Komfortowe auto z automatem do 100 tys.

09 Sty 2023, 16:38

Witam,

Rozglądam się za jakimś w miarę komfortowym i świeżym samochodem do jazdy 50% trasa / 50 % miasto. Przebieg roczny pewnie w okolicy 10-15 tys km. Moje wymagania to:

1) Cena do 100 tys, wiadomo im mniej tym lepiej. Konieczna jest faktura VAT żeby była możliwość wzięcia auta w leasing.
2) Rocznik 2016+
3) Skrzynia automatyczna ale nie bezstopniowa CVT
4) W miarę oszczędne, żeby paliło w mieście mniej niż 10 litrów
5) Fajnie jakby było dosyć dynamiczne
6) Napęd to raczej benzyna/hybryda ale jakby byl jakiś interesujący diesel to rowniez sie zastanowię
7) Lokalizacja to najlepiej Śląsk/Kraków
8) Tanie w eksploatacji, wiadomo ;)
9) Z wyposazenia to Apple Car Play i czujniki parkowania przód/tył

Także proszę o pomysły ;) Wstępnie wyszukałem takie auta. Z wymienionych modeli to jeździłem kiedyś Passatem i było całkiem okej

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

WowWow
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2010
Auto: Volkswagen

09 Sty 2023, 18:03

Jak patrzysz na Astrę to Ja bym jeszcze zerknął na Kia Ceed np. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] bo to ciekawy konkurent. Jednak komfort jazdy między Passatem a Astrą to spora różnica :wink: no przestrzeń we wnętrzu.

Patrzyłeś może w stronę Corolli hybrydowej?

WowWow napisał(a):Konieczna jest faktura VAT żeby była możliwość wzięcia auta w leasing.
Z tego co wiem nie masz 100% pewności że auto z fakturą VAT uda się wziąć w leasing. Firmy lesingowe nie chętnie patrzą na używane auta dlatego warto przed kupnem dokładnie wszystko sprawdzić.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

09 Sty 2023, 18:55

KIA faktycznie ciekawa, będę musiał zobaczyć.

Toyote odrzucam z powodu skrzyni CVT, miałem kiedyś wypożyczoną Camry i nie mogłem się za nic przyzwyczaić do "ślizgającego" się sprzęgła, szczególnie w trasie to było męczące, mimo że samo auto bardzo w porządku
WowWow
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2010
Auto: Volkswagen

09 Sty 2023, 20:32

Ja bym zaczął od mazdy 6. Pod względem serwisu będzie zdecydowanie "najpewniejsza"
np. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Nad takimi passatami z przebiegami 120+, stosunkowo skomplikowanymi silnikami i skrzynią dsg to się mocno zastanów jeśli koszty serwisu są dla ciebie istotne.

BTW to mając budżet ustalony na takim poziomie bez wahania dorzucałbym 20-30k i brał sobie nowego kompakta, rok się dopiero zaczął, może stoi jakieś demo albo gotowiec

franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

09 Sty 2023, 20:46

Passata ja bym szukał z 1,5 TSI będzie mniej palił (7.5/100), pewniejszy silnik a power nadal jest..250 Nm od 1500 obrotów.
W każdym razie Passat bez porównania do takiej Astry.
Trevor
Zaawansowany

Prawo jazdy: 09 10 2008
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Volkswagen Golf 7 R
Silnik: 2,0 TSI
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2017
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Niespodziewany pieszy na drodze
    Piesi, rowerzyści i motocykliści są ofiarami ponad połowy śmiertelnych wypadków drogowych w Polsce. Z tych grup piesi stanowią aż 35% zabitych, co jest bardzo niepokojące w kontekście średniej w krajach Unii Europejskiej, ...
    Kierowca i narciarz w jednym stali domu
    Zadając pytanie: Co łączy kierowcę i narciarza? Pewnie większość osób odpowiedziałaby, iż łączy ich samochód, którym narciarze najczęściej docierają pod stok narciarski. Jednak obie te grupy mają ze sobą ...