Kompakt do max 30tyś

14 Lis 2016, 18:20

Cześć, tak jak w temacie szukam auta kompaktowego, max 12tyś rocznie. Silnik oczywiście benzyna. Po dłuższy, przeglądaniu internetów wytypowałem dwóch kandydatów

Ford Focus mk2 FL 1.6 100km (jest jeszcze 1.6 TI-VCT, mocniejszy ale czy równie niezawodny? )
Audi A3 8p 1.6 102km

W przypadku A3 często widzę tzw. biedowersje a jedyna sensowna jakiej szukać to Ambiente która jest stosunkowo rzadka. Co innego Focus, łatwo dostać najbogatszą wersje Titanium. Po za tym Ford będzie młodszy, wiadomo płaci się za markę Audi. Auto kupowane będzie w Niemczech

Jak z jakością Forda? Wiem że bogatsze wersje są lepiej wykonane i ponoć te na Niemcy też był lepiej zrobione niż te na Polskę. Miałem Fokę 1 i auto nie do zajechania. Tyle że rdza...
To jak A3 czy Focus?
Grzesiek89
Obserwowany

Auto: nie mam

14 Lis 2016, 18:34

Kupno auta za 30k z silnikiem rodem z początku lat 90-tych jest trochę głupie (A3) a innych, niewadliwych silników brak. Pomijamy oczywiście kwestię spalania i słabych osiągów.
1.6/116 również jest w miarę ok, ale ma więcej "osprzętu", który zawsze może wygenerować jakieś dodatkowe koszty. W focusie szukałbym 1.8/125, to nie jest bardzo małe auto, 1.4 i 1.6 strasznie zamulają. Bliźniaczym technicznie autem do focusa (a lepiej wykonanym we wnętrzu) jest volvo s40/v50, też możesz zerknąć
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Silnik benzynowy 1.6 SIDI Turbo - Opel
    Ta nowoczesna czterocylindrowa jednostka benzynowa z bezpośrednim wtryskiem paliwa jest produkowana w dwóch konfiguracjach. Wersja Eco Turbo o mocy 125 kW/170 KM i maksymalnym momencie obrotowym 280 Nm została skonstruowana ...