Komfortowy samochód za 25 tys. wyzwanie

20 Lip 2014, 20:32

Witam wszystkich forumowiczów. Przymierzam się do zmiany samochodu i proszę o pomoc w wyborze odpowiedniego modelu. Samochód bedzie uzywany raczej na codzień w cyklu mieszanym i również na dlugie trasy jak wakacje itp. Kwota jaką mam na wydanie to około 25 000 zł na sam samochód, możliwe że kupię samochód w polsce ale prawdopodobnie sprowadze z niemiec. Wiec jaki to ma byc samochód? Pozukuje bardzo wygodnego a zarazem bezawaryjnego, ale również aby koszty utrzymania nie puściły mnie z torbami. Jaki silnik? Moze byc diesel i moze byc benzyna. Spalanie jakie jestem w stanie przyjąć to w dieslu 8 w cyklu mieszanym lub 12 w benzynie tez cykl mieszany ale wtedy chcial bym założyć gaz. Pojemność bez różnicy skrzynia lepiej manual ale automat też może byc. Dobre zabezpieczenia antykorozyjne no i właściwości jezdne. Rozumiem że samochód może się zepsuć ale jeśli nawet to aby koszt naprawy nie zaczynał się od 5 czy 10 tys zl. Mam na mysli wtryski zawieszenie czy rozrzad. Moze byc sedan lub coupe. Wymagania mogą się wydać wysokie w stosunku do kwoty ale tylko z pozoru. Marki jakie biorę pod uwagę to audi bmw mercedes jaguar lexus. A moze cos innego ? Napęd raczej tyl lub na 4 kola. Moje propozycje to audi a6- ocynk quattro wygląd niczego sobie no i komfort chyba w porządku? Jest też a8 w kwocie się zamieszczę tylko jak ze spalaniem i kosztami utrzymania jakie koszty napraw itp? To samo z bmw i mercedesem. Jest bmw 5 i 7. Jsst e i s klasa. S klase z 2002 roku mozna w Niemczech dostac za okolo 4 tys €. Ale co z pneumatycznym zawieszeniem ? Również myślałem nad jaguarem x type w benzynie ale jak znosi gaz? Lexus w tej cenie to raczej is200 chyba tylko a komfort raczej sredni. Myslalem nad bmw 1 i audi a3 ale komfort też raczej średni. Czy może raczej poczekać i uzbierać na a4 b7 lub 3 e90 ? Wiadomo ze byly by to kilka lat mlodsze samochody stosunkowo mniejszy przebieg i nowsze technologie. Raczej w sportowych samochodach jak tt komfort spada na rzecz osiągów i właściwości jezdnych. Myślałem również też nad jakimś volvo w coupe. Z góry dziękuję za odpowiedzi i pomoc. Jesli ktoś chce krytykować gazowanie uzywanej s klasy to proszę sobie darować bo nie jest to samochód 2 letni tylko 12 lub 14 letni.
krystian333
Nowicjusz

Auto: audi a4 b5

20 Lip 2014, 20:55

Merca odpuść bo gnije i ma drogie części. Do twoich propozycji dorzucam Lexa ale GS300/430, Volvo S60(2.4,2.5t ale tylko z manualem bo automaty się sypią)/S80, Saab 9-5.
Jag to w sumie mondeo mk3 więc nie ma się o co martwić
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

23 Lip 2014, 19:46

Sab jakos średnio mnie prekonuje. Cenie Lexusa za co jaki jest i gs nie bralem szczerze mówiąc pod uwagę. Na zdjęciach średnio mi się podoba, muszę go obejrzeć w rzeczywistości. Ktoś pomoze jeszcze wybrać najlepsze opcje ?
krystian333
Nowicjusz

23 Lip 2014, 20:23

Honda Legend III?
BK1928
Zaawansowany

Prawo jazdy: 06 06 2014
Auto: Mercedes-Benz Klasy E W212
Silnik: E200 CDI 136km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2010

24 Lip 2014, 08:17

Audia a6 c5? Za te pieniądze full wyposażenie i 1.9 tdi (legenda).
Mattie
Nowicjusz

Prawo jazdy: 15 10 1992
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Corolla e12
Silnik: 1,6 VVTI
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

24 Lip 2014, 08:21

Jag X-Type jest bardzo dobry do LPG, szczególnie 2.5 V6 Duratec. Sporo części pasuje od Mondeo, a te które nie, też nie są bardzo drogie. Auto totalnie bezawaryjne, jeździłem takim kilka lat bez najmniejszych usterek, nie licząc okresowych wymian płynów i hamulców. Plus dodatkowy, że w standardzie dla benzyniaków jest napęd 4x4 :ok:
O S-Clasie piszę właśnie artykuł do katalogu, i za tę cenę to dostaniesz jakiegoś skorodowanego śmiecia, który puści cię z torbami. W220 tylko w wersji poliftingowej, wtedy poprawili jakość zabezpieczenia blacharskiego i kilka innych technicznych niedoróbek. A na dobrego polifta musisz szykować ponad 40 000 zł (w DE nawet więcej).
Geniodekt
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 299
Przebieg/rok: 23tys. km
Auto: Impreza/Volvo S80
Silnik: 2.0 160/2.9 202
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Najpopularniejsze crossovery w Polsce – styczeń 2017
    W pierwszym miesiącu 2017 roku rynek nowych samochodów odnotował kolejne wzrosty. Sprzedaż na poziomie przekraczającym 41 tys. sztuk oznacza, że był to najlepszy styczeń od 10 lat. Popyt generowany jest głównie ...

24 Lip 2014, 14:34

Szkoda kasy na A6 C5
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

24 Lip 2014, 21:58

krystian333 napisał(a):Cenie Lexusa za co jaki jest i gs nie bralem szczerze mówiąc pod uwagę. Na zdjęciach średnio mi się podoba, muszę go obejrzeć w rzeczywistości. Ktoś pomoze jeszcze wybrać najlepsze opcje ?

Nie będę się rozpisywał ale wybierz sobie dowolnego GS430 od bidy GS300, przejedź się to później zobaczysz jak Ci będzie łatwo wyszukać auto za około 20-25k które zbliży się komfertem do tego samochodu.
Dodam jeszcze że GS430 katalogowo ma 5,8s do 100km/h więc uwierz mi jazda sprawia frajdę a do tego jak na V8 jest mega ekonomiczny.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

17 Sie 2014, 14:08

Przepraszam za dłuższą nieobecność, śledząc rynek zauważyłem że zwiększając kwotę do około 30-33 tyś zł. Było by mnie stać na nowsze modele takie jak audi a6 c6, bmw 5 e60, lecz na lexusa gs od 2005 r. i legenda IV niestety nie starczy a III średnio mi się podoba. Słyszałem opinie od znajomych którzy twierdzą że z japońskich mógł bym jeszcze lancera x lub subaru legacy wziąć pod uwagę i podobno na komfort też bym nie narzekał, nie jechałem jeszcze takim samochodem więc nie mam zdania a co wy o tym sądzicie ? Mieliście z nimi styczność ?
Rzeczywiście przy c5 miał bym duży zapas gotówki jak również przy jaguarze x-type.

Moje typy które najbardziej biorę pod uwagę teraz to : Audi a6, BMW 5, Lexus GS i ewentualnie gdy sprawdzę lancera x i legacy również ponieważ podobają mi się z wyglądu. Na jakie silniki w tych samochodach warto zwrócić uwagę ? Do wyboru jakiś diesel i benzyna ?

Dziękuję za odpowiedzi i liczę jeszcze na waszą pomoc. Pozdrawiam.
krystian333
Nowicjusz