Komfortowy samochód za 25 tys. wyzwanie

20 Lip 2014, 21:32

Witam wszystkich forumowiczów. Przymierzam się do zmiany samochodu i proszę o pomoc w wyborze odpowiedniego modelu. Samochód bedzie uzywany raczej na codzień w cyklu mieszanym i również na dlugie trasy jak wakacje itp. Kwota jaką mam na wydanie to około 25 000 zł na sam samochód, możliwe że kupię samochód w polsce ale prawdopodobnie sprowadze z niemiec. Wiec jaki to ma byc samochód? Pozukuje bardzo wygodnego a zarazem bezawaryjnego, ale również aby koszty utrzymania nie puściły mnie z torbami. Jaki silnik? Moze byc diesel i moze byc benzyna. Spalanie jakie jestem w stanie przyjąć to w dieslu 8 w cyklu mieszanym lub 12 w benzynie tez cykl mieszany ale wtedy chcial bym założyć gaz. Pojemność bez różnicy skrzynia lepiej manual ale automat też może byc. Dobre zabezpieczenia antykorozyjne no i właściwości jezdne. Rozumiem że samochód może się zepsuć ale jeśli nawet to aby koszt naprawy nie zaczynał się od 5 czy 10 tys zl. Mam na mysli wtryski zawieszenie czy rozrzad. Moze byc sedan lub coupe. Wymagania mogą się wydać wysokie w stosunku do kwoty ale tylko z pozoru. Marki jakie biorę pod uwagę to audi bmw mercedes jaguar lexus. A moze cos innego ? Napęd raczej tyl lub na 4 kola. Moje propozycje to audi a6- ocynk quattro wygląd niczego sobie no i komfort chyba w porządku? Jest też a8 w kwocie się zamieszczę tylko jak ze spalaniem i kosztami utrzymania jakie koszty napraw itp? To samo z bmw i mercedesem. Jest bmw 5 i 7. Jsst e i s klasa. S klase z 2002 roku mozna w Niemczech dostac za okolo 4 tys €. Ale co z pneumatycznym zawieszeniem ? Również myślałem nad jaguarem x type w benzynie ale jak znosi gaz? Lexus w tej cenie to raczej is200 chyba tylko a komfort raczej sredni. Myslalem nad bmw 1 i audi a3 ale komfort też raczej średni. Czy może raczej poczekać i uzbierać na a4 b7 lub 3 e90 ? Wiadomo ze byly by to kilka lat mlodsze samochody stosunkowo mniejszy przebieg i nowsze technologie. Raczej w sportowych samochodach jak tt komfort spada na rzecz osiągów i właściwości jezdnych. Myślałem również też nad jakimś volvo w coupe. Z góry dziękuję za odpowiedzi i pomoc. Jesli ktoś chce krytykować gazowanie uzywanej s klasy to proszę sobie darować bo nie jest to samochód 2 letni tylko 12 lub 14 letni.
krystian333
Nowicjusz

Auto: audi a4 b5

20 Lip 2014, 21:55

Merca odpuść bo gnije i ma drogie części. Do twoich propozycji dorzucam Lexa ale GS300/430, Volvo S60(2.4,2.5t ale tylko z manualem bo automaty się sypią)/S80, Saab 9-5.
Jag to w sumie mondeo mk3 więc nie ma się o co martwić
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

23 Lip 2014, 20:46

Sab jakos średnio mnie prekonuje. Cenie Lexusa za co jaki jest i gs nie bralem szczerze mówiąc pod uwagę. Na zdjęciach średnio mi się podoba, muszę go obejrzeć w rzeczywistości. Ktoś pomoze jeszcze wybrać najlepsze opcje ?
krystian333
Nowicjusz

23 Lip 2014, 21:23

Honda Legend III?
BK1928
Zaawansowany

Prawo jazdy: 06 06 2014
Auto: Mercedes-Benz Klasy E W212
Silnik: E200 CDI 136km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2010

24 Lip 2014, 09:17

Audia a6 c5? Za te pieniądze full wyposażenie i 1.9 tdi (legenda).
Mattie
Nowicjusz

Prawo jazdy: 15 10 1992
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Corolla e12
Silnik: 1,6 VVTI
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

24 Lip 2014, 09:21

Jag X-Type jest bardzo dobry do LPG, szczególnie 2.5 V6 Duratec. Sporo części pasuje od Mondeo, a te które nie, też nie są bardzo drogie. Auto totalnie bezawaryjne, jeździłem takim kilka lat bez najmniejszych usterek, nie licząc okresowych wymian płynów i hamulców. Plus dodatkowy, że w standardzie dla benzyniaków jest napęd 4x4 :ok:
O S-Clasie piszę właśnie artykuł do katalogu, i za tę cenę to dostaniesz jakiegoś skorodowanego śmiecia, który puści cię z torbami. W220 tylko w wersji poliftingowej, wtedy poprawili jakość zabezpieczenia blacharskiego i kilka innych technicznych niedoróbek. A na dobrego polifta musisz szykować ponad 40 000 zł (w DE nawet więcej).
Geniodekt
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 299
Przebieg/rok: 23tys. km
Auto: Impreza/Volvo S80
Silnik: 2.0 160/2.9 202
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW xActivity 2003
    BMW xActivity, ten koncepcyjny SAV demonstruje połączenie w konstrukcji jednego pojazdu sportowej dynamiki jezdnej oraz przyjemności z podróżowania z otwartym dachem. BMW xActivity, zaprojektowane jako "kabriolet o ...

24 Lip 2014, 15:34

Szkoda kasy na A6 C5
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

24 Lip 2014, 22:58

krystian333 napisał(a):Cenie Lexusa za co jaki jest i gs nie bralem szczerze mówiąc pod uwagę. Na zdjęciach średnio mi się podoba, muszę go obejrzeć w rzeczywistości. Ktoś pomoze jeszcze wybrać najlepsze opcje ?

Nie będę się rozpisywał ale wybierz sobie dowolnego GS430 od bidy GS300, przejedź się to później zobaczysz jak Ci będzie łatwo wyszukać auto za około 20-25k które zbliży się komfertem do tego samochodu.
Dodam jeszcze że GS430 katalogowo ma 5,8s do 100km/h więc uwierz mi jazda sprawia frajdę a do tego jak na V8 jest mega ekonomiczny.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

17 Sie 2014, 15:08

Przepraszam za dłuższą nieobecność, śledząc rynek zauważyłem że zwiększając kwotę do około 30-33 tyś zł. Było by mnie stać na nowsze modele takie jak audi a6 c6, bmw 5 e60, lecz na lexusa gs od 2005 r. i legenda IV niestety nie starczy a III średnio mi się podoba. Słyszałem opinie od znajomych którzy twierdzą że z japońskich mógł bym jeszcze lancera x lub subaru legacy wziąć pod uwagę i podobno na komfort też bym nie narzekał, nie jechałem jeszcze takim samochodem więc nie mam zdania a co wy o tym sądzicie ? Mieliście z nimi styczność ?
Rzeczywiście przy c5 miał bym duży zapas gotówki jak również przy jaguarze x-type.

Moje typy które najbardziej biorę pod uwagę teraz to : Audi a6, BMW 5, Lexus GS i ewentualnie gdy sprawdzę lancera x i legacy również ponieważ podobają mi się z wyglądu. Na jakie silniki w tych samochodach warto zwrócić uwagę ? Do wyboru jakiś diesel i benzyna ?

Dziękuję za odpowiedzi i liczę jeszcze na waszą pomoc. Pozdrawiam.
krystian333
Nowicjusz