REKLAMA
Witam. Po konsultacji z kilkoma forumowiczami od kilku miesięcy posiadam Octavię 2010 r 1.9 105 koni, lecz jest to zbyt mułowaty i paliwożerny silnik. Przy prędkościach 120-130 spala 7-8 litrów, a komfort jazdy żaden. Zatem postanowiłem raz jeszcze poszukać czegoś :
- Pakowny, więc kombi, suv, ewentualnie sedan ze sporym bagażnikiem.
- Benzyna + LPG - mogę kupić samą benzynę i samemu włożyć LPG. W tym roku 90% tras to autostrady, w przyszłym w 70% miasto, więc diesle odpadają. Miałem 4, za każdym razem " coś " się psuło Dwumasa, turbo, wtryski, litania loretańska.
- Pojemność do 2.0. Przy dalszej odsprzedaży będzie łatwiej. Chyba, że coś rozsądnego by się znalazło ponad to, rozważę.
- Kwota - około 30-35 tysięcy złotych.
- Wymagania : skórzana tapicerka ( mamy małego Shitsu który z nami wszędzie jedzie. Skórę przetrę szmatką i jest czysta, welur wiecznie uwalony błotem itd. ), mp3, usb. Dodatkowym atutem była by nawigacja, bo dość sporo podróżuję.
Nie podoba mi się Mondeo, więc na starcie odrzucam. Octavia również, mam, nie sprawdziła się.
Biorę póki co pod uwagę
- Opla Insignię, aczkolwiek nie wiem czy jest to realny przedział cenowy, jak i silniki odpowiednie do gazu. Jeśli tak to jakie?
- Skoda SuperB w kombi z LPG ( jest ich tylko 7 na alledrogo, wnioskuję, że silniki nie nadają się do gazu ? ). Bardzo mi się podoba wnętrze tego auta. Benzyna sporo spali, a diesel ... jak powyżej.
Interesuje mnie coś z rozsądnym spalaniem i w miarę rozsądnymi kosztami eksploatacji poza paliwem. Zatem Audi, BMW, Mercedes raczej odpadają.
Coś polecicie?