Komfortowe, duże, żwawe auto do 15.000

23 Maj 2014, 22:41

Witajcie!

Zamierzam kupić nowe auto, ponieważ obecne(Toyota Carina e) nie spełnia moich oczekiwań.
Po pierwsze jest za głośna, po drugie za mała(bagażnik OK).

Auto którego szukam ma spełniać 2 główne oczekiwania:
- Komfortowe zawieszenie
- Bardzo ciche w środku - (np. Audi a4 B5 jest za głośne przy wyższych prędkościach)

Dodatkowo chciałbym, aby auto miało:
- dosyć mocny i elastyczny silnik(poniżej 9 do 100) - może być 6,8 cylindrów
- automat
- dobre a nawet bardzo dobre wyposażenie
- względnie niską awaryjność

Liczę się z kosztami utrzymania na poziomie 1000-1500zł miesięcznie.
Auto nie będzie przerabiane na gaz, no chyba że kupię już zagazowane :P
Wiek auta raczej nie ma większego znaczenia, wolę kupić auto 5 lat starsze a w lepszej kondycji i bardziej spełniające moje oczekiwania.

Moje propozycje(kolejność od najlepiej przypadających mi do gustu aut):
1) Lexus GS MK1 - mogę kupić w dobrej cenie wersje po liftingu(czyli 96 rok) silnik 2jz-ge bez VVT-i i automat 5 biegowy
2) Lexus GS MK2 - wygląd nie specjalnie przypada mi do gustu
3) Audi A8 d2 quattro
4) BMW 7
5) Lexus LS
5) Audi A6 C5

Co myślicie o takim zestawieniu? Opinie na forum o tych autach czytałem ale wiadomo - na forum Audi będą mówić, że Audi najlepsze, na forum Lexusa że Lexus itd.
A na tym forum mam nadzieję, że bardziej obiektywnie podejdziecie do sprawy i doradzicie co najlepiej kupić.

Które najlepsze z tych aut? Jakieś inne propozycje macie?

Pozdrawiam serdecznie i liczę na odpowiedzie :)
glaudis
Nowicjusz

Prawo jazdy: 18 05 1994
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Carina E
Silnik: 2.0 GLi 133
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

23 Maj 2014, 22:49

Zamiast Audi A6 C5 bierz pod uwagę Aud A6 C4 bo to auto jeszcze z lat świetności Audi, a8 też fajne ale raczej nie ten budżet. BMW 7 też okej, świetne automaty.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

23 Maj 2014, 23:20

E39 też powinno zadowolić. A jak Carina po tylu latach się spisuje? Nie zaczęła się sypać, jak korozja?
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

24 Maj 2014, 01:17

glaudis napisał(a):1) Lexus GS MK1 - mogę kupić w dobrej cenie wersje po liftingu(czyli 96 rok) silnik 2jz-ge bez VVT-i i automat 5 biegowy

Fajne auto nie traci na wartosci, wszystko zalezy od stanu... skrzynka trwała i dosyć wartko jedzie. Wersja bardzo ceniona właśnie ze wzgledu na skrzynkę. Technicznie hmmm w sumie nie ma nic do zepsucia wszystko robione na wyrost pod auta o wiele mocniejsze. Wyposażenie klimatronic, elektryka foteli, super dobre nagłośnienie były też wersje z wyminnikami swiżego powietrza i z lusterkami usówajacymi krople wody :D... jak na swoje lata super komfort.
Spalanie 9-13l pb średnia mi wychodziła około 11l a lpg 12-15l wady: kiepska skóra, można trafić siedzenia z super jakościowo welurem tylko że wtedy trudno powiedzieć czy auto ma 500tyś.km czy 50tyś.km.
glaudis napisał(a):2) Lexus GS MK2 - wygląd nie specjalnie przypada mi do gustu

Samochód z wyglądu taki sobie ale jak raz zasmakujesz nim jazdy zapomnisz o innych autach...
Ostatnio namówiłem kolegę do zakupu LexaGS2 którego pomogłem mu w tamtym tygodniu sprowadzić i chłopak jest w szoku co potrafi to auto, jak jedzie i jaki oferuje komfort podróży w sumie za śmieszne pieniądze. Nadmienie że raczej kupował tylko nowe auta...więc jest czuły na pewne kwestie.
W obu przypadkach zaletą jest brak rdzy...

glaudis napisał(a):5) Lexus LS

Klasyk, którego ceny ostro idą do góry, silnik V8 jak na swoje parametry bardzo oszczędny co do trwałości to wiadomo... pneumatyka (opcja) nie robi problemów nawet przy duzych przebiegach.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

24 Maj 2014, 07:51

jiGsaw napisał(a):E39 też powinno zadowolić. A jak Carina po tylu latach się spisuje? Nie zaczęła się sypać, jak korozja?

Nad E39 się zastanowie. Chociaż szczerze powiem do BMW mam lekkie uprzedzenie :P ze względu na część tych ludzi, którzy jeżdzą tymi beemkami.

Co ja mogę powiedzieć o Carinie - przez jakieś 80tys km wymieniłem komplet amortyzatorów(na KAYABA), ze 3 komplety łączników stabilizatorów(kosz kompletu 150zł). Reszta rzeczy to rzeczy eksploatacyjne, Olej regularnie wymieniany co 8000km, rozrząd pierwszy raz po zakupie wymieniony i około 5-6tys km temu ponownie wymieniony(pompa wody, rolki pasek) i to wszystko.
Samochód kupowałem ze względu na przebieg, który wynosił ~135000 i byłem pewny co do tego przebiegu oraz znałem historie auta.

W moim egzemplarzu rdzy nie widać ale to też przez to że auto od nowości było cały czas garażowane i dbane. Nie brało udziału w wypadku( jedynie drobna stłuczka ale to taka, że zderzak, maska zostały stare, tylko lampa stłuczona i grill lekko pęknięty), tapicerka bez przetarć. Silnik 2.0 133km(bezkolizyjny :) ) dość żwawy a to przez dosyć lekką budę. Ogólnie mogę każdemu polecić to auto jeśli ktoś szuka w miarę taniego, solidnego, ze sporym bagażnikiem i bezawaryjnego auta.

Teraz przyszedł czas na odrobinę większego luksusu. Prawdę mówiąc najbardziej jestem przekonany do lexusów, może przez to, że to taka ,,lepsza Toyota"

Co do Waszych propozycji:
Lexus GS300 MK1 przebieg 220tys mil ale mam pewność, że silnik był należycie serwisowany. Po zakupie tego auta zostałoby trochę grosza na doprowadzenie auto do stanu prawie że idealnego.
Auto ma skórzaną tapicerkę, którą musiałbym oddać do regeneracji bo jest popękana oraz parę innych mniejszych pierdołek do poprawki(np. obtarcia parkingowe ).

Lexus GS300 MK2 auto może lepsze od MK1 ale to jednak pierwsza wersja o wiele bardziej mi przypadła do gustu. Trochę dziwne ale cóż :D

Lexus LS oglądałem 2 egzemplarze i obydwa były w opłakanym stanie. Jedno auto prawodpodobnie po zalaniu, drugie problemy z elektryką.

A jak jest z korozją w Lexusach? Ocynkowane blachy? Dobre zabezpieczenie antykorozyjne?

Audi C4(2.8, manual, quattro) oraz C5(z silnikiem 2.4+automat) jeździłem i też nie mogę złego słowa o tych autach powiedzieć.

Audi A8 d2 chyba odpada ze względu na niekończące się drobne awarie czujników itp. Do tego auta trzeba mieć serce i pokochać to auto.

BMW 5 oraz 7 tak jak pisałem uważam że są to bardzo dobre auta ale ta marka wyrobiła sobie przez użytkowników-idiotów taką renomę, że aż nie wiem czy to do końca słuszny wybór.
Ktoś mi może powiedzieć o awaryjności tych aut? Głównie chodzi o skrzynie automatyczne bo niektórzy twierdzą, że nie do zajechania a niektórzy twierdzą, że 250-300tys to dla nich kres życia.

Audi A6 C5 było dosyć komfortowym autem. Ktoś wie jak w porównaniu do Lexusa GS 1/2? Duża różnica?

Sory za obszerny tekst ale wolę się rozpisać i dopytać niż później żyć w niewiedzy :)
glaudis
Nowicjusz

24 Maj 2014, 08:31

Producent chyba nie zalecał wymiany oleju w skrzyniach automatycznych (BMW)... no i te skrzynie robią wtedy 200 - 300 tys km. Natomiast jeżeli właściciele mieli trochę oleju także w głowie, a nie tylko w skrzyni i wymieniali ten olej to przebiegi skrzynie robią nawet dwukrotnie większe. Także zależy jak trafisz. :wink:

Ogólnie przejedź się kilkoma BMW, bo to jednak marka, na której Lexus się wzoruje w budowie swoich aut i warto mieć porównanie. Osobiście wolałbym już Lexusa niż Audi, na pierwszym miejscu BMW.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

24 Maj 2014, 14:40

glaudis napisał(a):A jak jest z korozją w Lexusach? Ocynkowane blachy? Dobre zabezpieczenie antykorozyjne?

Nie wiem czy ocynk ale najważniejsze że nie rdzewieje... zresztą jak chcesz to moge wkleić zdjęcie jednego z moich GSów, jest spalony a goła buda stoi od 1,5r. na dworze to zobaczysz mit o rdzewieniu wszystkich japończyków. :ok:

glaudis napisał(a):Audi A6 C5 było dosyć komfortowym autem. Ktoś wie jak w porównaniu do Lexusa GS 1/2? Duża różnica?

W porównaniu do GSMK1 jest podobnie ale GSMK2 jest juz spora różnica zaczynając od detali w stylu odgłos zamykanych drzwi a kończąc na nagłośnieniu i wyciszeniu.

jiGsaw napisał(a):Ogólnie przejedź się kilkoma BMW, bo to jednak marka, na której Lexus się wzoruje w budowie swoich aut i warto mieć porównanie

Na szczęście podobieństw jest bardzo mało i moi znajomi co szukają auta komfortowego zrezygnowali z BMW i Merca na rzecz właśnie Lexa... zresztą ostatnią sztukę GSa pomogłem sprowadzić dla Pana który juz przechodził BMW i Merce a nie szuka fajerwerków wizualnych ani szybkiego zapitalania...tylko ciszy i spokoju.
szybki
Moderator - Tuning

24 Maj 2014, 15:40

Szybki co Ty żeś zrobił z tym Lexem :mrgreen:
Koniu
Forumowicz VIP

24 Maj 2014, 16:04

kon146 napisał(a):Szybki co Ty żeś zrobił z tym Lexem :mrgreen:

Dobre pytanie, trzeba je zadać mechanikowi...ale o tyle szacun że się rozliczył ze swojego potknięcia...i tak szkoda bo włożyłem w ten samochodzik dużo serca :evil:
szybki
Moderator - Tuning

24 Maj 2014, 16:36

Szkoda takiego Lexusa. Podejrzewam, że nie mało pieniędzy ani czasu włożyłeś w to auto a tu taki pech i to nie z Twojej winy. Możesz się pochwalić zdjęciami, chętnie się przyjrzę :naughty:
Dzisiaj oglądałem i jeździłem dwoma egzemplarzami lexusa gs300 mk1. Niestety nie kupiłem.
Jeden bardzo dobrze jeździł ale po oględzinach na kanale okazało się, że podłoga jest pordzewiała.... w bagażniku w jednym miejscu dziura, że można kciuka włożyć.
Drugi egzemplarz zero rdzy ale problemy wolnymi obrotami(to akurat niewielki problem) z elektryką - przyciski raz działały a raz nie więc odpuściłem.
Jak to zwykle bywa ani w opisie ani przez telefon nic nie było o tym wspomniane :/. Dzień stracony, ale chociaż będę miał porównanie do innych egzemplarzy.

Co możecie powiedzieć o tych dwóch egzemplarzach? Coś ze zdjęć można wywnioskować? Trochę pieniędzy zostanie na ewentualne naprawy tak by doprowadzić do idealnego stanu.

[link do oferty na Allegro wygasł]
oraz
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Ewentualnie dokupiłbym do tych egzemplarzy jasne, skórzane wnętrze(boczki, tapicerke drzwi oraz fotele). Po prostu nie lubie kiedy w samochodzie jest tak ciemno a to ożywiłoby wnętrze.
glaudis
Nowicjusz

24 Maj 2014, 16:45

Jeśli zależy Ci na komforcie, oraz auto ma być duże to polecę Ci Vel Satisa, natomiast nie wiem czy za 15.000 można ustrzelić coś ciekawego.
Honda Civic V 1.5 101 KM-93'
Renault Safrane 2.0 12V 132 KM-94'
Rover 218 TD 1.8 88 KM-94'
Rover 216 GTi 122 KM-93'
Obecnie Rover 600 SDi 2.0 105 KM
Pawkaz
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: 7tys. km
Auto: Rover 600 SDi
Silnik: 2.0 SDi 105 KM
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 1999

24 Maj 2014, 16:59

Lepiej się powiesić niż kupić Vel Satisa..
Koniu
Forumowicz VIP

24 Maj 2014, 17:05

Pawkaz napisał(a):Jeśli zależy Ci na komforcie, oraz auto ma być duże to polecę Ci Vel Satisa, natomiast nie wiem czy za 15.000 można ustrzelić coś ciekawego.

Dzięki za zainteresowanie tematem ale tak jak kolega wyżej :) Auto ma jeździć, a nie stać u mechanika czy też u elektryka.

Jutro jestem umówiony na jazdę audi a8 d2 ale tylko w celu sprawdzenia jak to jeździ. Aby mieć porównanie między lexem a audi.
Myślę jednak, że pójdę w kierunek Lexusa. Mniej osób typu "kupię samochód klasy wyższej, poskręcam na druty i poszpanuje przed sąsiadem jaki to mam dobry samochód" kupuje Lexusy. Prędzej(niestety) dotyczy to marek BMW, Audi czy też Mercedesów. Ludzie kupują a później zdziwieni, że muszą wydać na auto jeszcze raz tyle ile zapłacili i wszystko skręcane na druty, robione ze szwagrem za flaszkę.

Jeszcze raz mam pytanie. Co sądzicie o tych 2 egzemplarzach, które podesłałem post wcześniej?
Ostatnio edytowany przez glaudis, 24 Maj 2014, 17:11, edytowano w sumie 1 raz
glaudis
Nowicjusz

24 Maj 2014, 17:10

Kolega miał ponad 2 lata Vel satisa 3,5 v6 i ni było zadnych problemów :)
Honda Civic V 1.5 101 KM-93'
Renault Safrane 2.0 12V 132 KM-94'
Rover 218 TD 1.8 88 KM-94'
Rover 216 GTi 122 KM-93'
Obecnie Rover 600 SDi 2.0 105 KM
Pawkaz
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: 7tys. km
Auto: Rover 600 SDi
Silnik: 2.0 SDi 105 KM
Rok produkcji: 1999

24 Maj 2014, 22:38

Dla mnie z komfortem i dynamiką kojarzą się dwa bmw a mianowicie e38 i e39 oraz jakiś lexus np. ls, IS, GS też.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010