25 Cze 2017, 18:24
Hej.
Szukam fajnego autka do miasta (dojazd do pracy i na uczelnię, dziennie pewnie ze 20-30km), w trasy raz na jakiś czas. Głównie jakiś kompakt. Wymagania? Niewielkie spalanie, tanie w utrzymaniu i rocznik od 2008. Nie zależy mi na sportowych osiągach.
Silnik tylko benzyna, lub benzyna+LPG. Silnik na 100% będzie gazowany, więc musi mieć dobrą podatność na LPG. Raczej wersja bez turbiny, bo tańsza w utrzymaniu. No chyba, że w przypadku poniższych aut nie ma co się bać wersji z turbiną, wtedy bym prosił o wskazanie najlepszego silnika.
Kwota: benzyna do 16/17.000 PLN (bo liczę ok. 3 tysiące na gaz), benzyna+LPG 19/20.000 PLN
Póki co wybrałem sobie tak:
Fiat Bravo II 1.4 90KM
Opel Astra H GTC 1.4 90KM
Fiat Punto Evo 1.4 77KM
opcjonalnie:
Ford Fiesta MK7, nie wiem jaka jednostka, ale tylko jeżeli warto rozważać zakup.
Teraz pytanie do Was? Który z powyższych byłby złotym środkiem? Moim osobistym faworytem jest chyba Bravo II, w tym przedziale powinienem coś znaleźć. Stylistycznie podoba mi się bardzo, w zasadzie tak samo jak Astra H GTC (tylko ten środek, taki "sztywny"), ale o Oplu do tej pory najmniej czytałem, więc nie wiem czy w ogóle interesować się nim. Tutaj byłbym bardzo wdzięczny o jakieś opinie o niemcu. Punto Evo pewnie najmniej awaryjne, ale z kolei najsłabsze i ciekawe czy z czasem te 77KM nie byłoby za mało, dlatego jest póki co na ostatnim miejscu. Co do Fiesty to całkowicie nie wiem co o niej sądzić, niby fajna świeża sylwetka, ale no właśnie nie wiem co o tym myśleć.
Tak jak pisałem, najważniejsze jest dla mnie stosunkowo bezproblemowe i niskie kosztowo utrzymanie oraz optymalne spalanie i pełna gotowość do LPG.
PS. Jeżeli ktoś ma jakąś inną propozycję, to śmiało.
PS2. Lepiej szukać wersji benzynowej i samemu gaz, czy od razu z gazem?