Komfortowy samochód do 25000 zł

06 Cze 2014, 10:58

Cześć wszystkim :).
Sam ostatnio szukałem samochodu dla siebie, a teraz poszukuję czegoś dla znajomego :).
Rozgląda się generalnie za czymś większym, może być kombi, o ile by w miarę fajnie się prezentowało, albo jakiś pojemny hatchback.
Najbardziej zainteresowany jest Mazdą 6 - czymś w stylu tej [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] .Są naprawdę ładne, mi też się podobają. Kolega koniecznie szuka w benzynie i chciałby trochę pośmigać i później założyć gaz, w zasadzie to fajnie byłoby znaleźć samochodzik za ok. 22-23tysie, żeby te 25 liczyć już z zainstalowaniem gazu, a wiadomo też, że po zakupie coś tam trzeba będzie pewnie zrobić.
Byliśmy ostatnio na giełdzie we Wrocławiu i nawet spodobała nam się.. Laguna III :D. Tylko pytanie, co możecie powiedzieć o Lagunie III ? Też przechodziłem przez Laguny, dla siebie kupiłem jedynkę, bo wiem, jakie są opinie o dwójce "królowej lawet", dlatego chcę spytać, czy ten sam czarny pijar nie tyczy się przypadkiem trójeczki :D. Bo też są bardzo ładne, aczkolwiek nie ma ich tak dużo. Chyba, że ta na giełdzie była podejrzana, bo była chyba za 25tys, a teraz patrzę, że w necie od 29 się ogłoszenia zaczynają, chociaż to roczniki 2009, tamta była 2007 albo 2008.
Polecałem też Toyotę Avensis w kombi, w tych cenach coś z rocznika 2005-2006 można dorwać.
Ja tam polecałem znajomemu dieselka, ale chce benzynę bo fakt, że dużo jeździ (codziennie jakieś 100km), więc inwestycja w LPG by się stosunkowo szybko zwróciła.
Dodam, że Passat odpada :).
Z góry dzięki za wszystkie opinie i pomoc :).
Rejon poszukiwań to Wrocław +- 100km.
iks11
Początkujący

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 0-11-2011
Przebieg/rok: 9tys. km
Auto: Renault Laguna I
Silnik: 1.9 DCI
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

07 Cze 2014, 00:38

Laguna II była królowa lawet przed liftem. Po liftowe II-ki są mało kłopotliwe. III-ka jest jak na razie ceniona za bezawaryjność. Moim zdaniem lepsza II po lifcie niż bardzo tania III-ka... :yes:
Jeśli chodzi o silniki,to pod gaz nie nadają się te z wtryskiem bezpośrednim o oznaczeniu IDE. Inne gaz przyjmują. Jest jeszcze inna kwestia w przypadku II po liftingu...ma ona bezawaryjnego i świetnego poprawionego diesla 2,0 dci-150KM. Poczytaj opinie o tym silniku,bo widać ludziom umknęło to uwadze i patrzą przez pryzmat opinii ogólnej o Lagunach II i o silnikach 1,9 dci...A tu mamy rodzynek !
Co do gazu do Avensisa, to odradzam.Większość opinii jest negatywna co do zagazowywania tych silników . :yes: Tak samo byłbym ostrożny ładując się w D4D.
Mazda 6 jest niezła i może to jest jakaś właściwa droga poszukiwań..! Ja bym jednak tak dla świętego spokoju ,przejechał się z ogłoszenia Laguną II po lifcie z tym 2,0 dci (od r. 2004/2005). Świetne auto (bez wad przedliftowych),świetny silnik !!! Można nie wydać dużo kasy ale jeździć komfortowo..!
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG

08 Cze 2014, 12:01

Dzięki za odpowiedź :).
To może i faktycznie warto by było poszukać w Lagunach trójkach tak jak mówisz od 2005/2006.
Z Mazdą 6 to w sumie nie wiem jak cenowo do tego podchodzić, czy na Mazdę 6 24-25tys. to nie jakoś mało ? I jak tam będzie z gazem, dobrze przyjmują?
I jak z silnikami 2.2 DCI w Lagunach III? Bo zdecydowana większość jest z tym silnikiem właśnie wystawionych, a Ty mówiłeś o 2.0.
iks11
Początkujący

08 Cze 2014, 12:04

iks11 napisał(a):Z Mazdą 6 to w sumie nie wiem jak cenowo do tego podchodzić, czy na Mazdę 6 24-25tys. to nie jakoś mało ? I jak tam będzie z gazem, dobrze przyjmują?

Mazda 6 świetnie przyjmuje zasilanie LPG najlepszy silnik do gazu to 1,8 lub 2,0.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Rok produkcji: 2010

08 Cze 2014, 12:10

iks11 chodzi o Lagune II FL nie o III. Mazde 6 znajdziesz, ode mnie Mondeo Mk3 2.5 v6 z LPG. Lagune 2.2 DCI nie bo ten silnik nie jest udany.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

08 Cze 2014, 12:50

Tak tak, sorki, źle napisałem, mówimy o II po FL :). Ok, w takim razie porozglądam się za silnikiem 2.0.
O Mondeo w sumie też gdzieś tam myśleliśmy ;).
Hm, no to pozostaje szukać Laguny II FL 2.0 DCI, Mazdy 6 z/do założenia LPG, ewentualnie tego Mondeo, o którym wspomniałeś.
iks11
Początkujący

08 Cze 2014, 15:18

Mazda 6 ma wiele wspólnego z Mondeo :wink: Tylko jeśli do gazu w Mondeo to właśnie 2.5 V6 :wink:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

10 Cze 2014, 22:56

Dzięki! A jakich silników szukać w Mazdach 6? Czy silniki benzynowe 1.8 nadają się do gazowania?
I jak w Lagunach II po FL z gazem?
iks11
Początkujący