REKLAMA
Cześć,
Przymierzam się do zmiany mojego obecnego samochodu - Leona II z silnikiem 1.6 MPI z 2007 roku.
Chciałbym pozostać przy kompakcie - samochody klasy B są dla mnie za małe i niezbyt wygodne, w ostateczności myślę także o samochodach klasy średniej.
Wymagania bezwzględne to: silnik benzynowy o mocy około 150km w miarę udany (bez poważniejszych wad fabrycznych) i skrzynia manual 6-biegów.
Budżet to około 30k PLN, chociaż jeśli trafi mi się egzemplarz warty dopłaty to coś dołożę.
Szukać będę samochodu bezwypadkowego (bezstłuczkowego również ) i najchętniej z Polskiego salonu, ale czas pokaże czy się uda. Chciałbym auto o lekko sportowym charakterze (nie mówię tu o osiągach, bo budżet za niski )
Moje typy:
- BMW E90 320 150KM (N46) - najbardziej mi się podoba. Chociaż ze wstępnych ustaleń wynika, że najłatwiej o ładny egzemplarz 318 z silnikiem 129KM - boję się że to jednak za słabe do tej budy. O mocniejsze wersje w tym budżecie będzie raczej ciężko, a do tego obawiam się trochę kosztów utrzymania silnika 6-cylindrowego.
- Seat Leon II FL >2011- z silnikiem 1.8 TSI lub ewentualnie 1.4 TSI + program. Tylko tutaj nie jestem pewien w którym roku zostały poprawione pierścienie i rozrządy w tych silnikach? 2011 czy 2012?
- VW Golf VI - jak wyżej, te same silniki
- Renault Megane III coupe - najchętniej z 2.0 TCe, lub ewentualnie 1.4 TCe (więcej jest tych drugich, szczególnie w moim budżecie)
Myślałem też o Seacie Exeo ze starym sprawdzonym 1.8T, ale bardzo ciężko o taki egzemplarz. Ewentualnie także o A4 B7 z tym samym silnikiem, z tym, że tutaj wkładali głównie skrzynie 5-biegowe, a do tego przebiegi i stan ogólny tych samochodów w moim budżecie jest raczej kiepski.
Bardzo proszę o inne propozycje i uwagi do moich.
Z góry dziękuję za pomoc