Silniki TSI z grupy VAG to loteria ja też mam dylemat
jakie auto kupić , a czemu wykluczyliście Opla? Ja dzisiaj będę miał dłuższą jazdę testową astrą, troszkę się jej przyjrzę, Ze sprawdzonych silników benzynowych, które sa na rynku już parę lat to silniki GDI Kii I silniki Fiata. Hyundai ma już nowe silniki uturbione jeżdziliśmy i30 1,4 150KM i powiem tak trzyma sie drogi fajnie w srodku dobrze wykończony jak na tą klasę auta przy wyższych obrotach było słychać metaliczny świst turbiny co jest wkurzające i cena w raz z serwisem nie przyciąga, ale ta firma zrobiła dośc spory postęp, doszły mnie słuchy ,że te nowe benzyniaki mają już filtry gpf nowe normy europejskie od 2018r , ale pewny nie jestem , warto sie dowiedzieć , bo to jest następny drogi element z którym mogą byc problemy.Renaut megane odpusciłem dwa silniki jeden wolnossacy 1.6 115 KM nie jechał, a drugi 1.2 na turbinie za mały na taka budę i mocno wyżyłowany raczej nie pochodzi długo. Do tego wykonczenie w srodku bardzo słabe tak jak w Toyocie auris i do tego słabo wygłuszony, natomiast sylwetka i sama buda bardzo fajnie wyglada , tylko co z tego. W mojej ocenie mało awaryjna lecz też trochę mułowata jest honda civic kombi 1,8 ale z zakupem trzeba się juz pośpieszyc , bo od nowego roku większość firm będzie miała nowe silniki mniejsze pojemności na turbinie i niektóre z filtrami gpf. Ja sie waham między tymi trzema co wpisaliście sie do tematu założonego przeze mnie czyli Opel Fiat i Kia