Kombiak za około 35-40k

14 Lut 2025, 19:36

Hej,

Szukam kombiaka do miasta i w długą trasę. Im nowszy tym lepiej, ale pewnie i tak trzeba celować w 6-8 letnie. To na czym mi przede wszystkim zależy to:

- możliwie jak najmniejsza awaryjność
- żeby nie chlał oleju, bo nie wyobrażam sobie dolewać i stawać co 500km bo bóg wie czy tam jeszcze coś jest...
- minimum 150 koni
- preferowałbym raczej oszczędność (więc możliwie jak najmniejsze spalanie)
- komfort na długich trasach (pewnie o to będzie ciężko za te pieniądze?)

Znajdzie się cokolwiek? Istnieje takie auto?
Jakaś Mazda 3, albo Focus?
tftchampion
Nowicjusz

15 Lut 2025, 08:37

Za mała kasa na takie wymagania rocznikowe. Ledwo na Dustera wystarczy, a o Mazdzie zapomnij. Focusa możesz szukać 2.0tdci, na długie ok. Chociaż ja wolałbym odpuścić wymagania co do rocznika, wziąć mondeo Mk4 albo Lagunę 3 w 2 litrowym dieslu. W lagunie dodatkowo możesz rozważyć automat. Tylko spalanie większe, niż w Fordzie.
W twoim budżecie z nowszych aut, to może jakieś megane 1.5dci ale wtedy wymagania co do mocy nie spełnione i pewnie jakaś bieda wersja.
hoderi145
Aktywny

Auto: Audi Q3 Sportback
Silnik: 1.5tsi 150km
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna

15 Lut 2025, 11:10

Mówiąc o Fordzie masz na myśli takiego: https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/f ... GPh0g.html?

Są to trwałe silniki? Pytam bo nie mam kompletnie pojęcia. Osobiście marzą mi się hybrydy toyoty ale to jest x3 budżetu... za drogo.

Co do Megane to raczej odpada... 90 koni to będzie masakra w trasie (głośno).
tftchampion
Nowicjusz

15 Lut 2025, 11:37

Ale po co się upierać przy roczniku ? Masz zazdrosnych sąsiadów ?

Mazda w kombi 6 gh do 30k.będzie fl i to wersja 2,5. Ostatnio oglądałem za 33k.pln z nalotem 80k.km.jak nowa. Podejdzie spokojnie LPG. Trzeba uważać na rdzę.

Z reanulta masz Megane 3 2,0 tce. Zwykła gt180/190. Dobra skrzynia 6b silnik 2,0 rewelacyjny jeden z najlepszych na rynku, fajne przełożenia na 6Biegu w trasie. Wyciszenie ok. Mało innowacji renaultowych.

Jest laguna 2,0 tce.

I pewnie jeszcze coś by się znalazło.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

15 Lut 2025, 12:10

szybki napisał(a):Ale po co się upierać przy roczniku ? Masz zazdrosnych sąsiadów ?

Absolutnie nie. Chodzi bardziej o stan techniczny jak rdza. Nie przeszkadza mi auto z 2010 o ile będzie w dobrym stanie i nie rozleci się na 1k km trasie..

Dzięki za propozycję, zaraz je przejrzę.
tftchampion
Nowicjusz

15 Lut 2025, 12:15

tftchampion napisał(a):Absolutnie nie. Chodzi bardziej o stan techniczny jak rdza. Nie przeszkadza mi auto z 2010 o ile będzie w dobrym stanie i nie rozleci się na 1k km trasie..

To odpuść rocznik bo wpakujesz się na minę a im młodsze auto tym więcej niuansów do popsucia się.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe