Ja jechałem Civiciem i powiem tak: wnętrze nie zachwyca.
Z komapktów radziłbym ci poszukać:
BMW serii 1 - ale nie 116 bo awaryjny silnik
Mazdę 3 - zawieszenie jak w Focusie, awaryjność mniejsza (podobno - mnie rozczarowały 2 Fordy i Forda mieć nigdy nie zamierzam, ale może to po prostu uraza, ogólnie Focus ma dobre opinie)
Seata Leona - też przyjemne autko, ogólnie brat bliźniak Golfa, Audi A3 i Skody Octavii (te same zawieszenie, silniki, skrzynie i inne podzespoły) więc jak chcesz to za nimi też możesz się porozglądać bo jeżdżą tak samo tylko inaczej wyglądają
Hyundaia i30 - dobra proporcja osiągów i spalania to 1.6 CRDI 115KM a z benzynowych (lepszy wybór do miasta) 1.4 110KM lub 1.6 125KM chociaż ten drugi jest już mniej oszczędny. Zamiast i30 możesz też kupić Cee'da (podobnie jak w przypadku Seata, KIA i Hyundai to te same autka)
Fiata Bravo - ma bardzo przyjemne benzyniaki z turbo
Honda Civic mimo dyskusyjnego wyglądu i rozczarowującego wnętrza też jest dobrą opcją.
Odpuść sobie Mitsubishi Lancera (bo z 1.5 jest zamulony, a w 1.8 będziesz narzekał na spalanie, wyciszenie nie jest jego najmocniejszą stroną - a dodatkowo bagażnik w Lancerze to nieporozumienie, chociaż ogólnie fajny wóz), Toyotę Corolle/Aurisa, Citroena C4 (gdyby ci przyszło do głowy go nabyć).
I jeszcze jedno - unikaj poleasingowych/pofirmowych aut jak ognia.