i autostrada, rzadko miasto.

Proszę o pomoc na co zwrócić uwagę i czym warto się zainteresować.
Xaxupi
Obserwowany

09 Sty 2022, 19:05

Xaxupi napisał(a):Chciałbym się zamknąć w 30 tys zł i fajnie było, aby nie trzabylo rocznie dokładać kilka tys zł..

No to delikatnie mówiąc Twoje typy się do niczego nie nadają
Insignia jeszcze ujdzie choć są w tym segmencie lepsze auta

Zacząłbym od mondeo 2.0tdci/2.0pb/145
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

09 Sty 2022, 19:14

Zajrzyj poczytaj tutaj na forum, jest parę świeżych wątków. Polecam wyleczyć się pierw z bmw i audi jeśli zależy Tobie na oszczędności to nie tędy droga.

Mondeo w zależności od stanu. Dodałbym 2.5T 220 koni jeśli znajdziesz coś zadbanego i nie boisz się cyferek rocznika. Przynajmniej nie będziesz wąchać spalin tych niemieckich igiełek :lol:
Nie angażuję się w polemikę. Każdy jest inny, wszystko opiera się na kompromisach. Doradzam optymalne rozwiązania w oparciu o rzeczywistość, doświadczenie i zdrowy rozsądek.
lasagne
Początkujący

09 Sty 2022, 19:25

franccc napisał(a):No to delikatnie mówiąc Twoje typy się do niczego nie nadają

Patrząc na to czym jeździ to nie jest tak źle :mrgreen:

Też jestem za Mondeo, chyba najbardziej racjonalny wybór.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

09 Sty 2022, 19:46

lasagne napisał(a):Polecam wyleczyć się pierw z bmw i audi jeśli zależy Tobie na oszczędności to nie tędy droga.
i dlatego polecasz 2,5 litra R5 turbo z mocą ponad 220 koni? no chyba że zakładamy że ktoś tym do kościoła jeździł to spoko

Swoją drogą chciał wiedzieć w czym od np takiego A6 Avant jest lepsza ciasna jak nie wiem co Insignia albo Mondeo poza tym że jest prostym autem?
No obawiam się że żadne z powyższych nie będzie bardziej przestronne od A6 i myślę że ciaśniejsze od 159 SW, którym teraz jeździ.
Jeremias
Początkujący

09 Sty 2022, 19:50

Nie trzeba w nie ładować worka kasy jak w jakieś e61 a to jest jednym z wymagań
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak ominąć przeszkodę na drodze
    Szybciej zapadający zmrok czy trudniejsze warunki atmosferyczne mogą opóźnić lub uniemożliwić wcześniejsze zauważenie przeszkody na drodze. Dodatkowo na jezdni może niespodziewanie pojawić się pieszy albo wybiec zwierzę. ...

09 Sty 2022, 20:11

Dziękuję za odpowiedzi. Tak, jeżdżę Alfa, żona jeździ 147 po lifcie i przyznam, że silniki diesla mają naprawdę zwinne,zwawe i mało awaryjne.
Co do Mondeo rzeczywiście fajny pomysł, szczerze nawet nie pomyślałem, bo jakoś ford zawsze mi się źle kojarzył, ale może tak jak w przypadku Alfy to taki stereotyp.
Zainteresował mnie jeszcze Peugeot 508 np z silnikiem diesla 2l - co o nim myślicie? Do 30k tez jest do zdobycia.
Xaxupi
Obserwowany