Kompakt do 10K benzyna

10 Mar 2020, 12:11

Cześć! Planuję zmienić swój obecny samochód więc dlatego udałem się na to forum po pomoc w wyborze marki, modelu jak i konkretnej jednostki napędowej. Szukam samochodu do kwoty 10tys. zł. Główne założenia są takie aby auto rozmiarowo było z segmentu C. Jeżdżę głównie sam lub z jedną osobą więc 3 drzwiowe auta też wchodzą w grę lecz nie ukrywam, żę 5D bardziej by mi pasowało.

Rocznie robię ok 10-15k przebiegu, raczej głównie po mieście i okolicach i raz na jakiś czas trasa nad morze czy w góry. Z tego względu interesuje mnie głównie benzyna bez gazu gdyż chcę, żeby samochód był maksymalnie bezobsługowy.
Co do dynamiki tutaj muszę iść na kompromis ponieważ zależy mi na względnie niskich kosztach eksploatacji jak i prostocie konstrukcji bo głównie jakieś drobne rzeczy przy samochodzie robię koło domu. Ale miło by było gdyby samochód zbierał się w miarę i aby wyprzedzanie nim nie sprawiało jakiś większych problemów.

Nadwozie to raczej musi być Hatchback 5/3D ew. coupe, na moje potrzeby sedan jak i kombi raczej odpadają.
Celuję raczej w górne pułapy cenowe danego modelu i głównie zainteresowało mnie jedno auto w dwóch wydaniach czyli Seat Leon 1 jak i Golf 4. Silniki raczej 1.6 może 1.8 jakby się trafiło. Moje pytanie brzmi czy te auta są godne polecenia jeżeli tak to z jakim silnikiem i czego w podobie też można by szukać? Z góry dzięki za odpowiedzi :)
KamilTru98
Nowicjusz

10 Mar 2020, 13:13

KamilTru98 napisał(a):Celuję raczej w górne pułapy cenowe danego modelu i głównie zainteresowało mnie jedno auto w dwóch wydaniach czyli Seat Leon 1 jak i Golf 4. Silniki raczej 1.6 może 1.8 jakby się trafiło.
Silnik 1.6 w Golfie trochę słaby i pali tyle co 1.8 z którym jedzie się znacznie lepiej. Patrząc na wnętrze moim zdaniem Golf tu wypada sporo lepiej od Leona i ja bym bardziej na niego stawiał jak bym miał brać te oba auta pod uwagę.

Mając taki budżet musisz po prostu szukać samochodu w jak najlepszym stanie i ja bym się tu nie ograniczał tylko do tych dwóch modeli VAGa. Od siebie polecam zainteresować się jeszcze np. Hondą Civic VII z silnikiem 1.6 która będzie bardziej dynamiczna w jeździe a spalanie pozostanie na takim samym poziomie do tego możesz wybrać wersję 3D lub 5D. Ciekawym rozwiązaniem może być też Corolla 1.6 taka jak tu [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

10 Mar 2020, 13:21

Co do Civica bałbym się o korozję. A z Corollą powiem szczerze nie wiem bo w rodzinie był kiedyś Avensis II i tam nie było tego problemu. Jeszcze co do corrolki, w avensisie był silnik 1.8 z zmiennymi fazami chyba 129km jest coś takiego w corolli i czy ten 1.6 też ma takie rozwiązanie bo nie brałem go wgl. pod uwagę a wydaje się ciekawą opcją.
KamilTru98
Nowicjusz

10 Mar 2020, 14:41

W golfie 1,8 (pomijając turbo) występowało bardzo rzadko, prędzej Leon albo A3.
Może Astra? tylko czy G na wypasie z końca produkcji czy już H?
Bartolekk
Aktywny

Prawo jazdy: 15 10 2000
Przebieg/rok: 24tys. km
Auto: Fiat Bravo sport
Silnik: Tjet 150
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

10 Mar 2020, 14:56

Astra G wgl. mi się nie podoba więc odpada a na H myślę za mały budżet żeby kupić coś porządnego bo kiedyś się rozglądałem za GTC i czy były po 12k czy nawet 18k to były trupy niestety.
KamilTru98
Nowicjusz

11 Mar 2020, 08:17

Cichy, ale 1.6 to jedyny silnik w golfie dobry do gazu, więc coś za coś.

Spojrzałbym jeszcze na leona z dupą balona 1.6 - w sumie to głównie bym się na nim skupił, bo do 10 tys. na pewno coś znajdziesz w miarę fajnym stanie.
Marcel2727
Aktywny
Awatar użytkownika

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Bartolekk ma wtyki u moderacji
Silnik: SzybszyOdTwojego
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2020
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak wymienić samemu koło w samochodzie osobowym?
    Sprawna wymiana koła w samochodzie wymaga pewnej praktyki, ale dobrym punktem wyjścia może być teoretyczne opanowanie tej operacji. Co jest niezbędne i w jakiej kolejności należy wykonywać poszczególne czynności? Wyjaśniamy ...
    Testy wodorowej Toyoty Mirai w Chinach
    Toyota rozpocznie testy wodorowego sedana Mirai w Chinach. Firma sprawdzi możliwości adaptacji tej technologii w Państwie Środka. Jednocześnie japońska firma zadeklarowała, że wybuduje stację tankowania wodoru w swoim chińskim ...

11 Mar 2020, 10:04

A ew. jakbym w golfie czy leonie pokusił się o 1.8t to poza turbiną jest coś bardziej problematycznego w wersjach z tym silnikiem względem 1.6 czy 1.8?
KamilTru98
Nowicjusz

11 Mar 2020, 10:32

KamilTru98 napisał(a):A ew. jakbym w golfie czy leonie pokusił się o 1.8t to poza turbiną jest coś bardziej problematycznego w wersjach z tym silnikiem względem 1.6 czy 1.8?

Nic nie ma problematycznego... będzie trochę drożej + mina mechanika nie zawsze może oznaczać że wie o co chodzi :D
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

11 Mar 2020, 11:34

KamilTru98 napisał(a):A ew. jakbym w golfie czy leonie pokusił się o 1.8t to poza turbiną jest coś bardziej problematycznego w wersjach z tym silnikiem względem 1.6 czy 1.8?

Za 10k Leon 1,8t? życzę wszystkiego dobrego
Różnica to układ turbo - turbina itd masa zaworków, czujników, do tego musi być zdrowy zapłon, wszystko szczelne, ponadto układ napędowy - sprzęgło z kołem dwumasowym,
Generalnie ja odradzam te silniki, dla serwisów to jest coś nietypowego bo VW bez TDI i do tego benzyna nie 1,6 tylko jakieś turbo, a oprócz tego nie ten budżet.
Bartolekk
Aktywny

Prawo jazdy: 15 10 2000
Przebieg/rok: 24tys. km
Auto: Fiat Bravo sport
Silnik: Tjet 150
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

11 Mar 2020, 13:41

Pytam raczej jako ciekawostka, najprędzej będę szukał Golfa 4 i Leona 1 1.6 lub 1.8 jak się trafi i corolli 1.6. Chętnie bym jeszcze poszerzył swoje grono poszukiwanych modeli ;) A w Golfie trafia się też silnik 2.0 115km jest on godny polecenia?
KamilTru98
Nowicjusz