Kompakt w automacie do 50 tyś.

19 Cze 2023, 10:40

Cześć.
Szukam kompaktowego samochodu do 50 tyś. zł. Głównie jazda po mieście i trochę za miasto 20-30km, raz na miesiąc jakaś dłuższa wycieczka powyżej 200km. Na razie nie jestem nastawiony na markę, będzie to mój pierwszy samochód. Chciałbym żeby miał automatyczną skrzynię biegów, tempomat, kamerę cofania, był w miarę nieawaryjny i tani w eksploatacji.
Przejrzałem trochę internet i znalazłem kilka ciekawych modeli: Volvo V40, Citroen DS4, Honda Civic i Toyota Auris.
Co myślicie o tych modelach? Może macie coś ciekawszego do polecenia? Z internetu wyczytałem, że silnik w DS4 jest lipny w wersji z automatyczną skrzynią.
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam.
bussik
Nowicjusz

19 Cze 2023, 13:11

No to jeszcze jedno pytanie. Czy akceptujesz wszystkie rodzaje automatów jak DSG, DCT, CVT, eCVT, klasyczne hydrauliczne skrzynie itd.?

bussik napisał(a):Z internetu wyczytałem, że silnik w DS4 jest lipny w wersji z automatyczną skrzynią.
Który silnik, jaka pojemność, benzyna czy diesel?

Jak nastawiasz się głównie na miasto z takimi dystansami to ja bym szukał jakiejś niewymagającej benzyny z nawet prostym i klasycznym automatem. Skrzynie dwusprzęgłowe (fajnie się sprawdzają w użytkowaniu) i CVT (tu trzeba się przyzwyczaić do specyfiki ich działania) potrafią być drogie w naprawach więc je bym tu raczej odpuścił mając na uwadze
bussik napisał(a):w miarę nieawaryjny i tani w eksploatacji
chyba że akceptujesz taką awarię skrzyni.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

19 Cze 2023, 13:33

Rokiko napisał(a):No to jeszcze jedno pytanie. Czy akceptujesz wszystkie rodzaje automatów jak DSG, DCT, CVT, eCVT, klasyczne hydrauliczne skrzynie itd.?

Nie znam się na typach automatów, chciałbym żeby nie był awaryjny, żeby nie palił za dużo i chodził automatycznie - jakkolwiek to brzmi :)

Rokiko napisał(a):Który silnik, jaka pojemność, benzyna czy diesel?

Znalazłem tylko ogłoszenia z silnikiem 1.6 THP 163KM benzynowym w automacie. Najbardziej mi się podoba ten samochód, ale nie wiem czy nie jest zbyt awaryjny.
bussik
Nowicjusz

19 Cze 2023, 14:31

bussik napisał(a):Znalazłem tylko ogłoszenia z silnikiem 1.6 THP 163KM benzynowym w automacie.
Nie jest to godny silnik do polecenia i nie należy on na pewno do grupy silników bezawaryjnych.

Jednym z samochodów które powinny Ci się sprawdzić to moim zdaniem jest Honda Civic IX z silnikiem 1.8 i klasycznym automatem np. https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/h ... Fyt1u.html nie powinna ona sprawiać większych problemów i być w miarę bezawaryjna. Do tego na trasie fajnie sobie radzi, a i w mieście też :wink:
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

09 Lip 2023, 18:59

A co myślicie o Hyundai i30 1.6GDI 135KM?
bussik
Nowicjusz

09 Lip 2023, 23:35

Auris 1.6 benzyna
Auris 1.8 hybrid
toyman40
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowy silnik CDTI ECOTEC 1,6 spełnia normy Euro 6
    Wprowadzenie całkowicie nowego czterocylindrowego silnika wysokoprężnego Opla to kolejny etap w procesie odnowy portfolio jednostek napędowych. Silniki CDTI ECOTEC o pojemności 1,6 litra, są drugą z kolei rodziną nowych silników ...

09 Lip 2023, 23:37

bussik napisał(a):Z internetu wyczytałem, że silnik w DS4 jest lipny w wersji z automatyczną skrzynią.

ale jaki silnik...przecież tam wkłądali różne silniki...diesle były BDB , skrzynie też są OK 2.0 HDI /163 godny polecenia
NO chyba że THP benyzny to syf z daleka od tego
toyman40
Stały forumowicz

10 Lip 2023, 06:18

Nie znalazłem automatu z silnikiem innym niż ten słaby 1.6 właśnie. A co sądzicie o volvo v40?
bussik
Nowicjusz