Kombi Volvo V40 vs. Renault Laguna I obydwa 1997

25 Mar 2011, 11:17

co wybrać, potrzebuje kombi bo rodzina się powiększa mam na to 6000 zł na oto.... jest parę sztuk tych modeli, pewnie temat był ale ciężko szukać na forum i pilnować czy żona nie rodzi :) jaka awaryjność tych aut, może ktoś coś pomoże w tym temacie, będę wdzięczny.

Pozdrawiam
Tomek
tgold
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

25 Mar 2011, 12:10

Witaj. Od razu zaznaczę, że nie jestem ekspertem samochodowym, ale miałem oba wymienione auta (Lagunę nie w kombi, V40 mam do dzisiaj). A więc tak.
Jeśli chodzi o komfort jazdy to dla mnie bezapelacyjnie Laguna. Ma bardzo miękkie zawieszenie, praktycznie nie czuć żadnych dziur w jezdni. Ma to też oczywiście słabe strony - np. wysokie krawężniki. V40 - sztywne zawieszenie więc komfort nieporównywalnie gorszy, ale prowadzi się nawet nieźle.
Usterki, naprawy - tutaj tylko Volvo. Jeżdżę nim dwa lata i kompletnie nic w nim nie robiłem (oprócz oczywiście płynów, klocków itp.). Laguna bardzo często stała w warsztacie (elektronika!!!).
Co do Volvo w kombi - wbrew pozorom ma bardzo mały bagażnik - jadąc 3-osobową rodziną naprawdę ciężko się zapakować (chyba, że kratka i wtedy pod sam dach). Ja V40 mam z 1999r. w dieslu - 90KM. Samochód jest może nie mułem, ale moim zdaniem brakuje mu trochę mocy. Chociaż z drugiej strony jak załączy się turbina to idzie nawet nawet. Zależy kto czego oczekuje od auta.
Spalanie - V40 moje spala ok. 9-10 litrów ropy (w mieście). Na trasie wyrabiałem się w 6 litrach. Lagunę miałem B+G - spalanie ok. 13 litrów gazu.
Podsumowując. Gdybym miał wybierać jeszcze raz z tych dwóch samochodów to tylko i wyłącznie Volvo V40. Poza komfortem jazdy wszystko przemawia za nim. Ale decyzja oczywiście należy do Ciebie. Pozdrawiam
darek_s74

25 Mar 2011, 12:14

Ja mam trochę nowsze V40 ale od razu zaznaczam, za 6000 zł nie pakuj się w Volvo bo kupisz ruinę i tylko będziesz narzekał na ten fajny samochód. To co powiedział poprzednik to wszystko prawda. Dlatego w tej cenie zdecydowanie Laguna.
havoc
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rzeszów
Auto: Porsche 911 Carrera 4 GTS
Silnik: 3.8 408 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012