intransigent napisał(a):- Polecany Mercedes W211 jest w cenie Lexa GS300 mkII (albo nawet droższy) - wiec tu chyba lex wygrywa, jeśli chodzi o wytrzymałość?
W mercedesie przerażają mnie dwie sprawy awaryjność elektromechaniczna oraz wynalazki których naprawa jest trudna i droga.
Komfort podobny.
intransigent napisał(a):- Spalanie lexa w mieście realnie to pewnie koło 15-16 litrów LPG? Kolega pisał o spalaniu 13,5 l ale on chyba jeździ mk III, a w mojej kwocie lepiej chyba kupić mk II.
GS MK2 w obu wersjach 3,0/4,3 spali około 14-17l lpg w mieście i 11-14l w trasie.
intransigent napisał(a):Honda Accord - dobre automaty, z tego co czytałem praca z LPG bez zarzutu, ale jakie będzie spalanie LPG wersji 2.4 w mieście?
Dokładnych wartości spalania lpg Ci nie podam ale sądzę że różnice mogą być minimalne.
intransigent napisał(a):- Czy wg was lepiej kupić starszego lexa, średnio starą hondę czy nowszego citroena? Przede wszystkim w kontekście niezawodności i biorąc pod uwagę samochód na 5 lat.
Musisz się przejechać każdym z tych aut... jeżeli Ci odpowiada wygląd GS MK2 i zdecydujesz się na 430kę to raczej już nie będziesz szukać dal tego auta konkurencji bo w kwocie 25-30k łatwo nie znajdziesz oczywiście łącząc komfort, osiągi i ekonomię... co daje spokojność głowy oraz przyjemność korzystania z V8.
Ogólnie gatunek V8 jest na wymarciu
więc warto spróbować a cytrynkę czy hankę zawsze zdążysz sobie kupić
Tym bardzie że jak nawet sobie coś sprowadzisz w super stanie to i tak sporo Ci kasy zostanie w kieszeni.