Komfortowe auto do 15 tyś (max) Laguna czy coś innego?

09 Kwi 2008, 12:00

Witam, szukam komfortowego samochodu do max 15 tyś zł (minimum klasa kompakt)

Moim faworytem jest Laguna 1 po liftingu (czyli ta od połowy 1998 roku). Czy macie może jeszcze jakieś propozycje (japońskie odpadają)

Myślałem jeszcze nad Focusem 1 generacji?

Poniżej moje kryteria:

1. Max 15 tyś zł
2. Benzyna / benzyna gaz/ diesel
3. na pierwszym miejscu komfort
4. minimum klasa kompakt
5. Japońskie i VW odpada
6. minimum rok 1996

Dzieki za pomoc
janek51
Nowicjusz

09 Kwi 2008, 12:18

Lancia Kappa albo Lybra, trzeba dokładnie sprawdzić pred zakupem. Bardzo ładne, komfortowe i prestiżowe. Kappa ma jeszcze wartość dodaną - jeżeli masz rejestrację z Warszawy to problem mandatów przestaje prawie istnieć - auto rządowe :twisted: :twisted: , misiaczki raczej go nie zatrzymują na trasie i w mieście :twisted: Pozatym jako Lancia szybka traciły na wartości, więc można dostać w przystępnej cenie
Lancia, lancia i jeszcze raz... saab :)
fennec
Początkujący

09 Kwi 2008, 13:11

Dokładnie, Kappę z silnikiem 2.4 20V 175KM można dostać już za ok 10tyś zł (oczywiście później wrzucić w gaz), diesla 2.4 JTD 136KM też ok 12tyś zł, auto mimo włoskiego pochodzenia mało zawodne bardzo komfortowe :)
rządzić na drodze niekoniecznie znaczy być na niej najszybszym...
lukiwch
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych

09 Kwi 2008, 13:32

popieram kolegów polecam kappe naprawdę fajne autko , ale zastanowiłbym sie jeszcze nad laguna tez przyzwoite autko ładne komfortowe i w miarę przestronne . Wiadomo ostateczny wybór należy do ciebie
piter36
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Radomsko

09 Kwi 2008, 13:35

Lubie takie wynalazki jak LANCIA :) na pewno niedoceniana marka na naszym rynku

Powiedzcie tylko jak z częściami zamiennymi do kappy bądź lybry?
Ceny i ich dostępność
janek51
Nowicjusz

09 Kwi 2008, 15:21

z dostepnascia rewelacji nie ma, ale dla chcącego... ;)

ja bym proponował dorwać dobrze wyposarzone Mondeo I-szej generacji. Pojeździłem troche kombiakiem z v6 pod maską to az sie nie chcialo wysiadac :) Wygoda i przestronnosc tez byly na wysokim poziomie.
Offczar
Nowicjusz

09 Kwi 2008, 15:30

Witam

oto kilka modeli godnych polecenia:

Opel Vectra
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

BMW 316

Volvo V40

Audi A4

Skoda Octavia

Ford Focus

Opel Astra

Opel Omega

Alfa Romeo 156
Endrju
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 449
Miejscowość: Poznań

09 Kwi 2008, 15:38

dzięki bardzo za propozycje wszystkim

a właśnie - co myślicie o Mondeo 1 generacji (po liftingu) ?
Jeżdziłem focusem i byłem bardzo zadowolony, czy komfort i właściwości jezdne będą duzo gorsze (wszak auto chyba generację starsze) ?
janek51
Nowicjusz

09 Kwi 2008, 15:42

Ja polecam Audi A4 lub Octawie ale nie wiem jak z octawią do tej ceny.
Chomik90
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łowicz
Prawo jazdy: 26 06 2008
Auto: BMW
Silnik: 2.0 d 136km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

09 Kwi 2008, 15:44

octawia odpada - za droga i wnętrze ubogich wersji to jakaś porażka
A4 raczej też - lubią je złodzieje, a auto będzie stać na niestrzeżonym :)
janek51
Nowicjusz

09 Kwi 2008, 15:49

Ford Mondeo I generacji:

Auto jest super doskonałym rozwiązaniem dla czteroosobowej rodziny, duże, przestronne, bagażnik kombi pozwala wykorzystać je jako taksówkę bagażową podczas przeprowadzki i to wszystkie jego zalety.. poza wyjątkowo dynamicznymi silnikami.. jednak kosztem czegoś: Wady... Zbyt kiepskie hamulce, blokujące się bez ABS. Poważnym problemem jest kiepskie trzymanie się auta na zakrętach z powodu złego rozmieszczenia masy auta... tył fruwa w zimie jak stęskniony za wiosną motylek >;-)

Doskonała dynamika silnika...

Bardzo złą dynamika, podsterowność, auto wypada z zakrętów, zbyt ciężki silnik i lekki tył, mały rozstaw osi i kół

kiepska widoczność do tyłu

kretyński układ przycisków otwierania szyby, dźwigni tylnej klapy i wlewu (wlew otwiera się od kopnięcia noga w chodniczek>

Duuuży, obszerny i rodzinny samochów. Wersja kombi to 100% satysfakcji podczas dłuższych wyjazdów
Endrju
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

09 Kwi 2008, 15:53

o masz, endrju dzięki :) teraz to już mondeo mam dość :D (aż bagażnika takiego dużego nie potrzebuję, by kupować mondeo właśnie dla niego)

dzieki
janek51
Nowicjusz

09 Kwi 2008, 19:28

niema sprawy;P to na co sie decydujesz?? Pomóc jeszcze ci w wyborze?
Endrju
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

09 Kwi 2008, 19:36

sam nie wiem...

chyba dalej obstawiam lagunie :) (pierwsza generacja, po liftingu)...

widzę, że masz w podpisie Lagune.. może coś na ten temat powiesz?
janek51
Nowicjusz

09 Kwi 2008, 19:51

Tak mam Lagunke ale II ale miałęm wcześniej poprzednią generacje

Więc coś o niej powiem;]

Ogólnie auto na 4 nawet z plusem. Zawiodło mnie raz ale tylko dlatego,że wcześniejszy mechanik nie założył dobrze opaski na wąż odprowadzający płyn chłodniczy.Na zawieszenie nie narzekam,jestem miło zaskoczony nawet :) nie zamiękkie i niezatwarde: KOMPROMIS. Silnik też OK, chociaż na gazie szybko się nie rozpędza ale jak nabierze prędkośći to jest ok. Nie kupiłem jej do ścigania się przecież. Klima, ABS bez zarzutu...jestem zadowolony.Za te pieniądze fajne, duże i komfortowe autko. Będę przymierzał się do sprzedaży w czerwcu, ponieważ wyjeżdżam.
Laguna to bardzo wygodna, obszerna ( bodajże największa w klasie ) niby-limuzynka. Konkurencja to Vectra i Mondeo i tutaj trzeba przyznać, że niestety auta te mają DUŻO GORSZĄ jakość montażu. Laguny, o ile są bezwypadkowe, odwdzięczają się właścicielom naprawdę bezawaryjną pracą oraz nieporównywalnym komfortem jazdy - w środku nic nie trzeszczy, żadnych świerszczologii.
Silnik przejezie ci spokojnie ponad 400000km jeśli poprzedni właściciel go zbytnio niekatował;]
Endrju
Stały forumowicz
Awatar użytkownika