Kompakt do 40 tys. złotych, prośba o pomoc w wyborze

09 Gru 2010, 22:56

visigoth napisał(a):Jeszcze raz wielkie dzięki za linki. Przyznam się, że nie brałem pod uwagę samochodów marki BMW może dlatego, że często jakimiś rupieciami tej marki szaleją po drogach świeżo upieczeni kierowcy nie rzadko na promilach. Opcja jak najbardziej ciekawa, godna rozważenia.

Jeżeli chodzi o Mazdę to oczywiście zakładam, że będzie to samochód rocznikowo starszy niż Focus czy Civic, ale biorąc pod uwagę legendarną trwalość tego auta to nie powiino być wielkim problemem. Mam na myśli rzeczywisty przebieg auta a nie wykazywany na liczniku przekręconym o 100 tys km. W zakupie Mazdy 6 odstrasza mnie fakt, iż znakomita większośc samochodów to egzemplarze sprowadzone głownie z Niemiec i to po poważnych kolizjach. Polskich salonowych sztuk jest niewiele, gdyż przedstawicielstwo Mazdy w Polsce działa od niedawna chyba 2 lat.

JerzyB333, jeżeli można chciałbym zapytać o kwestię korozji nadwozia w Mazdach 6. Oprócz sporadycznych awarii koła dwumasowego, korozja nadwozia jest najczęściej wymienianą wadą tego wysoko ocenianego pojazdu. Czy w Twoim przypadku też występowały podobne problemy, jak było z awaryjnością i z jakiego źródła nabyłeś egzemplarz - bezpośrednio z zagranicy czy też kupiłeś w Polsce.

tyle ze do 40 tys bmw 1 bedzie to 116- problemy z lancuchem i za mala moc :wink: zabawa zaczyna sie od 118 a ceny wyzsze

korozja zostala wyelminowana w 2005(lifting- wiec Ciebie nie bedzie to dotyczyc)
ja mialem sprowadzona z niemiec od znajomego(pierwszy wlasciciel) jak 2 letnie autko i sprzedalem jako 3 letnie 2 miesiace temu. takze moj egzemplarz byl z 2007 roku- poszedl w kilka dni od umieszczenia na allegro za 44500 :wink: przebieg mial ponizej 90 000km wiec problem kola 2M nie istnial(maja go auta powyzej 200 tys km)
i masz racje- baaardzo trudno o zadbana 6tke.Pytanie czy chcesz ON czy benz? bo jezeli to drugie to ryzyko trafienia zlomu zdecydowanie spada

JA NIE MIALEM ZADNEJ AWARII- stad nowa mazda 6tka juz w garazu :wink:
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ
0

09 Gru 2010, 23:03

Jeżdżę mało, przede wszytkim po mieście, rocznie maksymalnie do 12 tys km zatem silnik raczej benzynowy. I masz rację, że zadbane Mazdy 6 szybko schodzą, co jednoznacznie świadczy o ich znakomitej opinii. Poza tym auto naprawdę świetnie wygląda.

Jeżeli chodzi o BMW 116 to istotnie, gdy spojrzałem do internetu to opinie o awaryjności ma niemalże jak Renault Laguna II.

Ciekawi mnie tez wasza opinia na temat Seata Toledo. Nie wszyscy są entuzjastami jego sylwetki, ale auto wydaje się być solidne i z dużym bagażnikiem.
visigoth
Nowicjusz

Miejscowość: Łódź
0

09 Gru 2010, 23:06

visigoth napisał(a):Jeżdżę mało, przede wszytkim po mieście, rocznie maksymalnie do 12 tys km zatem silnik raczej benzynowy. I masz rację, że zadbane Mazdy 6 szybko schodzą, co jednoznacznie świadczy o ich znakomitej opinii. Poza tym auto naprawdę świetnie wygląda.

Jeżeli chodzi o BMW 116 to istotnie, gdy spojrzałem do internetu to opinie o awaryjności ma niemalże jak Renault Laguna II.

Ciekawi mnie tez wasza opinia na temat Seata Toledo. Nie wszyscy są entuzjastami jego sylwetki, ale auto wydaje się być solidne i z dużym bagażnikiem.

dobrze trafiles :grin: bo mam tez altee xl 2,0 tdi dsg kupiona w salonie 2 lata temu od nowosci :lol: 64 tysiace bez awarii- poza usterka tempomatu i peknieta szyba z tylu :evil:

polecam mazde z tych 2 bo naprawde lepiej sie nia jezdzi- szczegolnie jesli mowa o benzynce- 2.0 bedzie naprawde miodzio- a co najwazniejsze BEZAWARYJNE- kolo 2m ma tylko diesel :wink:
JerzyB333
Stały forumowicz

0

09 Gru 2010, 23:35

JerzyB333 :Czy masz może jakieś namiary na w miarę solidnego sprzedawcę Mazdy 6 w Polsce, najlepiej w okolicach Łodzi albo gościa który sprowadza te auta z zagranicy bez automatycznego cofania licznika.

Mój znajomy ma identycznego Seata jak Twój tylko z manualną skrzynia biegów i też sobie chwali, z jedynym niewielkim zastrzeżeniem na temat jakości materiałów wykończenia wnętrza.
visigoth
Nowicjusz

0

09 Gru 2010, 23:50

visigoth napisał(a):JerzyB333 :Czy masz może jakieś namiary na w miarę solidnego sprzedawcę Mazdy 6 w Polsce, najlepiej w okolicach Łodzi albo gościa który sprowadza te auta z zagranicy bez automatycznego cofania licznika.

Mój znajomy ma identycznego Seata jak Twój tylko z manualną skrzynia biegów i też sobie chwali, z jedynym niewielkim zastrzeżeniem na temat jakości materiałów wykończenia wnętrza.

bo sa slabe te materialy dosyc :grin:
wiesz co do mazdy poszukaj sobie na mobile.de popatrz na ceny, a potem zapraszam na forum mazdaspeed i dzial kupie mazde- odezwie sie do Ciebie pare osob sprowadzajacych z Niemiec(np. carpasja). Niemniej nie bedzie to tania impreza- spodziewaj sie ze drozej niz w Polsce- mi naprawde udalo sie tanio kupic swoja 6tke- mimo ze na allegro sa tansze w tym roczniku :lol: moja byla prawdziwa "igielka".
jak patrzylem na otomoto to :shock: naprawde nic ciekawego w calej Polsce, a co dopiero w Lodzi(znalazlem tylko kilka aut godnych uwagi i niestety tylko przedlifty).
jak chcesz jutro moge Ci pomoc w poszukiwaniach w Polsce i za granica bo dzisiaj juz nie mam sily :wink:
JerzyB333
Stały forumowicz

0

10 Gru 2010, 08:01

Co do Mazdy 3 i ostatniego Civica to jak najbardziej są porównywalne.
Ja bym nawet powiedział, że pod pewnymi względami Mazda jest lepsza, ma lepsze materiały i spasowanie, jest też o wiele lepiej wyciszona i ma wielowahaczowe zawieszenie przejęte z Focusa co przy belce skrętnej w Civicu jest sporą zaletą.
[link do AutoGaleria wygasł] test Mazdy 6 :smile:
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kalkulator - prawo jazdy kat. "B" + przyczepa
    Jak ciężką mogę ciagnąć przyczepę mając prawo jazdy kategorii"B"? Czy mogę jechać z przyczepą kempingową? Czy przyczepa musi posiadać hamulec najazdowy? Jak policzyć czy jazda z przyczepą jest zgodna z prawem?

10 Gru 2010, 14:09

JerzyB333, dziękuję za ofertę pomocy w wyszukiwaniu konkretnych egzemplarzy, jednak jak pisałem w pierwszym poście samnochód zamierzam kupić po dopiero po nowym roku i to na przełomie lutego i marca. Na forum mazda speed zaglądam często i wiem że polecają tam blakcky24 z carpasji jako osobę która sprowadzi bądź pojedzie razem z kupującym po auto.

Jasiek90, z tego co czytałem w internecie to Mazda 3 zbiera opinie w zakresie właściwości jezdnych i niezawodności na poziomie Hondy Civic.

Na otomoto.pl wyszukałem w Dobroszycach koło Radomska w woj. łódzkim firmę [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]. Mają w ofercie zawsze sporo egzemplarzy Mazdy 3 i 6. Znalazłem tylko jedną opinię na temat tego sprzedawcy, czy ktoś kupował tam auto i może wypowiedzieć się na temat jakości oferowanych tam pojazdów.
visigoth
Nowicjusz

0

10 Gru 2010, 14:54

visigoth,
sprawdz pw. moze moja pomoc sie przyda :wink:
JerzyB333
Stały forumowicz

0

10 Gru 2010, 21:27

Co sądzicie na temat Opla Vectry 1.8 benzyna 140 km rocznik 2007 , nie jest to samochód kompaktowy lecz klasa średnia, ale cena jest zbliżona do interesujących mnie kompaktów z tego rocznika. Samochody te zazwyczaj posiadają bardzo dobre wyposażenie i chwalone są za właściwości jezdne. Panuje jednak opinia, że są dośc awaryjne w szególności jeżeli chodzi o zawieszenie. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia w tym względzie?

Drugie pytanie dotyczy nastepującej kwestii: czy lepiej jest kupić 2-3 letniego kompakta czy o rok bądź dwa starsze auto wyższej klasy np. Mazdę 6 bądź Hondę Accord, oczywiście przy założeniu, że oba są w miarę zadbane. Jeżdżę głownie pomieście, ale dwa, trzy razy do roku wyjeżdżam na dalsze urlopowe trasy i wówczas bardziej komfortowe auto byłoby mile widziane.
visigoth
Nowicjusz

0

10 Gru 2010, 21:43

Bardzo przyjemny samochód. Awarie dotyczą głównie egzemplarzy do 2005 roku. Po liftingu sytuacja Vectry sie polepszyła. Najbardziej polecana jednostka to 1.9 CDTi, ale w Twoim wypadku rozumiem, że szukałbys benzyny...
Ignorance is bliss...
pinio124
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdańsk
Auto: Opel Astra III
Silnik: 1.7 CDTi 100 KM
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004
0

10 Gru 2010, 23:53

Szukam auta w benzynie głownie z uwagi na mały roczny przebieg, ale jestem otwarty na wszystkie rozsądne propozycje. Co powiecie na to

[link do Gratka wygasł]

Samochód wprawdzie jeździł w firmie, ale znajomy kupił u nich wcześniej renault lagunę II, nissana micrę i ostatnio pegeuot 407. Za każdym razem otrzymywał kompletny wykaz napraw robionych w pojeździe i był zadowolony, auta się nie psuły (nawet o dziwo laguna). Dlatego uważam, iż może to być interesująca propozycja.
Z lektury opinii Vectry można wysnuć wniosek, iż jest z nią tak jak z radzieckimi telewizorami. Gdy moi rodzice w latach osiemdziesiątych kupili pierwszy kolorowy telewizor radziecki w ciągu pół roku popsuł się chyba z pięć razy. Wymienili go na ten sam model i egzemplarz działał bez żadnych napraw kolejnych 10 lat. Wszystko zalezy od sztuki, trzeba tylko trafić na tą dobrą
visigoth
Nowicjusz

0

11 Gru 2010, 09:27

Kolejny minus samochodów firmowych to taki, iż wypoażenie jest stosunkowo ubogie.

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

[link do oferty na Allegro wygasł]

Ale tak jak wspomniałem wcześniej- nie wiem, czy Diesel będzie odpowiedni dla Ciebie...chociaż znajomy kupił sobie Vectre w silniku CDTi i jeździ nią przeciętnie tyle, co Ty, bo pracuje na platformach wietniczych i nie ma go często w Polsce.
Ignorance is bliss...
pinio124
Zaawansowany
Awatar użytkownika

0

11 Gru 2010, 11:08

Trzeba przyznać, że auta z podanych linków pod względem wyposażenia to wypasik. Sprawdziłem w necie i rzeczywiście wszyscy chwalą silnik 1.9 CDTi, jeżeli w Vectrach są usterki to raczej nie dotyczą tej jednostki napędowej.

pinio124, też uważam, że bardziej dostosowany do moich potrzeb byłby silnik benzynowy, ale jestem otwarty na różne opcje. Czy poza wymienionymi w niniejszym temacie samochodami mogłbyś podrzucić jakieś inne propozycje, które uważałbyś za interesujące? Mam 37 lat, samochód użytkuję wspólnie z żoną, oboje nie mamy zacięcia rajdowego, jerździmy głownie po mieście. Chcemy w miarę wygodnego, niezawodnego, max 5-letniego auta w cenie do 40 tys złotych, ewentualnie lekko powyżej tej sumy.
visigoth
Nowicjusz

0

11 Gru 2010, 13:52

Ciężka sprawa... rozumiem, że żadne z tych, które z kolegami zaproponowaliśmy raczej Wam nie odpowiadają?

Może Toyota Auris?

Honda Civic jest naprawdę warta świeczki. Sam zastanawiam się nad 2-3 letnim.

Mitshubishi Lancer:

Honda Accord:

Ale silnik to już petarda, nie wiem czy nie ma zbyt dużej mocy...
Ignorance is bliss...
pinio124
Zaawansowany
Awatar użytkownika

0

11 Gru 2010, 14:18

Ależ oczywiście, że odpowiadają. Proponowane przez kolegów-forumowiczów egzemplarze są jak najbardziej godne uwagi. Moje pytania mają na celu nie sztuczne przedłużanie tematu, ale poznanie opinii innych osób, sądzę iż lepiej znających się ode mnie na zagadnieniach motoryzacji . Kupuję auto na kilka następnych lat zatem pragnę, aby był to wybór najbardziej optymalny. Wszystkie linki uważnie czytam i analizuję, będąc wdzięczny za pomoc.

Honda Civic jest naprawdę warta świeczki. Sam zastanawiam się nad 2-3 letnim

Honda Civic jest obok Mazdy 3/6, Toyoty Corolli oraz Forda Focusa jednym z moich faworytów.

Toyoty Auris raczej nie brałem pod uwagę, wydaje mi się nieco za mała, w szczególności ma stosunkowo niewielki bagażnik. Z Toyoty celuję w Corollę ewentualnie ale tylko w razie dobrej okazji w Avensis.

Lancer ma świetny wygląd oraz silniki i również pozostaje w orbicie moich zainteresowań, jednak ten konkretny egzemlarz wydaje mi się być podejrzanie tani jak na ten rok produkcji (przeciętna cena to powyżej 55 tys zł),

[link do Otomoto wygasł]

Honda Accord toklasa sama w sobie, chyba najfajniejsze auto na rynku pod względem wygladu, osiagów i niezawodności. Nie przypadkowo Hondy bardzo dobrze trzymają cenę. Martwi mnie tylko stosunkowo wysokie zużycie paliwa. Jeżdżę po mieście i raczej nie będę rozpędzał się do 160 km/h. Niemniej samochód świetny.
visigoth
Nowicjusz

0