Kompakt czy Sedan do 50 k

16 Lut 2018, 12:46

Cześć,

Jako iż trochę się zmieniła moja sytuacja finansowa postanowiłem zmienić swojego niedawno nabytego peugeota 206 na coś nowszego. Jeżeli chodzi o gabaryt auta to na pewno musi to być segment wyżej niż 206. Rocznie pokonuje dystanse rzędu 15k km głównie miasto, ale czy benzyna czy diesel to dla mnie bez różnicy. Co do silnika to zależy mi aby to nie była typowa "kosiara" która wyje a nie jedzie + żeby prędkości typu 120-140 km/h nie były problem. W oko mi wpadł seat leon 3 gen z silnikiem 1.4 tsi 125km. Byłem nawet na jeździe testowej i powiem szczerze że zostałem miło zaskoczony tym autkiem. Drugim typem jest Peugeot 308 T8, raczej z silnikiem diesla.

Generalnie mam też problem w wyborze segmentu. Auta z segmentu C będą raczej 3-4 letnie, z niższym przebiegiem co ułatwi ewentualną sprzedaż w przyszłości. Kuszące są samochody z segmentu D np. audi a4, które jest bardzo ładne, natomiast pewnie do tej kwoty to egzemplarz 6 letni ~ z przelotem 200k.

Myślicie że lepiej wybrać mniejsze, młodsze i z mniejszym przebiegiem, czy trochę starsze ale za to większe i "marki premium"? Jak kształtuje się eksploatacja aut typu audi a4 vs seat leon 3 vs peugeot 308.
Jakiś czas temu jeździłem e46 gdzie ceny części oraz oc trochę bolały. Obecnie w 206 ceny są śmieszn.

Z góry dziękuje za pomoc i proszę o inne propozycje, być może znajdę nowego faworyta który zagości w moim garażu :ok:

P.S
Wiecie może jak wygląda sprzedaż auta które mam 3 miesiące? Będę musiał odprowadzić tylko 2% podatku od wzbogacenia?
wirus100
Nowicjusz

Auto: Nie mam

16 Lut 2018, 18:16

wirus100 napisał(a):Wiecie może jak wygląda sprzedaż auta które mam 3 miesiące? Będę musiał odprowadzić tylko 2% podatku od wzbogacenia?

Teoretycznie, jeśli na nim zarobisz to musisz ująć to w PIT

wirus100 napisał(a):audi a4 vs seat leon 3 vs peugeot 308.

Masz w podwieszonych przykładowe koszty utrzymania.

wirus100 napisał(a):. Rocznie pokonuje dystanse rzędu 15k km głównie miasto, ale czy benzyna czy diesel to dla mnie bez różnicy.

Nowoczesny diesel + miasto nie jest optymalnym połączeniem.

wirus100 napisał(a):Jakiś czas temu jeździłem e46 gdzie ceny części oraz oc trochę bolały. Obecnie w 206 ceny są śmieszn.

A4 zaboli bardziej :naughty: Swoją drogą części do kilkunastoletniego bmw nie są o droższe niż do współczesnego kompakta, plusem jest to, że przy nowszym aucie będziesz rzadziej coś naprawiał.
BTW to przy tej wartości auta warto pomyśleć też o ac.

Wracając do pytania
Kompakt czy Sedan do 50 k

Odpowiedź: kompaktowy sedan
Opel Astra J, 1.4T, 1.6T
W miarę świeże i udane auto z fajnymi silnikami i nieprzesadnie dużymi kosztami eksploatacji.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

17 Lut 2018, 23:02

Właśnie poczytałem troche o audi a4 b8 i w sumie wywnioskowałem ze tam nie było zbyt udanej jednostki, Wiec skupie się chyba Tylko na kompaktach. Myślałem nad astra, ale niczym za bardzo się nie wyróżnia, taki „przeciętniak” a co sądzicie o tym Leonie 1.4 tsi? Może szukać Leona z innym silnikiem? Wracając do astry to jakbym miał szukać to raczej tej najnowszej wersji, można coś około 50 tys upolować
wirus100
Nowicjusz

18 Lut 2018, 10:19

Przecież w leonie są takie same silniki jak w ałdi, ta same założenia techniczne, ta sama budowa
Astra nieciekawa a leon?

Ciekawe? Delta, Giulietta
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

18 Lut 2018, 15:05

Kurde, w sumie to obejrzałem parę testów tej astry i powiem szczerze że mi nawet wpadła w oko..
Znalazłem takie ogłoszenie:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Nie wiem czy się nie umówię na jazdę testową. I wybiorę między astrą a leonem, a wy co byście wybrali?

@Edit

Albo takie, -> [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

A takie Leona:

[link do oferty na Allegro wygasł]

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Mam bardzo duży dylemat..
wirus100
Nowicjusz