Kombii do 40 tys ?

19 Mar 2018, 11:45

Witajcie !

Stoję przed wyborem samochodu do ok 40 tys zł.
Do czego potrzebuję ? do codziennej jazdy do pracy (ok,15 km + zawiezienie dziecka do przedszkola ok 10 km ). Do wyjazdów rekreacyjnych.
Obecnie posiadam Golfa mk6 z 2010r. z silnikiem 1.6 105 km. Chciałbym coś mocniejszego min. 120km.
Obecnie zastanawiam się nad modelami :

- Opel Astra J Sport Tourer - biorę pod uwagę silniki 1.4 Turbo 120km, 1.4 Turbo 140 km, 1.6 CDTI 136km - proszę Was o opinie dotyczące tego samochodu jak i silników. Słyszałem dużo złego o skrzyniach biegów w tym modelu tj. m32.

- Ford Focus kombii MK3 - biorę pod uwagę silniki 1,6 Diesel

- VW Passat B7 1.6 TDI 105 KM - jak ten silnik się spisuje ? czy jest awaryjny ?

Zależy mi jeśli chodzi o wyposażenie na : tempomacie, komputerze, 4 elektrycznych szybach, klimatroniku. Fajnie gdyby było : podgrzewane fotele, i nawigacja - ale nie jest to mus :-)

Może to wyda Wam się dziwne ale chciałbym aby samochód był dobrze spasowany / wykonany. Ostanie posiadałem również Renault Scenic z uważam fantastycznym silnikiem 1,4 TCE 130km (zrobiłem nim ok 150 tys km.) w którym niestety plastiki trzeszczały niemiłosiernie.

Proszę Was również o Wasze propozycje zakupu w tej kwocie i rekomendacje.
Pozdrawiam
adamuse
Nowicjusz

Prawo jazdy: 08 04 2004
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: VW Golf MK6
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

26 Mar 2018, 10:26

nikt nie pomoże ? :-)

dopiszę tylko, że ostatnio zainteresowałem się kią ceed kombii z silnikiem 1,6 diesel - i to jest naprawdę fajne auto ale nic nie wiem o mechanice - czy ten silnik jest na łańcuchu ?
adamuse
Nowicjusz

Prawo jazdy: 08 04 2004
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: VW Golf MK6
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

26 Mar 2018, 10:56

adamuse napisał(a):- Opel Astra J Sport Tourer
ten 1,6 to dobra opcja. Ogólnie Opel ostatnimi laty bardzo starał się i dokładał do swoich samochodów.
Jeśli chciałbyś coś podobnego ze strony azjatyckiej to polecam modele Hyundaia - podobna sprawa - mocno się dołożyli do ostatnich modeli żeby się przebić na rynku europejskim.
RomekT
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Tychy
Prawo jazdy: 14 05 2004
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Hyundai
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Jaki jest najlepszy samochód na dojazdy do pracy?
    Jak dotrzeć z punktu A do punktu B zużywając jak najmniej paliwa i podróżując możliwie jak najwygodniej? TotalCarScore.com sugeruje skorzystanie ze stuprocentowo elektrycznego Nissana LEAF, który niedawno został ...