Kompakt/Hatchback do 15 tysięcy.

10 Kwi 2016, 22:33

Witam.

Jestem totalnym laikiem jeśli chodzi o motoryzację, dlatego kieruję prośbę o porady do ludzi "siedzących" w temacie, nie jestem typem, który musi się "lansować" swoim autem, szukam praktyczności, najlepszego stosunku jakości do ceny.

- Poszukuję samochodu, na który maksymalnie chciałbym przeznaczyć 15 tys. (wolałbym się zmieścić w kwocie 10-13 tys. aby spokojnie dokonać pierwszych opłat po zakupie, czy ewentualnych wymian - olej, filtry, rozrząd). Zdaję sobie sprawę, że w tej kwocie nie szukam marki tylko egzemplarza-stanu.

- Przeznaczenie głównie miasto, od czasu do czasu większy wypad (do pracy tylko 7 km, więc trasy krótkie, na co dzień miasto, zdarza się kilka razy w miesiącu wyjazd autostradowy do 30 km - dorywcza praca. Zakładam, że maksymalnie rocznie robione będzie 10 tysięcy km.

- Cechy jakie wstępnie oczekuję:
* Hatchback 5 drzwi !
* Benzyna - zawsze szukam najlepszego typu silnika w danej marce, aby nie był to muł, króla szosy też nie szukam, ważne by nie brał oleju i nie palił jak "wawelski smok".
* Mała awaryjność, duża i łatwa dostępność części, niskie koszty utrzymania i spalanie, chciałbym auto ocynkowane, które będzie miało na bakier z "rudą".
* Nie poszukuję setek bajerów i udogodnień, nie lubię przepychu, wystarczy klimatyzacja, elektryczne lusterka i szyby, dobrze, aby było też wspomaganie kierownicy.

Auta jakie mnie zainteresowały w kolejności:
< Honda Civic VII 1.6 VTec >
< Astra II 1.6 8V >
< Toyota corolla E12 - nie wiem czy w tej kwocie można znaleźć dobry egzemplarz >
< Golf IV 1.6 8V, chociaż słyszałem żeby szukać 1.8 lub nawet 2.0 >
< Seat Leon I - nie wiem jaki silnik się tu sprawdza >
< Audi A3, niby 1.8 świetny silnik, ale spalanie też już jest wyższe, ciężko o zadbany egzemplarz szczególnie 5 drzwi >

Poszukuję głównie auta z małopolski (okolice Krakowa), chociaż jestem w stanie za dobrym egzemplarzem pojechać nawet te kilkaset kilometrów.

Dziękuję z góry za rady, wskazówki, oferty, jeśli źle ukierunkowałem swoje powyższe wybory, proszę o sprostowanie.
POZDRAWIAM!
Ostatnio edytowany przez Kowalny 10 Kwi 2016, 23:05, edytowano w sumie 8 razy
Kowalny
Nowicjusz

Auto: Fiat Uno

10 Kwi 2016, 22:45

Odświeżam. Oferty podane usunąłem, uległy lekkiemu przedawnieniu, [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
powyższy CIVIC został sprzedany parę godzin po ukazaniu się oferty :)

Obecnie mam pytanie, co sądzicie o:
1. [link do oferty na Allegro wygasł]
2. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Na Civica VII, który jako marka mnie ostatnio zaintrygował w mojej okolicy nie ma aktualnie ofert. Inne z Polski to:
3. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
4. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
5. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Ogólnie planuję szukać ofert na "ciekawy" egzemplarz hondy civic VII 1.6 VTec (chyba, że po drodze pojawi się coś dobrego z innych marek jakie wymieniłem wyżej), oraz mam zamiar posłużyć się usługą z: Autotesto przy aucie, które naprawdę zwróci uwagę, jakieś opinie na temat tej strony i czy warto z nich skorzystać?
Kowalny
Nowicjusz

22 Maj 2016, 08:27

Witam po raz trzeci :) Wygląda to trochę jak monolog, ale jestem uparty.
Poszukiwania auta nadal w toku, skupiłem się głównie na civicach VII 1.6 Vtec po lifcie, dlatego co sądzicie o poniższej ofercie? :

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Warta fatygi? Jak myślicie do jakiej sumy można zbić cenę bo jednak aktualna jest ponad budżetem, do tego spora odległość od Krakowa, ale czego nie robi się dla "upatrzonego" auta. Mile widziane Wasze typy - linki do ofert.
Kowalny
Nowicjusz

22 Maj 2016, 23:15

Mogę liczyć na jakieś porady, linki z aukcjami, rozbudowałem swoje preferencje, nie jest to pusty temat bez informacji, dlatego dziwię się, że nie otrzymałem żadnego odzewu. Proszę chociaż o wiadomość prywatną jeśli tutaj niczego nie mogę uzyskać.
Kowalny
Nowicjusz

22 Maj 2016, 23:41

Kowalny napisał(a):am zamiar posłużyć się usługą z: Autotesto
lepiej skorzystać z firmy jednego z naszych forumowiczów moto-zakup.pl, bo jak zobaczyłem opinie "eksperta" z AT, że w 15 letnim punto za 3k trzeba zrobić coś przy zawieszeniu czy hamulcach i on nie poleca tego auta to mi się zrobiło słabo :shock:
IMO możesz zainteresować się tymi (wkleję Twoje linki, bo nie chce mi się ich opisywać po kolei)
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] było coś z błotnikiem i drzwiami pasażera tył po prawej

Reszta nieaktualna, a Astra wypicowana i foto robione tak, żeby nie było nic widać
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...
    Nowy VW Polo R Supercar 570KM i napęd na cztery koła
    Nowe Polo R Supercar przygotowane przez Volkswagen Motorsport. Model z silnikiem o mocy 570 KM i z napędem na cztery koła został przygotowany z myślą o startach w Mistrzostwach Świata FIA w rallycrossie (WRX). Auto wygląda ...