Kombi używane do 90 tys. min 2017 rocznik

20 Cze 2021, 12:46

Dzień dobry Panowie i Panie :)

I tak jak w przypadku sprzętów komputerowych,mechanicznych budowlanych moge sam doradzać to tutaj jestem laikiem i potrzebuje WAS :D

Ogrom informacji troche mnie przytłoczył, zatem wy jesteście moją ostatnią deską ratunku w walce z żoną o wybór samochodu :P

Obecnie mamy 5 faworytów:

Ford Focus IV
Skoda Superb III
Honda Civic IX
Toyota Avensis Touring
Mazda 6 Kombi

Nie interesują nas bajery, dodatki, przed dłuugi czas mieliśmy seicento a potem Lacetti wiec to bedzie dla nas duzy przeskok, co najważniejsze to:

1.Niezawodność
2.Ekonomiczność
3.Pojemnosć bagażnika
4. Będzie mógł być zostawiony pod chmurką i ,ze po 2 miesiacach ruda go nie zje

Wygląd, Max moc, dodatkowe bajery nie są ważne

Nacjehętniej kupił bym czołg (ze względu na kulture jazdy żony) ehh gdyby nie spalanie ;)

Możecie mnie zjeść żywcem ale cóż to i tak lepsze niż to co mnie czeka dziś podczas rozmowy o ostatecznym modelu, wiec prosze doradzcie/odradzcie lub zaproponujcie jeżeli macie jakies doswiadczenie.

Np.
Mazda 6 - po 150 tyś zawsze odpada tylnie koło ale spokojnie jest na tyle stabilna ,że można jechać dalej :)
Skoda Superb III - tylko diesel bo inne to awaryjne
Forsam
Nowicjusz

02 Lip 2021, 16:07

Witam!
Sprawdź sobie samochody na master1.pl
Tam znajdziesz auta ze sprawdzonym przebiegiem serwisowane w niemal fabrycznym stanie.
Kupiłem tam samochód po leasingu i mogę polecić.
Auto można bez problemu sprawdzić, przejechać się . Doradza nawet najbardziej niezdecydowanej osobie.
cin3q25
Nowicjusz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 18 05 2013
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Opel Astra G
Silnik: 1.2 16v 75KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

02 Lip 2021, 16:35

ale żeś Jaśnie Pan reklamę pocisnął, gdybyś dodał przynajmniej troche informacji wartościowej to może bym sie skusił...ale nie tak w reklame sie robi :P

Naszym faworytem stała sie skoda superb III + na horyzoncie VW passat b8 ale ponoć technicznie u nich słabo, ktoś ma jakieś info ?
Forsam
Nowicjusz

02 Lip 2021, 16:58

Reklama reklamą ale poleasingówki to na dzień dzisiejszy dość pewne źródło zakupu używki.

Pomiędzy np. civic'iem a superbem jest mega różnica w wielkości, lepiej by było gdybyś sprecyzował czego potrzebujesz
Jeśli ma być niezawodny to mazda albo toyota z benzyniakami pod maską.
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

02 Lip 2021, 17:09

zostałem obecnie przyszpilony i mam do wyboru tylko dwa samochody passat b8 i seat leon i tylko od jednego dilera w DE (nie pytaj dlaczego długa historia)
Wiem,że to nie po drodze Tobie jako,że polisingówki od was nie kupię ale jak byś na temat tych dwóch się wypowiedział, bym był wdzieczny :)

Słyszałem ,że passat dość awaryjny.

(oba Automat)
Forsam
Nowicjusz

02 Lip 2021, 20:17

Grupa vag to taki temat, że trzeba rozpatrywać konkretny model z konkretnego rocznika z konkretnym silnikiem i najlepiej żebyś jeszcze kod silnika znał. W ostatnich latach mają tyle wpadek jakościowych, że "passat w automacie" może oznaczać równocześnie totalny śmietnik jak i w miarę poprawne auto.
Nie ma sensu porównywać passata i leona bo te auta nie są dla siebie konkurencją. Passat to segment D a Leon C. Passat będzie większy, wygodniejszy, zwykle lepiej wyposażony za to leon młodszy za taką samą kasę i bardziej ekonomiczny. Kwestia co jest dla ciebie priorytetem i jakie masz potrzeby
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

02 Lip 2021, 21:28

Tyle wiem, a jutro jedziemy sprawdzić

[link do AutoScout24 wygasł]

[link do AutoScout24 wygasł]
Forsam
Nowicjusz

02 Lip 2021, 21:41

Forsam napisał(a):Słyszałem ,że passat dość awaryjny.

a Laguna III to królowa lawet :roll:

Passat B8 istnieje od 2014 roku, większość benzyn tsi (jeśli o nich mowa) ma po kilka lat i może max 90-100 tys przebiegu, to na jakiej podstawie ktoś określa awaryjność lub jej brak?

Z vagami jest problem bo benzyny to "tsi" gdzie dla ludzi którzy nie mają pojęcia nie ma różnic pomiędzy TSI z 2005 roku a TSI z 2017.... a jest ogromna
i tacy będą opowiadać o awaryjności bo przecież Passat B6 też miał tsi i się sypał

poza tym widze że szukasz diesla no to Passat jest tak samo awaryjny jak Peugot 508 z hdi :)
demirbiras
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 08 2009
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Astra H
Silnik: 1,8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback

03 Lip 2021, 14:17

demirbiras, a co jest tak awaryjnego w 508 hdi? 8)
Tom88T
Początkujący

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: 508
Silnik: 2.0
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2014

04 Lip 2021, 12:03

Dziękuje bardzo za komentarze, przejechalismy się sprawdziliśmy parametry opinie etc. i padło na Pasata B8 2.0 TDI DSG, rzeczywiście jest bardzo przestronny w porównaniu choćby z Seatem Leonem, odczucie jak by o klase lepszy jakościowo ( porównalismy podstawowe jak i wersje biznes).

Szukalismy samochodu na dłuższe wyprawy pojemnego i wygodnego dla wysokich osób, i stąd nasz wybór, jedyna obawa to skrzynia biegów, ale tutaj wypowiem sie jak cos padnie :P obecnie ma 100k przebiegu więc trzymajcie kciuki :D
Forsam
Nowicjusz