Kompakt/SUV, automat, do wszystkiego, ~60tysięcy

22 Paź 2020, 15:31

Cześć!

Standardowo jak na to podforum poszukuję samochodu. Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi, w szczególności mechaniczne. Jaki silnik wart uwagi, jaka skrzynia dobra. Na tym czy samochód jest ładny czy nie to akurat się znam ;)

Wykorzystanie:
- jazda po mieście kilka razy w tygodniu, ale raczej poza godzinami szczytu (sklep, tańce). Dodatkowo dojazd do domu dość nierówny.
- częste (całoroczne, 50-100 km) wypady w góry po drogach wojewódzkich i mniejszych, wliczając w to parkowanie na wertepach.
- kilka razy do roku dłuższa trasa (powiedzmy 400+ w każdą stronę), prawdopodobnie dojdą częste trasy Kraków-Warszawa (ekspresówka/krajowa).

Czego bym potrzebował:
- automat
- komfort w trasie (tempomat, ~130 km/h na spokojnie)
- bezproblemowe palenie w zimie
- wygodne i pewne prowadzenie
- dobre doświetlenie
- 5 lat dobrej posługi
- nie powiem że potrzebuję terenówki, ale ze względu na parkowanie i dojazd do garażu wolałbym coś raczej z tych wyższych
- podgrzewanie dupci, ale to kwestia wyposażenia

Rozważałem coś nowego, ale uznałem że w tej chwili to zbędna fanaberia. Budżet nie jest ustalony na sztywno, z tego co patrzyłem w okolicach 60 tysięcy znajdę to co mi potrzebne w wystarczająco młodym wieku. Obecnie dorzynam starego i niezawodnego Seicento, świetnie sobie radził z każdym terenem, jak i z zakupami. Niestety od pewnego czasu więcej jeździmy w trasy, stąd ta zmiana.

Moje główne wątpliwości:
- diesel czy benzyna? Trasa mówi diesel, ale z drugiej strony nie chciałbym mieć problemu z odpaleniem po powrocie z dwóch dni w górach przy -20.
- kompakt czy crossover/suv? W drodze do mojego garażu takie Bravo potrafiło zahaczyć o "próg". Seicento sobie radzi, ale tutaj mowa o małym rozstawie osi. No i zawsze jazda jest bardzo ostrożna.
- co myślicie o kupnie samochodu używanego u dealera? opcja ta jest coraz popularniejsza, czy realnie można czuć się "bezpieczniej"? Oczywiście weryfikacja pojazdu tak czy tak będzie zlecona.

Co mi wpadło w oko:
- Toyota Auris II, 1.8 hybryda, eCVT - zastanawia mnie ta skrzynia, ale to muszę sam się przejechać żeby ocenić. Podobno pancerny. Nie będzie za nisko zawieszony?
- Hyundai Elantra VI, benzyna 1.6, DCT - nawet mi się podoba, troszkę większy niż Auris, jeździłem i wrażenia pozytywne
- Hyundai Tucson III - nie jestem pewien jaki silnik wart uwagi? Troszkę drożej, ale miejsca też więcej i wydaje się pewniejszy w jeździe?

Jestem jednak otwarty na wszelkie propozycje, etap wyboru jest jeszcze bardzo wczesny.
limonk4
Obserwowany

22 Paź 2020, 16:41

limonk4 napisał(a):diesel czy benzyna? Trasa mówi diesel, ale z drugiej strony nie chciałbym mieć problemu z odpaleniem po powrocie z dwóch dni w górach przy -20.

-20 to nie jest temperatura żeby jakiekolwiek sprawne auto miało problem z odpalaniem. Każde paliwo z "legalnego" źródła również nie ma z tym problemu

limonk4 napisał(a):kompakt czy crossover/suv? W drodze do mojego garażu takie Bravo potrafiło zahaczyć o "próg". Seicento sobie radzi, ale tutaj mowa o małym rozstawie osi. No i zawsze jazda jest bardzo ostrożna.

Sam powinieneś wiedzieć czego potrzebujesz. Przeciętny "crossover" będzie mniejszy/gorzej wyciszony/gorzej wyposażony niż przeciętny kompakt, po prostu jest troszkę wyższy. SUV to już szerokie pojęcie, suvem jest zarówno kaszkaj jak i x5

limonk4 napisał(a): co myślicie o kupnie samochodu używanego u dealera? opcja ta jest coraz popularniejsza, czy realnie można czuć się "bezpieczniej"? Oczywiście weryfikacja pojazdu tak czy tak będzie zlecona.

Na pewno pewniejsza opcja niż sprowadzane z niemiec perełki. Oczywiście zawsze trzeba zweryfikować auto bo wałki wszędzie się zdarzają. Możesz zerknąć też na auta poleasingowe, np. master1.pl itd

limonk4 napisał(a):- Toyota Auris II, 1.8 hybryda, eCVT - zastanawia mnie ta skrzynia, ale to muszę sam się przejechać żeby ocenić. Podobno pancerny. Nie będzie za nisko zawieszony?

IMO do miasta super, na trasę średnio. Nie jest jakoś spektakularnie niska ale też nie wiadomo po czym chcesz jeździć. Na jakiś tam plus mała utrata wartości

limonk4 napisał(a):- Hyundai Elantra VI, benzyna 1.6, DCT - nawet mi się podoba, troszkę większy niż Auris, jeździłem i wrażenia pozytywne

Tak naprawdę auto jak auto, niczym nie porywa, większych wad nie ma.

limonk4 napisał(a):- Hyundai Tucson III - nie jestem pewien jaki silnik wart uwagi? Troszkę drożej, ale miejsca też więcej i wydaje się pewniejszy w jeździe?

Wyższy (więć "większy"), cięższy więć "pewniej" jedzie za to głośniejszy i mniej ekonomiczny. W tym przypadku skłaniałbym się chyba ku silnikowi diesla

limonk4 napisał(a):Jestem jednak otwarty na wszelkie propozycje, etap wyboru jest jeszcze bardzo wczesny.

V40 XC
Kompakt, lekko podniesiony, 4x4, spoko silniki, dobrze wyposażony, wygodny jak na ten segment, nieźle trzyma wartość

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

23 Paź 2020, 07:00

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Mój kolega ma na sprzedaz, pokazny przebieg ale auto młode, serwisowane do końca i jest w oryginalnym lakierze. Jest tak dobrze utrzymane ze przebieg spokojnie można by było skręcić na 80k i nikt by nie zauważył, z wyposażenia znajdziesz wszystko czego potrzebujesz
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

23 Paź 2020, 08:59

Podbijam 3008 (jeśli nie przeszkadza Ci perspektywa jak z wozu opancerzonego).
Dorzucam Forda Kuga
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...