Witam
Zamierzam nie długo kupić własne auto i na 90% chciałbym aby to było coś dieslem.
Cena? do 12-10 tyś. Przeznaczenie auto do miasta ale z tym wyjątkiem że raczej nie na 15 min jazdy a na minimum 30 min (mieszkam na przedmieściach wiec zanim dojadę na 2 koniec miasta to spokojnie trochę czasu minie) + auto musi sobie radzić w trasie tak 140-160 po autostradzie i ok 90-120 po drogach 2-3 kategorii. Ważne również aby auto posiadało bagażnik dość często wybieram się w podróż i należało by mieć miejsce na klamoty. Co jeszcze? nie mam specjalnych wymagań względem wyposażenia aby tylko dało się tam wstawić typowe radio i fajnie było by mieć klimę (choć wątpię że w tej cenie coś by nie miało). Istotne będzie również aby auto miało na tyle wytrzymały silnik żeby dało mu się dodać kilka koników.
Znajomy ma passata b5 z 1.9tdi tyle że kucyków napchał tam aż 250 i prawie 500nm.. to trochę za dużo by dla mnie było ale coś tego typu szukam.
Chciałbym abyście mi coś polecili z tych autek które znalazłem bądź dodali coś od siebie.
moje propozycje to:
1. skoda octavia I z owym 1.9tdi - podobno super silnik , kombi, multum części , dobre opinie.
2. alfa romeo 156 z 1.9 -2.4 jtd - silniki fiata podobno są bardzo dobre ale fiat odpada, więc może alfa samej marki nie lubię ale jeśli silniki są dobre to czemu nie, bagażnik ujdzie.
3. ford mondeo 1.8tddi-ci - aby z CR żeby dało się coś z tym zrobić
4. opel vectra 2.0-2.2 dti - auto fajne ale te silniki nie wiem czy się nadają wiec pytam. (3.0cdti v6 wiem że lipa
![Smutny :(]()
)
5. mitsubishi galant 2.0TD - carisma 1.9 DiD - mam busa od mitsubishi z silnikiem 2.5td i jestem bardzo zadowolony. Więc jeśli te silniki są choć w połowie tak dobre jak ten 2.5td to właściwie nie mam pytań.
6. peugeot 406 2.0HDI - tak francuz... choć silnik podobno bardzo udany i sam model również.
wolał bym uniknąć passata bo b5 wg mnie jest po prostu brzydki (o gustach się nie dyskutuje)
audi bo płaci się za markę , fiata bo może to głupie ale jestem uprzedzony.
Proszę was o wasze opinie które się wg was nadaje a które silniki/auta unikać i dlaczego bo podejrzewam że możecie mieć już doświadczenie którego nie mam..