Kombik do 25 tyś

16 Wrz 2017, 16:24

Witajcie. Zwracam się do was, bo jesteście jak to się mówi "na topie" w samochodach.
Szukam kombika do 25 tyś zł, max 10 letnie. W grę wchodzi tylko i wyłącznie benzyna + gaz. Diesle są za drogie w ewentualnych naprawach i raczej nie nadają się do jazdy po mieście. Chyba, że macie inne zdanie o dieslach. Auto potrzebne do jazdy mieszanej. No i dobrze by było, jakby silniczek był do 2.0 ccm i miał ze 130 KM.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

16 Wrz 2017, 17:05

Jakiej wielkości auta oczekujesz? Kompakt, czy bardziej klasa średnia?
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004

16 Wrz 2017, 17:13

Trochę wymagania takie że ciężko będzie coś dobrać ale żeby to wszystko pogodzić to trzeba by było zrezygnować z tych 130KM wtedy można pomyśleć o
Kia cee'd
Hyundai i30/40
Focus
Astra
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

16 Wrz 2017, 17:59

Jak nie musisz się ścigać od świateł do świateł, to Alfa 159 Sportwagon 1.8 MPI.
azzurro
Aktywny

Auto: Jeansowe kombi

16 Wrz 2017, 20:38

Może coś takiego?
Osobiście polecam do jazdy codziennej i na wakacyjne wypady. Nie za duży nie za mały i wcale nie drogi w utrzymaniu.
Link poglądowy:
http://www.axon-cars.pl/szczegoly.php?id_ogloszenia=236
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

17 Wrz 2017, 10:54

mike napisał(a):Jakiej wielkości auta oczekujesz? Kompakt, czy bardziej klasa średnia?

Segment C to raczej nie - potrebuję kombika. Coś jak teraz mam Nubirkę II kombi. Coś tej wielkości. Tak więc raczej segment D, a nawet E, ale na ten drugi to raczej chyba za mały budżet.
Pisząc o 130 konikach, miałem na myśli moc, a raczej przyspieszenie podczas np. wyprzedzania. Że jak wcisnę gaz, to żeby to autko naprawdę szło, a nie rozpędzało się przez kilkadziesiąt metrów. Nubirką jestem w stanie wyprzedzać nawet na 5 biegu. Rzadko kiedy muszę włączać czwórkę. Jak wcisnę gaz, to to auto naprawdę jedzie. Kiedyś jak mi się Nubira zepsuła, miałem jako auto zastępcze Forda Focusa mk2 kombi z silnikiem Diesla 1,8 chyba 115 koników. I powiem szczerze, że podczas wyprzedzania się zawiodłem, przyzwyczajony do przyspieszenia Nubiry. Wyprzedzić chciałem tira i podczas wyprzedzania musiałem niestety odpuścić, bo będąc w połowie tira wiedziałem, że nie zdążę. Nubirą spokojnie bym wyprzedził.
Brat ma Kia Ceed w sedanie z silnikiem 1,6 benzyna. No i to auto ma podobne przyspieszenie jak ten ford. Kolega Kao zaproponował Kia Ceed. Też się nad tym autem zastanawiałem. Mimo, że słabawe, to mi się podoba i wygląd zewnętrzny jak i wewnątrz. Jednak powoli dochodząc do wyposażenia, chyba nie ma ona w radiu USB na pendriva. Muzyka tylko z płyt CD jak się nie mylę. Chyba, że jest inaczej. Ale silniczek jest 1,6 i ma 126 koni. Więc już można się zastanowić. Tak więc mamy już jedno autko. Pytanie tylko, jak te silniki się sprawują i czy autka mają jakieś mankamenty.
Przykładowo znalazłem coś takiego - [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Volvo zaproponowane przez kolegę ROM33 nie - nie ten wygląd wnętrza. Nie podoba mi się.
Jeszcze się tak zastanawiam nad Dieslem. Ale wszystkie, takie max do 10 lat to mają chyba DPF-y albo dwumasy bądż drogie w naprawie/wymianie układy paliwowe, czyli wtryskiwacze, pompy itp ?
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...

17 Wrz 2017, 11:29

A co powiesz na Skodę Octavię I 1.8T z końcówki produkcji? Duży kufer (prawie 600 l.), 8.5 s. do setki (210 Nm), dobrze znosi LPG, koszty utrzymania na poziomie Nubiry.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
Paliwo: Benzyna

17 Wrz 2017, 11:47

łysy napisał(a):A co powiesz na Skodę Octavię I 1.8T z końcówki produkcji?

Ciężko znaleść z końcówki produkcji.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

17 Wrz 2017, 12:07

MotoAlbercik napisał(a):Pisząc o 130 konikach, miałem na myśli moc, a raczej przyspieszenie podczas np. wyprzedzania. Że jak wcisnę gaz, to żeby to autko naprawdę szło, a nie rozpędzało się przez kilkadziesiąt metrów. Nubirką jestem w stanie wyprzedzać nawet na 5 biegu. Rzadko kiedy muszę włączać czwórkę. Jak wcisnę gaz, to to auto naprawdę jedzie. Kiedyś jak mi się Nubira zepsuła, miałem jako auto zastępcze Forda Focusa mk2 kombi z silnikiem Diesla 1,8 chyba 115 koników. I powiem szczerze, że podczas wyprzedzania się zawiodłem, przyzwyczajony do przyspieszenia Nubiry. Wyprzedzić chciałem tira i podczas wyprzedzania musiałem niestety odpuścić, bo będąc w połowie tira wiedziałem, że nie zdążę. Nubirą spokojnie bym wyprzedził.
akurat to, co napisałeś o Focusie jest przypadłością diesli (tych mniejszych). Jeśli w Nubirze masz 2.0 PB to nic dziwnego - idzie z pojemności :wink: a ciężkie to auto nie jest.

Może Mondeo mk4? Tylko musiałbyś trochę spasować z rocznikiem
mike
Moderator
Awatar użytkownika

17 Wrz 2017, 12:47

MotoAlbercik trochę nie rozumiem - piszesz że jeździłeś Cee'dem 1.6 i się słabo zbiera, a mimo to rozważasz jego zakup. Do tego jest to segment C, którego nie chcesz - Nubira to też zresztą C/D, podobnie jak Octavia i Alfa 156, bo nie sposób tego porównać do typowego D jak Peugeot 406.

mike, kolega szuka auta do 10lat, Mondeo Mk4 nie ma starszych ;)
azzurro
Aktywny

17 Wrz 2017, 13:14

veloce napisał(a):MotoAlbercik trochę nie rozumiem - piszesz że jeździłeś Cee'dem 1.6 i się słabo zbiera, a mimo to rozważasz jego zakup. Do tego jest to segment C, którego nie chcesz

Może inaczej - Ceed w kombiku można by zaliczyć spokojnie do segmentu D. Tak, wiem, że to kompakt, ale raczej chyba sedany. Kombik jest dość duży, a nie wiem, czy nie taki jak moja Nubirka. Co do silnika, to jeszcze sprawdzę dokładnie, jaki ma mój brat ( dzisiaj jadę do niego to sprawdzę ). Bo być może że mi się coś pomyliło, i on może mieć 1,4, a więc 109 koni i dlatego jest słabszy. Bo 1,6 ma 126 KM, więc róznica z moją Nubirą to 7 koni. Więc niewiele. A przyspieszenie w tej od brata niewiele się różniło od Focusa, którym jeździłem. Więc może być, że brat ma jednak 1,4. Ale to jest do sprawdzenia i dalszej dyskusji.
Rozważam jeszcze Opel Astra bądż Vectra, Passata, Toyota. Nie wiem tylko, czy się zmieszczę w roczniku i budżecie. Wy lepiej się znacie co można wyciągnąć za tą kasę :wink:
Proponujcie, ja pooglądam, poczytam i będziemy dyskutować. Czas nie nagli, nie potrzebuję ata na już. Jak kupię za miesiąc to też nic się nie stanie. Narazie mam czym jeździć. Jednak zastanawiam się na zapas, bo jak się okaże że już muszę coś kupić, to może być za późno, bo auta nie da się raczej kupić z dnia na dzień.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

17 Wrz 2017, 13:23

veloce napisał(a):mike, kolega szuka auta do 10lat, Mondeo Mk4 nie ma starszych
masz rację, acz byłem jakoś przekonany, że w wymaganiach stoi 2010+ :oops:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

17 Wrz 2017, 13:26

To tak nie działa, ze hatchback to C a kombi to D, rozstaw osi jest ten sam. D to Kia Optima, a to że auta danych segmentów systematycznie rosną jest naturalne i obecne Polo jest większe od Golfa III, chociaż znajduje się segment niżej.

Nubira jest lepsza do wyprzedzania, bo ma silnik o większej pojemności, a co za tym idzie ma większy moment obrotowy i jest bardziej elastyczny, konie mechaniczne nie mają tu takiego znaczenia.
azzurro
Aktywny

17 Wrz 2017, 13:27

Jeszcze poruszę co do Ceeda. Jak na 1.6 to przyspieszenie ma nawet ok napewno nie gorsze jak w nubirze a jak tak to nieznacząco, uważam że to dobra propozycja gdyż za te pieniądze dostaniesz wersje po lifcie z przebiegiem około 100 tyś. Co do tego radia to zawsze możesz się szarpnąć na takie radyjko które będzie miało wszystko od blutacza do nawigacji. Żeby szukać coś świeżego z mniejszymi przebiegami trzeba uderzać w koreańskie auta tego segmentu. Teraz Koreańczycy mocno podnieśli poprzeczkę ze swoimi autami i naprawdę dąży to ku lepszemu.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

17 Wrz 2017, 19:13

No więc się wyjaśniło z Ceed - brat ma 1,4 90 KM. Dlatego ta kijanka jest taka mułowata. Ale taka z silnikiem 1,6 wchodziłaby w grę. Są nawet silniki 2,0 145KM, ale ciezko znaleść.
Zastanawiałem się jeszcze nad Opel astra H, Vectra C, Hyundai i30, Renault Laguna. To są autka, kóre widziałem na parkingach. Mogą być jeszcze jakieś inne.
Jeden samochodzik już mamy :ok: Co jeszcze moglibyście zaproponować?
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika