[10tys.zł.] Kompakt/kombi?

13 Lip 2020, 19:03

Cześć!

Przeczytałem całą masę artykułów/poradników/opinii, ale wciąż mam wątpliwości.

Szukam auta w budżecie 10tys. zł. Przeznaczenie: rzadko miejskie, często średnie trasy (50-100km), czasem dłuższe trasy (500km). Miesięcznie więcej niż 2tys km nie pęknie, zazwyczaj będzie to około 1tys, może mniej. Stawiam na auto w gazie. Czeka mnie dużo przeprowadzania się, więc pojemność bagażnika jest istotna. Na początku zwracałem uwagę głównie na kombi, jednak po obejrzeniu kilku aut (Passaty, A4/A6) stwierdziłem, że nie ma sensu kupowania klasycznego kombi, którego bagażnika nigdy w pełni nie wykorzystam. Dlatego też stawiam na kompakty, ewentualnie jakieś mniejsze kombi.

Zwracam uwagę głównie na:

Focus Mk1/Mk2
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Opel Astra H

To modele, które najczęściej pojawiają się w postach podobnych do mojego. Do tego moją uwagę przykuwa Citroen C4 i Mazda 3.

Jeśli chodzi o mniejsze kombi, to jedyne co zwróciło moją uwagę, to Golf z 2006r

Co sądzicie o tych modelach? Wiem, że nawet przy wyborze konkretnego modelu muszę zwrócić uwagę na rodzaj silnika, żeby dobrze dogadywał się z gazem - poradników do tego też mam od groma :)

Dodatkowo zacząłem zastanawiać się nad kupnem auta w benzynie i założenia gazu - budżet na wszystko to nadal będzie ok. 10k, więc czy jest sens to rozważać?

Ahh, moja aktualna lokalizacja to Lubuskie, ale sporo podróżuję aż po Podlasie, więc rozstrzał dość spory o.O
bastash
Nowicjusz

15 Lip 2020, 18:12

Przejeżdżasz czasami przez Chojnice (pomorskie, DK22)?
Było: '02 Laguna IIphI 2.2dCi, '99 Astra F 1.6 8V, '05 Vel Satis 2.0T, '02 Laguna IIphI V6 24V, '06 Laguna IIphII 2.0dCi
Jest: '06 Vel Satis 2.0T, '06 Laguna 2.0dCi 173KM GT
Roadkiller
Aktywny

Zdjęcia: 4
Miejscowość: GCH
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Laguna IIphII
Silnik: 2.0dCi 173KM GT
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

15 Lip 2020, 18:36

Nie za bardzo :D Chociaż jest jakiś plan skoczenia na Kaszuby i do Gdańska ;)

A co jest w Chojnicach? :D
bastash
Nowicjusz

19 Lip 2020, 14:25

Hej! Pozwolę sobie podbić temat, jako że trochę mi się zmieniło podejście.

Nadal rozglądam się za Focusami Mk2 / Astrami H w dobrym stanie w budżecie ok 10, w gazie lub z 1.6, który gaz polubi. Już nawet jechałem jedną Asterkę sprawdzić z gotówką w kieszeni i zaraz po wyjeździe właściciel zadzwonił, że sprzedane :cry: 2 dni ogłoszenie nie powisiało, więc ewidentnie okazję straciłem :o

Pojawił mi się jeszcze jeden faworyt, na którego skłonny byłbym znaleźć trochę większy budżet - Audi A3. Tylko czy to jest w ogóle realne, żeby w cenie poniżej 15k znaleźć A3, które nie będzie złomem? Myślę tu raczej o drugiej generacji.

Na przykład to: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

co myślicie?
Ostatnio edytowany przez bastash 19 Lip 2020, 14:35, edytowano w sumie 2 razy
bastash
Nowicjusz

19 Lip 2020, 14:30

Do tego a3 nie założysz gazu, jedyny silnik gdzie jest to opłacalne to 1.6/102
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

19 Lip 2020, 14:37

A opcja z gotowym gazem?
Np. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Sprowadzane i ubogi opis, więc duże ryzyko. Ale załóżmy, że w takiej opcji gaz byłby max 5-letni. Jest sens to rozważać?
bastash
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Opony samochodowe, co warto o nich wiedzieć?
    Produkcja opon to oddzielna gałąź przemysłu samochodowego, przeżywająca dynamiczny rozwój, spowodowany zwiększeniem się wymagań wobec ogumienia. Trafiające do produkcji samochody oferują coraz to lepsze osiągi i posiadają ...
    Przeziębienie lub grypa, a czas reakcji kierowcy
    Mocne przeziębienie lub grypa mogą opóźnić czas reakcji kierowcy nawet o 10%. Dodatkowo na szybkość działania w sytuacji awaryjnej mogą także negatywnie wpływać zażywane leki. "Kierowca musi zachowywać się odpowiedzialnie. ...