Kompakt do 35-40 tys.

15 Kwi 2020, 18:40

Witajcie,

Około tydzień temu pytałem Was o poradę w sprawie auta do 25-30 tys., jednak przez ten czas obecne poważnie się zepsuło i trzeba koniecznie w najbliższym czasie kupić coś innego, stąd wyższy budżet. Czytałem Wasze opinie w poprzednim temacie i faktycznie wymagania jak na tamte pieniądze były za duże. Obecnie zależy nam na jak najniższym przebiegu, rocznik 2015+ i mała benzyna z doładowaniem lub diesel (najlepiej z 6-biegową skrzynią).

Spodobały nam się Citroeny C4 i Peugeoty 308.

A wy co sądzicie? Czego powinniśmy szukać w takim budżecie?

Pozdrawiam :)
Michał
Kronix4321
Nowicjusz

15 Kwi 2020, 18:46

Pięcioletni kompakt z malym przebiegiem to nie są duże wymagania? To jest prawie nierealne jeśli chcesz kupić auto w dobrym stanie. Tym bardziej "na szybko".
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

15 Kwi 2020, 19:00

Chodzi oczywiście o stosunkowo niski przebieg, tak do 100 tys. km ;)
Kronix4321
Nowicjusz

15 Kwi 2020, 19:10

Dobra źle przeczytałem. Chcesz 30-40, to już zmienia postać rzeczy

Zerknij sobie na ofertę aut używanych na stronie dealerów różnych marek. Zacząłbym od focusa, astry, i30, ceed'a
Możesz też pogrzebać w poleasingowych autach
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

16 Kwi 2020, 10:21

Benzynę będzie łatwiej kupić z niskim przebiegiem, w poleasingowych będzie przewaga diesli. Jeśli chodzi o konkretne wersje silnikowe to popatrz na:
Citroen C4 1.6 HDI
Nissan Pulsar 1.5 dCi
Peugeot 308 1.6 HDI
Opel Astra J 1.4T
Kia Cee'd 1.6 GDI/1.6 CRDI
Ford Focus MK3 1.6/1.6 TDCI
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

16 Kwi 2020, 14:18

Dzięki za odpowiedzi :) Oglądaliśmy dzisiaj kilka aut (m.in. poleasingowe 308, Focusy, Ceed'y i Astry jak radził kolega Invi) i skupimy się na znalezieniu fajnego 308 lub Renault Megane, bo te modele najbardziej nam się spodobały.

Celujemy w 1.2 PureTech (wydaje nam się to bezpieczniejsza opcja) lub 1.2 TCe, ewentualnie 1.6 e-HDi lub 1.5 dCi, jednak tutaj przebiegi są zazwyczaj naturalnie wyższe. Czym się kierować przy poszukiwaniu i oglądaniu tych modeli? Na co zwracać uwagę?

I ostatnia moja prośba. Czy moglibyście pokazać mi przykładowe ogłoszenia z Otomoto warte uwagi do max 200-250 km od Zielonej Góry? :)
Kronix4321
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Po co kierowcy w zimie okulary przeciwsłoneczne?
    Zimą słońce to nieczęsty widok, ale kiedy się już pojawi, może stanowić zagrożenie w ruchu drogowym. Niski kąt padania promieni słonecznych sprzyja oślepieniu kierowcy. Nie pomaga również śnieg, od którego odbija ...
    Samochodem na narty - o czym trzeba pamiętać?
    Rozpoczął się okres ferii zimowych, a tym samym rodzinnych wyjazdów na narty. Jeżeli taka podróż ma odbyć się samochodem, warto zastanowić się nad sposobem przetransportowania nart, a także przygotować się do ...

16 Kwi 2020, 15:36

1.2 tce bym odpuścił bo ma kiepskie opinie. 1.2 puretech jeśli miał często wymieniany olej to ok, ale po zakupie (bez względu na przebieg) profilaktycznie wymieniłbym w nim rozrząd.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

17 Kwi 2020, 02:27

W takim razie na placu boju zostaje 308. Mam na oku 3 sztuki i postaram się na weekend umówić na oglądanie. Jeśli na któryś się zdecyduje to zabiorę go do ASO na gruntowny przegląd i zobaczymy co powiedzą na temat rozrządu.

A orientujesz się może czy 308 ma środkowej wersji wyposażenia Active jakieś systemy bezpieczeństwa typu ostrzeganie przed kolizją? Wersje Allure w dobrym stanie są zazwyczaj dużo droższe, a i mają zbędne dla mnie bajery, jednak mieć chociaż te dźwiękowe ostrzeganie przed możliwą kolizją to fajna sprawa :)
Kronix4321
Nowicjusz

22 Kwi 2020, 15:41

masz na myśli distance alert? wersja active z lat 13-17 na pewno nie miała i o ile mnie pamięć nie myli wersja allure też nie miała. jak będziesz szukał 308 popatrz też za wersja busniess line, była sprzedawana ale chyba nie w wszystkich silnikach
snowicki
Nowicjusz