Kombi / SUV do 30tys

09 Sty 2022, 17:54

Dzień dobry,
Z racji, że mój obecny samochód (Alfa 159sw 1,9 150km) zjada rdza, jestem zmuszony szukać zastępczego auta.
Samochód głównie na dojazdy do pracy - łącznie ok. 50km dziennie. Rocznie wychodzi 12-15 tys. Rodzina 2+2, z czego 2 to dzieci poniżej 5 lat, więc tył zajmują 2 foteliki.
Chciałbym się zamknąć w 30 tys zł i fajnie było, aby nie trzabylo rocznie dokładać kilka tys zł..
Nie ukrywam, że bardzo podobają się mi się BMW E91, E61, X3, Audi A6 avant oraz Opel Insignia - może jakaś inna propozycją?
Co moglibyście polecić w tych pieniądzach? No właśnie - diesel czy benzyna? Trasa głównie wioski i autostrada, rzadko miasto.

Proszę o pomoc na co zwrócić uwagę i czym warto się zainteresować.
Xaxupi
Obserwowany

09 Sty 2022, 18:05

Xaxupi napisał(a):Chciałbym się zamknąć w 30 tys zł i fajnie było, aby nie trzabylo rocznie dokładać kilka tys zł..

No to delikatnie mówiąc Twoje typy się do niczego nie nadają
Insignia jeszcze ujdzie choć są w tym segmencie lepsze auta

Zacząłbym od mondeo 2.0tdci/2.0pb/145
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

09 Sty 2022, 18:14

Zajrzyj poczytaj tutaj na forum, jest parę świeżych wątków. Polecam wyleczyć się pierw z bmw i audi jeśli zależy Tobie na oszczędności to nie tędy droga.

Mondeo w zależności od stanu. Dodałbym 2.5T 220 koni jeśli znajdziesz coś zadbanego i nie boisz się cyferek rocznika. Przynajmniej nie będziesz wąchać spalin tych niemieckich igiełek :lol:
Nie angażuję się w polemikę. Każdy jest inny, wszystko opiera się na kompromisach. Doradzam optymalne rozwiązania w oparciu o rzeczywistość, doświadczenie i zdrowy rozsądek.
lasagne
Początkujący

09 Sty 2022, 18:25

franccc napisał(a):No to delikatnie mówiąc Twoje typy się do niczego nie nadają

Patrząc na to czym jeździ to nie jest tak źle :mrgreen:

Też jestem za Mondeo, chyba najbardziej racjonalny wybór.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

09 Sty 2022, 18:46

lasagne napisał(a):Polecam wyleczyć się pierw z bmw i audi jeśli zależy Tobie na oszczędności to nie tędy droga.
i dlatego polecasz 2,5 litra R5 turbo z mocą ponad 220 koni? no chyba że zakładamy że ktoś tym do kościoła jeździł to spoko

Swoją drogą chciał wiedzieć w czym od np takiego A6 Avant jest lepsza ciasna jak nie wiem co Insignia albo Mondeo poza tym że jest prostym autem?
No obawiam się że żadne z powyższych nie będzie bardziej przestronne od A6 i myślę że ciaśniejsze od 159 SW, którym teraz jeździ.
Jeremias
Początkujący

09 Sty 2022, 18:50

Nie trzeba w nie ładować worka kasy jak w jakieś e61 a to jest jednym z wymagań
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mercedes-Benz klasy C - samochód do driftu
    Klasa C jest autem zbudowanym według podobnych założeń co IS Lexusa czy BMW serii 3. Model stworzono głównie z myślą o podróżowaniu w komforcie, ale i nim bez większych trudności poszalejemy bokiem na torze. ...
    Classic Car Festival w Tokio - zabytkowe perły
    Zabytkowe samochody mają swój nieodparty urok, o czym już po raz kolejny mogli się przekonać goście tegorocznego Classic Car Festival zorganizowanego przez Toyota Automobile Museum. W imprezie wzięły udział najpiękniejsze ...

09 Sty 2022, 19:11

Dziękuję za odpowiedzi. Tak, jeżdżę Alfa, żona jeździ 147 po lifcie i przyznam, że silniki diesla mają naprawdę zwinne,zwawe i mało awaryjne.
Co do Mondeo rzeczywiście fajny pomysł, szczerze nawet nie pomyślałem, bo jakoś ford zawsze mi się źle kojarzył, ale może tak jak w przypadku Alfy to taki stereotyp.
Zainteresował mnie jeszcze Peugeot 508 np z silnikiem diesla 2l - co o nim myślicie? Do 30k tez jest do zdobycia.
Xaxupi
Obserwowany