Witam,
Na początku przyszłego roku będę szukał auta.
Ponieważ moje roczne przebiegi to około 10-12 tys. (70% miasto, 30% trasa) szukam benzyny (z ewentualną opcją w przyszłości na gaz).
Potrzebuję auta, które zmieści rodzinę 2+2 (w bagażniku wózek, zakupy, rzeczy z pracy- a więc dużo). Nie wiem czy ta dwójka dzieci to ostatnie słowo mojej żony
Z uwagi na powyższe szukam taniego (do 15-16 tys. zł) kombi lub vana.
Ponieważ, póki co milionerem nie jestem liczy się dla mnie niezawodność auta i brak większych awarii. Dobrze by było gdyby auto wytrzymało minimum 4-5 lat eksploatacji.
Szukam auta około 10 letniego, jestem z południowej wielkopolski, niestety nie mam garażu więc auto "pod chmurką".
Z tego co zauważyłem wybór jest ogromny np. (linki przykładowe- zachęcam do zamieszczania swoich- może się komuś przy okazji przyda):
1. Ford focus kombi:
[link do oferty na Allegro wygasł]- z tego co wiem to źle znoszą gaz, poza tym nie wiem czy zaliczają dużo awarii, sylwetka nawet ładna, ale czy nie za mało miejsca w środku?
2. Mondeo kombi:
[link do oferty na Allegro wygasł]- podobnie jak wyżej problem z gazem, podobno jakieś problemy z korozją, czy to prawda? duże spalanie.
3. Nissan Primera Kombi:
[link do oferty na Allegro wygasł]- i to jest ciekawostka, sylwetka ujdzie, bagażnik duży, i bardzo tania w zakupie (czemu?). Miałem kiedyś starą Micrę - była nie do zajechania.
4. Vectra C:
[link do oferty na Allegro wygasł]- najbardziej mnie się podoba, dużo miejsca w środku, duży bagażnik, ale jak z naprawami? drogie? dużo ich? czemu ona taka tania?
5. Citroen C5 II:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]- piękne auto ale czy nie nawala elektronika i zawieszenie? czy nie będzie drogi w naprawach? bagażnik duży, dużo miejsca w środku to na +,
6. Opel Zafira A:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]- szczerze - żonie się podoba a mnie nie - mam wrażenie że to stara konstrukcja (chyba jest na bazie astry G - tak?).
7. Peugeot 407 kombi:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]- piękne auto, ale czy awaryjne? czemu ceny są na takim niskim poziomie? auto mimo lat wygląda nieźle.
8. Skoda Octavia tour:
[link do oferty na Allegro wygasł]- jakoś do tego auta nie umiem się przekonać- niby wiem, że jest proste i przez to niezawodne i że racjonalnie chyba uzasadnione jest jego kupno (?),
9. Citroen Xsara Picasso:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]- bardzo tanie w zakupie auto, można wyhaczyć dobre roczniki, czym jest spowodowana ta niska cena? Pogłoski o szwankującej elektronice są prawdziwe?
10. Mitsubishi Lancer kombi:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]- nie mogę zrozumieć czemu taki tani- co prawda mały w środku ale zawsze myślałem, że Mitsubishi musi kosztować.
11. Opel Astra H kombi:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]- ciekawe auto, astry zawsze się dobrze sprzedawały, tylko czemu mają one ceny wyższe niż Vectra C ?? jaki silnik kupić ? zakładam, że 1,4 to za słaby. Mało silników z 1.8 125KM. Jakie są koszty eksploatacji w porównaniu z Vectrą C? Jak się ma ten opel do mitsubishi lancera kombi? gdzie więcej miejsca? co lepsze?
12. Ford C-max:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]- ciekawy w środku, nie ma osobnych foteli z tyłu jak xsara picasso ale też dużo miejsca, nie wiem jak z awaryjnością tego auta, no i spalanie- podobno lubi swoje wypić (jak ford), atrakcyjny wygląd nawet.
13. Fiat Croma:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]- niesamowicie dobre opinie ma to auto w internecie, że wygodne, że duże, że dobrze się prowadzi, niestety jest mało benzyniaków, do tego większość 2,2 litra (wysoka składka OC na pewno będzie). Poważny kandydat.
14. Peugeot 307 SW:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]- jedni zachwalają a inni nie - nie wiadomo co myśleć. Czemu ceny ma jak 407 skoro 407 jest wyższym modelem?
Jak widać w załączonym poście wybór jest duży (z jednej strony to dobrze ale przez to można też wtopić).
Mile widziane konstruktywne wypowiedzi co do zamieszczonych aut.
Sądzę, że wiele rodzin ma podobny dylemat i może ten post coś rozjaśni.
Miłego dnia, pozdrawiam,