REKLAMA
Witam,
znalazłem na forum kilka podobnych tematów, ale żaden do końca nie odpowiedział na moje pytania bo nie było tam porównanych wszystkich modeli, na które patrzę dlatego zakładam nowy wątek. Szukam komfortowego sedana w benzynie (80% jazdy jest na odcinkach 2-5km). Zdaję sobie sprawę, że to nie są auta robione z myślą o takich krótkich trasach, ale po pierwsze potrzebuje auta z dużą ilością miejsca na tylnej kanapie z uwagi na dzieci, a po drugie po prostu takie auta mi się podobają. Tak czy inaczej przechodząc do sedna, mam dość duży rozrzut a jako, że na samochodach znam się bardzo słabo to chciałbym podpytać ludzi, którzy siedzą w temacie. Myślałem nad:
- VW Passat późny B7 lub wczesny B8
- Skoda SuperB późna II lub wczesna III
- Mazda 6 z okolic 2014
- Ford Mondeo Mk 5
- Mercedes W212
- No i znalazłem też jednego Jaguara XF X250, ale ciężko mi uwierzyć, że za 35tys. z tym autem nie jest coś nie tak
Dodam jeszcze, że mówię o egzemplarzach o przebiegu do 200tys. na te powyżej nawet nie patrzyłem.
Wszystkie z tych aut są +/- w moim budżecie, ale wiadomo, że np. Superb II chodzi ogólnie zauważalnie taniej niż SuperB III więc jeśli różnica jest niewielka to wiadomo, że wolę mieć te 8 tys. w kieszeni.
Byłbym wdzięczny za poradę, które z tych aut są przede wszystkim najmniej awaryjne bo na tym mi zależy najbardziej gdyż wszystkie inne elementy jak kwestie wizualne, pojemnościowe itd. mi pasują w każdym z nich. Ewentualnym dodatkowym atutem poza małą awaryjnością byłoby duże bezpieczeństwo, przede wszystkim pasażerów z tyłu pojazdu.
Ewentualnie jeśli coś poza tym co wypisałem jest obecnie warte uwagi to też chętnie rozeznam temat bo pewnie pominąłem jakieś modele, które są bardzo korzystne pod kątem jakości do ceny.