Kompakt, automat do 120 - 130k - nówka bądź młody używany

24 Wrz 2020, 21:03

Szukam auta z segmentu C (ale nie większego, np. taka Octavia już raczej odpada). Zależy mi na automacie i niezłej dynamice (np. na pewno poniżej 9 do setki), dobrym wyposażeniu i świeżym wyglądzie.
Wstępnie myślałem o nowej BMW 1 - dają duże rabaty, ale słyszę bardzo mieszane opinie. Audi A3 będzie za drogie. Natomiast pewnie starczyłoby już na nowego Leona czy Golfa.
Mazda 3 też byłaby opcją, ale przerażają mnie te opinie o silnikach.
W kontekście właśnie Mazdy czy Mercedesa A klasy - można znaleźć sporo ciekawych dobrze wyposażonych używek, najczęściej jakieś demówki.
sandomingo
Nowicjusz

Auto: Renault Megane
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

25 Wrz 2020, 09:38

sandomingo napisał(a):Zależy mi na automacie i niezłej dynamice (np. na pewno poniżej 9 do setki), dobrym wyposażeniu i świeżym wyglądzie.
W swoim budżecie jesteś w stanie kupić Kia ProCeed GT z silnikiem 1.6 204KM. Moim zdaniem jest to bardzo ciekawe auto o nadwoziu 5 drzwiowym w którym moc pozwoli Ci na dynamiczną jazdę a sam wygląd będzie cieszył oko :) Wrzucam ci przykładowe zdjęcia.

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

sandomingo napisał(a):Mazda 3 też byłaby opcją, ale przerażają mnie te opinie o silnikach.
A myślisz że w grupie VAG będzie lepiej? Tam dopiero jest jazda :) Mazda ogólnie nie ma złych silników patrząc na tle innych marek i modeli. Jeżeli miałbym celować w samochody które wymieniłeś to własnie Mazda 3 była by na pierwszym miejscu. Czy skrzynię automatyczną CVT bierzesz też pod uwagę?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

25 Wrz 2020, 16:49

Długość Proceeda trochę mnie przeraża. To niemal jak karawan.
Natomiast Ceed GT byłby tutaj bardziej pode mnie i w sumie mogłaby to być ciekawa opcja.
Mazdą muszę się przejechać i samemu ocenić. Jedni mówią, że ten 150KM jest ok, a inni, że nie jeździ. To samo się tyczy automatu w Mazdach. Dużo skrajnych opinii.
sandomingo
Nowicjusz

Auto: Renault Megane
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

25 Wrz 2020, 17:17

sandomingo napisał(a):Długość Proceeda trochę mnie przeraża. To niemal jak karawan.
Haha :) bez przesady. Wygląd jednak moim zdaniem robi robotę.
sandomingo napisał(a):Natomiast Ceed GT byłby tutaj bardziej pode mnie i w sumie mogłaby to być ciekawa opcja.
Zobacz na żywo i przejedź się wtedy daj znać czy ci pasuje. Tu będziesz miał 3 drzwi i faktycznie krótsze nadwozie.
sandomingo napisał(a):Mazdą muszę się przejechać i samemu ocenić. Jedni mówią, że ten 150KM jest ok, a inni, że nie jeździ. To samo się tyczy automatu w Mazdach. Dużo skrajnych opinii.
Znasz już opinie z sieci teraz jak się przejedziesz to zobaczysz czy faktycznie pokrywają się. Moim zdaniem do Mazdy 3 150KM jest wystarczające przy normalnej jeździe.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

25 Wrz 2020, 18:58

sandomingo napisał(a):. Jedni mówią, że ten 150KM jest ok, a inni, że nie jeździ.

Te silniki są zbudowane do płynnej, względnie spokojnej jazdy. Mają w miarę płaski przebieg krzywej momentu więc przyspieszają tak samo praktycznie w każdym zakresie obrotów - stąd też brak ostrego "kopnięcia" jak w passacie tdi więc i pozornie słaba dynamika
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Systemy zautomatyzowanej jazdy - bezpieczeństwo na drogach
    Kiedy myślimy o samochodach przyszłości, w pierwszej kolejności przychodzą nam na myśl koncepty o śmiałych liniach czy napędzie wodorowym. Tak naprawdę jednak najbliższą, ważną zmianą w motoryzacji będzie masowe pojawienie ...
    Nocne przymrozki to zmora kierowców
    Nawet niewielkie przymrozki potrafią być zagrożeniem dla bezpieczeństwa jazdy. Zjawisko to może negatywnie wpływać na widoczność oraz zwiększać ryzyko poślizgu. Spadek temperatury powietrza poniżej zera może nagle skomplikować ...