Kompakt do 40 tys. złotych, prośba o pomoc w wyborze

09 Gru 2010, 18:17

Witam, po nowym roku zamierzam zmienić moją 8 letnią Skodę Fabię na nowszy samochód, nieco większy, używany najwyżej 4-letni. Na auto zamierzam przeznaczyć około 40 tys. złotych. Samochód służy mi głównie do jazdy po mieście, rocznie przejeżdzam 10-12 tys kilometrów (moja 8,5 letnia Skoda, którą mam od nowości ma na liczniku dopiero 89 tys km), zatem oczywistym wyborem jest raczej silnik benzynowy niż diesel. Pod uwagę biorę następujące samochody:
- Ford Focus 2008 rok 1.6
- Mazda 3 2006-2007 rok 1.6 lub 2.0
- Hyundai i30 2007-2008 1.4 lub 1.6
- Fiat Bravo 2007-2008 1.4 lub 1.6
- Toyota Corolla 2006-2007 1.4 lub 1.6
- Honda Civic 2006-2007 1.4 lub 1.8 (choć ciężko będzie się zmieścić w zaplanowanej kwocie)

Nie ukrywam, że na razie Ford Focus jest moim faworytem. W internecie znalazłem ofertę Polskiej Grupy Dealerów tzw. pewne używane, gdzie jest dość duża oferta używanych, poleasingowych i pokontraktowych Focusów. Czy ktoś miał do czynienia z tym programem sprzedaży i jakie są jego wrażenia? Czy kupno samochodu używanego wcześniej w firmie jest dobrym pomysłem?
Regularnie czytam forum i cenię sobie opinie forumowiczów dlatego proszę o rzeczowe porady w przedmiotowym temacie.
visigoth
Nowicjusz

Miejscowość: Łódź
0

09 Gru 2010, 18:32

Na Twoim miejscu, zwęziłbym pole poszukiwań do 3 modeli:
-Ford Focus
-Honda Civic
-Toyota Corolla

Mam nadzieję, że poszukujesz Focusa wyłącznie w najnowszej poliftingowej odsłonie:
[link do oferty na Allegro wygasł]

Gdybym miał wybierać, z pewnością byłaby to Honda Civic. Moim zdaniem samochód jest po prostu piękny. Do tego japońska technologia. Silnik 1,8 140 KM jest rewelacyjny:
[link do oferty na Allegro wygasł]

Proponuję szukać samochodu u osób prywatnych. Zakup samochodu po firmie to niezbyt korzystna oferta. Każdy wie, jak ludzie traktują samochody firmowe...
Ignorance is bliss...
pinio124
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdańsk
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Opel Astra III
Silnik: 1.7 CDTi 100 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004
0

09 Gru 2010, 18:55

Wielkie dzięki za odpowiedź. Samochody wyświetlone w obu linkach wyględają świetnie, budzi natomiast moje wątpliwości ich cena, w szczegolności Honda Civic, która jest sporo mniejsza od przeciętnej rynkowej.

Zgadzam się, że auta firmowe są dość intensywnie eksploatowane, za to posiadają w miarę wiarygodną historię i są na bieżąco serwisowane (taki jest wymóg firmy leasingowej lub wynajmującej).
visigoth
Nowicjusz

0

09 Gru 2010, 19:11

Raz sie skusiłem na kupno auta po firmie i bardzo tego żałowałem...

Moim zdaniem, jedyną pozytywną stroną kupowania samochodu po firmie jest fakt, że wszystko było wymieniane w autoryzowanych serwisach.

Co do tej Hondy, to faktycznie cena jest podejrzana...

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Wystarczy posiedzieć trochę w sieci, a na pewno znajdziesz kilka ciekawych egzemplarzy :wink:
Ignorance is bliss...
pinio124
Zaawansowany
Awatar użytkownika

0

09 Gru 2010, 19:54

Jeżli chcesz kupić samochód poleasing to tylko bezpośrednio od banku lub od firmy, która dzierżawiła te auta. Nie ma sensu kupować auta poleasingowego od handlarza, który je wypucował. W bankach raczej im nie zależy na tym więc będziesz od razu widzał na czym stiosz.

Jezeli masz firme polecam Ci stronę autorola. Naprawdę okazyjne ceny.
Sprzedam Audi A6, 03', 2.5 TDI, Prywatnie, Od 4 lat w PL.
Bart258
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: okolice Krakowa
0

09 Gru 2010, 20:03

Nie mam firmy, samochód potrzebuję dla siebie jakoosoby fizycznej. Czy można prosić o linka do strony oferującej takie pofirmowe auta prosto z banku lub od firmy wynajmującej?
visigoth
Nowicjusz

0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Instalacja LPG do Toyoty Avensis T27 2.0 Valvematic
    Jaką instalację polecacie do samochodu Toyota Avensis z silnikiem 2.0 benzyna Valvematic 152KM? Jak wyglądałaby cała instalacja i jakich podzespołów by się składała? Na jaki okres jest gwarancja i jakiej wielkości ...
    Honda silniki K20 / K24
    Cztery cylindry w układzie rzędowym. Pojemność: 2 do 2,4 litra. Zalety: relatywnie duża moc. Wyprodukowane przez Hondę motory K20 / K24 zasłynęły dzięki systemowi zmiennych faz rozrządu VTEC i do tej pory mają zwolenników ...

09 Gru 2010, 20:19

visigoth napisał(a):Nie mam firmy, samochód potrzebuję dla siebie jakoosoby fizycznej. Czy można prosić o linka do strony oferującej takie pofirmowe auta prosto z banku lub od firmy wynajmującej?

W takim razie to zmienia postać rzeczy. W większość firmy wymagają aby kupujący posiadał firmę. Zostają CI pośrednicy, a przez nich bym nie kupował.

Linki:

autorola.pl

http://vbli.motrada.net/?link=market

http://remarketing.raiffeisen-leasing.c ... =PL&cty=PL
Sprzedam Audi A6, 03', 2.5 TDI, Prywatnie, Od 4 lat w PL.
Bart258
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: okolice Krakowa
0

09 Gru 2010, 20:30

Dzięki za linki. Wydaje się jednak, że zakup od prywatnego użytkownika jest najpewniejszy. Zastanawiałem się tez nad komisami przy dealerach, ale mają tam dość wyśrubowane ceny, a i nie mało jest opinii o "wałkach" jakie tam stosują.

Jeżeli chodzi o markę pojazdu, to rzeczywiście obok Forda Focusa najbardziej odpowiadają mi Honda Civic i Toyota Corolla. za Focusem przemawia to, że można go kupić nieco taniej. Wygląd Civica budzi wiele kontrowersji, mnie podoba się zarówno na zewnątrz jak i wewnątrz. Podobnie jest z Toyotą Corollą z tym, że zdecydowanie ładniejszy design ma w wersji sedan. Z Toyotą jest taki kłopot, że zdecydowana większośc ofert sprzedaży dotyczy silników diesla, benzynowych jest o wiele mniej.
visigoth
Nowicjusz

0

09 Gru 2010, 20:40

Czasami komisy przysalonowe mają niezłe promocje. Sam kupiłem S-Maxa z komisu przysalonowego Forda i uważam cały czas, że nigdzie bym taniej nie kupił(dodatkowo dostalem gwarancje na rok).

Wyslałem Ci link do egzemplarza z komisu przysalonowego właśnie. Warto by go oberjzeć

Co do focusa:

Ignorance is bliss...
pinio124
Zaawansowany
Awatar użytkownika

0

09 Gru 2010, 20:54

Czasami komisy przysalonowe mają niezłe promocje. Sam kupiłem S-Maxa z komisu przysalonowego Forda i uważam cały czas, że nigdzie bym taniej nie kupił(dodatkowo dostalem gwarancje na rok).

Wyslałem Ci link do egzemplarza z komisu przysalonowego właśnie. Warto by go oberjzeć

Trzeba przyznać, że honda z podanego linku wygląda naprawdę przyzwoicie. Cena trochę wyższa niż 40.000 zł. ale auto dość bogato wyposażone i z dobrym silnikiem. Ponadto komis jest stosunkowo blisko Łodzi więc stosunkow łatwo sprawdzić takie autko.

pinio124; czy mógłbyś powiedzieć dlaczego wyelimowałeś z zestawienia kompaktów mazdę 3. Na autocentrum auto ma świetne opinie, szczególnie w zakresie niezawodności
visigoth
Nowicjusz

0

09 Gru 2010, 21:09

visigoth napisał(a):pinio124; czy mógłbyś powiedzieć dlaczego wyelimowałeś z zestawienia kompaktów mazdę 3. Na autocentrum auto ma świetne opinie, szczególnie w zakresie niezawodności

To bardzo proste. Mazda 3 może konkurować z Hondą Civic VII generacji, ale nie VIII. VIII generacja Civica wyznacza już nowe standardy, do których niestety Mazda 3 (z rocznika '06/07) się nie zalicza.

Moja ocena jest czysto obiektywna. Nie jestem sceptycznie nastawiony do Mazdy- wręcz przeciwnie. Sam poszukuję modelu RX-8.

Poniżej w linku znajduje się artykuł porównawczy Mazde 3 i Honde Civic:
http://www.motofakty.pl/artykul/mazda_3_kontra_honda_civic.html
Ignorance is bliss...
pinio124
Zaawansowany
Awatar użytkownika

0

09 Gru 2010, 21:25

pinio124, bardzo interesujący artukuł, dotyczy wpradzie poprzedniej generacji Hondy Civic, ale rozumiem, że skoro poprzednia generacja Civica i Mazdy 3 były mniej więcej podobne to obecnie propozycja Hondy jest bardzie zaawansowana technologicznie.

Co myślicie o Mazdzie 6. Wiem, że jest to klasa średnia nie kompaktowa, ale nie wykluczam również zakupu nieco większego auta. Różnica w cenie pomiedzy Mazdą 3,Hondą Civic z 2006-2007 roku a Mazdą 6 z 2006 roku nie jest duża, trudniej znaleźć zadbany, bezwypadkowy egzemplarz. Wiem, że fajniejsza jest Honda Accord, ale auta te fantastycznie trzymają cenę i trudno za 40 tys. zł kupić egzemplarz 5 letni, a n ekiedy i 6 letni. Z większych wózków podoba mi się również Ford Mondeo IV generacji, boję się tylko ewentualnej sporej awaryjności tego auta.

Nadmieniam, że wymieniony przeze mnie w pierwszym poście katalog aut nie jest zamkniety, chętnie wysłucham innych propozycji dotyczacych pozostałych marek i modeli.
visigoth
Nowicjusz

0

09 Gru 2010, 21:41

visigoth napisał(a):pinio124, bardzo interesujący artukuł, dotyczy wpradzie poprzedniej generacji Hondy Civic, ale rozumiem, że skoro poprzednia generacja Civica i Mazdy 3 były mniej więcej podobne to obecnie propozycja Hondy jest bardzie zaawansowana technologicznie.

Co myślicie o Mazdzie 6. Wiem, że jest to klasa średnia nie kompaktowa, ale nie wykluczam również zakupu nieco większego auta. Różnica w cenie pomiedzy Mazdą 3,Hondą Civic z 2006-2007 roku a Mazdą 6 z 2006 roku nie jest duża, trudniej znaleźć zadbany, bezwypadkowy egzemplarz. Wiem, że fajniejsza jest Honda Accord, ale auta te fantastycznie trzymają cenę i trudno za 40 tys. zł kupić egzemplarz 5 letni, a n ekiedy i 6 letni. Z większych wózków podoba mi się również Ford Mondeo IV generacji, boję się tylko ewentualnej sporej awaryjności tego auta.

Nadmieniam, że wymieniony przeze mnie w pierwszym poście katalog aut nie jest zamkniety, chętnie wysłucham innych propozycji dotyczacych pozostałych marek i modeli.

jezeli masz pytania co do mazdy 6 to sie nie krepuj :wink:
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ
0

09 Gru 2010, 21:44

Ford Mondeo mk4 to praktycznie to samo co S-Max. Bardzo dobre silniki Diesla(zwłaszcza jednostka 2.0 143KM). Nie wiem jak jest z silnikami benzynowymi. Do 40 tys. zł niestety nie znajdziesz Mondeo- chyba, że po lekkiej stłuczce.

Mazda 6 bardzo ciekawa propozycja, jednak musisz liczyć się z tym, że przebieg oraz rocznik bedą nieco inne niż w Focusie, czy Civicu.

Nie wiem, czy interesuje Cię klasa premium, ale mógłbys też uderzyć w BMW serii 1. Do 40 tys. zł znajdziesz niezłe egzemplarze.

Jakość materiałów zawsze ciut lepsza- w końcu to marka klasy premium :wink:
Ignorance is bliss...
pinio124
Zaawansowany
Awatar użytkownika

0

09 Gru 2010, 22:50

Jeszcze raz wielkie dzięki za linki. Przyznam się, że nie brałem pod uwagę samochodów marki BMW może dlatego, że często jakimiś rupieciami tej marki szaleją po drogach świeżo upieczeni kierowcy nie rzadko na promilach. Opcja jak najbardziej ciekawa, godna rozważenia.

Jeżeli chodzi o Mazdę to oczywiście zakładam, że będzie to samochód rocznikowo starszy niż Focus czy Civic, ale biorąc pod uwagę legendarną trwalość tego auta to nie powiino być wielkim problemem. Mam na myśli rzeczywisty przebieg auta a nie wykazywany na liczniku przekręconym o 100 tys km. W zakupie Mazdy 6 odstrasza mnie fakt, iż znakomita większośc samochodów to egzemplarze sprowadzone głownie z Niemiec i to po poważnych kolizjach. Polskich salonowych sztuk jest niewiele, gdyż przedstawicielstwo Mazdy w Polsce działa od niedawna chyba 2 lat.

JerzyB333, jeżeli można chciałbym zapytać o kwestię korozji nadwozia w Mazdach 6. Oprócz sporadycznych awarii koła dwumasowego, korozja nadwozia jest najczęściej wymienianą wadą tego wysoko ocenianego pojazdu. Czy w Twoim przypadku też występowały podobne problemy, jak było z awaryjnością i z jakiego źródła nabyłeś egzemplarz - bezpośrednio z zagranicy czy też kupiłeś w Polsce.
visigoth
Nowicjusz

0