Komfortowy sedan 15-20 tyś

02 Lis 2016, 20:28

Witam,
jestem przeciętnie zorientowany w motoryzacji a już napewno w kontekście oględzin auto i diagnozy czy dany egzemplarz nadaje się do tego żeby przeznaczyć na niego określoną kwotę. Mam do was parę pytań.
1) Szukam najlepiej sedana, ewentualnie sporego hatchbacka (pokroju mojego poprzedniego samochodu Vectry B, w której po złożeniu kanapy można było przewozić nawet moją teściową) do około 15stu tyś zł. Wymagania - automat (najlepiej triptronic ale nie będę kręcił nosem na multi), benzyna lub gaz, komfort jazdy najważniejszy. Jako że spędzam sporo czasu za kółkiem lubię jak jest w nim przyjemnie dla oka, a więc skóra (najlepiej w jasnym odcieniu) to połowa sukcesu. Dodatkowo inne gadżety typu tempomat, automatyczna klima itp jak najbardziej na tak. Jako, że Vectra wpędzała mnie do grobu swoimi psującymi się pierdołami, typu wypadające z prowadnic elektryczne szyby, walący się czujnik położenia wałka rozrządu itd to chciałbym auto jak najmniej awaryjne. Wiadomo, ideał nie istnieje w żadnej z tych materii a do tego przy takim budżecie.

2) Póki co, rozglądając się patrzyłem początkowo na Audi A6 C5 lub a4 b5 (oba odrzuciłem ze względu na awaryjność i spore koszty serwisowania. Dalej wpadły mi w oko niektóre Saaby 9-5 i 9-3, urzekły mnie szczególnie Volvo s60, s40 i s80 i na nich najchętniej bym się skupił. Jednakże na dniach mam okazję dość tanio kupić Hyundaia xg 30, który jednak ma pare defektów. Potem jest pomysł Mazdy 6 ale egzemplarze które oglądałem są przerdzewiałe i zniechęcają mnie do dalszego poszukiwania tego auta. Podrzucicie jakies inne pomysły z krótkim opisem? Możę Lexus? Passeratti odpada.

3) Odnośnie Hyundaia, do którego na ten moment mi najbliżej. Pierdoły typu niedziałające kierunkowskazy, zesputy siłownik od podnoszenia pokrywy bagażnika, wymiana klocków czy tuleji mnie nie przerażają. Ma jednak ślad rdzy na tylnym nadkolu (do wycięcia i polakierowania). Rdza jest również w jednym miejscu na drzwiach kierowcy (centralnie). Bez rdzy ale z defektami lakieru do są oba zderzaki które trzeba by było polakierować. A tak to spoko. Pytanie jest jednak inne. Po numerze VIN doszedłem że orginalny kolor to zielony. Teraz auto jest czarne. Powinienem się tego obawiać? Jak i co sprawdzać żeby zminimalizować szanse "wejścia na minę" w kontekście auta o zmienionym kolorze. Dzięki za wszystkie odpowiedzi z góry.

Reaguje alergicznie na stwierdzenia typu "za tą kasę to lepiej porządne Tico hehehe". Jasne budżet mam ograniczony ale chce wykrzesać jak najwięcej z niego ;) Im bliżej 15 tyś tym lepiej. Jeżeli uważasz że nie zmieszczę się w kwocie za dobry samochód to poproszę propozycję ile dozbierać kaski i jakiś model jako przykład :) Fakt że zastanawiam się nad wątpliwym Hiundayem powinien mniej więcej zobrazować, że głównie liczy się dla mnie bezawaryjność, komfort i wygląd. Mankamenty typu znak czasu i rdzy lub drobne usterki do poprawki jestem w stanie przełknąć. Nie szukam koniecznie egzemplarzy wychuchanych do wstawienia za szybę
kopek90
Nowicjusz

Prawo jazdy: 29 07 1990
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: W trakcie zmiany
Silnik: do 3.0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

02 Lis 2016, 21:04

Volvo ok, ale raczej z manualem (chyba, że znajdziesz auto w świetnym stanie z serwisem z aso itd.) - automaty nie do końca sprawdziły się w połączeniu z wysokim momentem silników z turbo. S40 to w sumie mały sedan, podobnie jak lex is200 (sa też gs300, ale musi się ktoś kompetentny wypowiedzieć czy egz. poniżej 20k w ogóle się do czegoś nadają). Saab'y spoko, weź pod uwagę słabej jakości, trzeszczące plastiki w 9-3. Największą wadę mazdy 6 znasz :naughty:

Z tym hyundai'em bym nie ryzykował biorąc pod uwagę to co napisałeś. Rdza na środku drzwi nie pojawia się znikąd. Auto wymaga ingerencji blacharza, a w PL ten model jest baaaaardzo mało popularny i części blacharskie są słabo dostępne.

Możesz popatrzeć na mondeo mk3 FL i lagunę mk2 fl,
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

02 Lis 2016, 21:16

Ja by tu widział taką Hondę [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
link przykładowy
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004

02 Lis 2016, 21:23

s60 i s40 głównie szukam za granicą póki co na autoscoucie i powiem szczerze jest ich mnóstwo więc może coś się znajdzie. Głównie zwracam uwagę właśnie na silniki zwykłe 2.4 bez magicznego T na końcu więc może jednak te automaty jakoś by tam dały radę. Nie znam właściwie głównych wad tych modeli, czy skrzynia jest awaryjna lub co z zawieszeniem. Saaby tak jak mówisz większość jest niestety z tym okropnym plastikiem lub siedzeniami welurowymi co mi nie odpowiada i strasznie ciężko coś znaleźć, tymbardziej że te ich pyszczki mi nie do końca podchodzą. z lexusów jestem totalnie zielony. Nie mam pojęcia żadnego o tych samochodach.

Z hyundaiem hmm z jednej strony masz rację że dość niepewny, ale z drugiej strony mogę go mieć za łącznie 9 tyś (razem z założeniem gazu, opłatami i rejestracją) bo to od znajomego "okazyjnego handlarza".

Co do laguny to rozumiem że po lifcie?

Mondeo ciekawa propozycja do przemyślenia
kopek90
Nowicjusz

02 Lis 2016, 21:25

o! Honda legend jak najbardziej tak! wielka penera :)
kopek90
Nowicjusz

02 Lis 2016, 21:28

W XG30 nie ma co się pakować, ale popatrz na Sonaty - bardzo fajne auta.

"Reaguje alergicznie na stwierdzenia typu "za tą kasę to lepiej porządne Tico hehehe"."
- ale dlaczego alergicznie?
Tak samo jak posiadając budżet na nowy samochód 40 000 zł ... nie kupisz nowego auta segmentu D ... po prostu są pewne relacje przyczynowo skutkowe, które nie mają racji bytu.
Z tym, że podajesz modele, które były produkowane na przestrzeni 2 wieków ;) - także sporo zależy w tym wypadku od rocznika.
Ale W A6 C5 np. 15-letnie z przebiegiem 189 000 km ... ciężko by było uwierzyć, te samochody na Zachodzie sporo robią km. Ostatnio widziałem 3-letniego Merca z 270 000 km.

Może uda się Tobie znaleźć jakąś Sonatę - sporo tego w Danii jeździ i widziałem kiedyś trochę tego w Polsce ... z Danii ... "poczekaj chwilę" ...

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Przebieg:
http://selvbetjening.trafikstyrelsen.dk ... FP6A180237
Ale mam nowsze dane z sierpnia 2016 - było 165 000 km.
W systemie brak szkody całkowitej na aucie.
2 właścicieli, ostatni od 2009 roku, do 15 sierpnia 2016, kiedy to samochód wymeldowano.

Jest jeszcze polift (bardziej nowoczesne wnętrze, inny grill) w manualu:
Przebieg się zgadza.
Brak szkody całkowitej w systemie.
1 właściciel w Danii.
tomekdk

02 Lis 2016, 21:40

ta druga sonata przepiękna:) bardzo konkretna odpowiedź, dzięki! :) napewno przemyślę, najwyżej trochę przeczekam i dozbieram więcej żeby przy takiej sonacie dołożyć gaz
kopek90
Nowicjusz

02 Lis 2016, 21:51

Widzę, że ta druga miała jeszcze robioną konserwację podwozia w Danii - firma Tektrol (parasolka na szybie):
http://skiltefabrikken-svendborg.dk/wp- ... 2014-2.jpg
Tak to robią (wszystkie - 4 - firmy konserwujące):

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

W Danii ok. 30% samochodów ma konserwację. Drogie to tutaj i zalecają by powtarzać co 3 lata, niektórzy tak robią :D
tomekdk

03 Lis 2016, 00:56

taką oto sonate na otomoto dojrzałem. Wygląda na zadbaną, 2005 rok, w gazie od razu, odchodzą więc koszty instalacji, sprowadzania, opłat i pare innych

myślicie że warto jechać obejrzeć?
kopek90
Nowicjusz

03 Lis 2016, 17:07

Załatw VIN, jak z Danii, to się sprawdzi.
Opcja "bezwypadkowy" nie jest zaznaczona.
tomekdk