Kompakt za 26tys

18 Sie 2019, 21:49

Siemka pany mam problem z wyborem auta w kompakcie.
Ogólnie poruszam sie Fiatem Stilo 1.9Jtd i dla mnie auto mega fajne.
Szukam auta do 26tyś 5drzwi coś powyżej 2007r. A najlepiej jak najmłodsze.
Dużo ludzi mi mówi bierz BMW E88 lub A3 , a mnie zainteresowało Fiat Bravo 2... widziałem w białym kolorze i jest mega.
Co sądzicie o tym aucie , jaka jednostkę wybrać. Ogólnie miesięcznie robie maks 1tys ... czasami nawet nie.
Autem poruszać będą się 2 osoby tylko.
Diesel czy Benzynke wybrać.
Czy coś innego jeszcze polecacie.. niestety słucham ciągle że Fiat blee lecz niestety nie każdego utrzymać auto Premium.
Wiec co jeszcze polecacie?
NuNu
Nowicjusz

Prawo jazdy: 05 05 1998
Auto: Fiat

19 Sie 2019, 00:13

Jesli Ci sie podoba to czemu nie, plusem jest to ze ma dobry stosunek ceny do rocznika, silniki w większości sa udane, najrozsadniejszym wyborem bedzie 120 konny 1.4 t-jet
Raziel11
Stały forumowicz

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Wałbrzych
Prawo jazdy: 21 03 2016
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Leon 1P / Cupra R
Silnik: 1.6 MPI / 2.0 TSI
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

19 Sie 2019, 09:01

Dobrze dzięki a w oko jeszcze wypad citoren c5 ... do 26tys da sie cos wyrwac?..
I jakie opinie sa... i jaki silnik
NuNu
Nowicjusz

19 Sie 2019, 16:13

Uchodzi raczej za dobe auto, chociaz ja osobiscie nie lubuje sie we francuskiej motoryzacji
Za 26tys dostaniesz mk2 z konca produkcji, lub mk3 z poczatku produkcji, benzyny 1.8 lub 2.0 diesel
Raziel11
Stały forumowicz

19 Sie 2019, 18:30

To nie myślałeś o tym, że skoro posiadasz jakieś uprzedzenia to może doradzanie innym to nie najlepsze posunięcie, bo wtedy doradzanie jest obarczone Twoimi uprzedzeniami i cierpią na tym inni?

Sam do niedawna, jak to Polacy, byłem uprzedzony do Francuzów, do momentu jak spróbowałem sprawdzonych modeli, Laguny III, C4 II, C5 III i byłem bardzo pozytywnie zaskoczony.
Mądra osoba samochody używane kupuje po recenzjach nt. danego modelu / silnika, a nie po marce, bo Golf V z 1.4 TSi z 2005 będzie 100 razy bardziej ryzykowny niż chyba każde inne auto, albo BMW... 5 z 2004 z 2.0d
Albo kup sobie ryzykownego Passata B6 z 2.0 TDI PD, ten Cię w ogóle negatywnie nie nastraja?

Powtórzę jeszcze raz... jak jesteś mądry to się uczysz na błędach innych i auto używane kupujesz po opiniach nt. danego modelu / jego silnika, by uniknąć ryzykownych, a te zdarzają się każdej marce.
To co z tymi Francuzami?
- sa też dobre, jak to w każdej marce bywa, i te warto kupować.

A C5 to świetne auto o rewelacyjnej wartości, do tego masz pełna 2-strefowa klime (nie tylko nastawiasz osobna temp. dla kierowcy i pasażera, ale też gdzie ma wiać osobno), przeważnie bardzo fajnie wyposażone, sporo miejsca, jeden z najlepszych diesli na rynku, do tego mega komfort i dobrze wyciszone.
tomekdk

19 Sie 2019, 19:03

No bo ogólnie auto mega i w kombi.
Jak zawiesznie trwałe? I czy elektronika psuje sie jak inni mówią że Francuzi blee bo się psuje mega
Jaka jednostkę wybrać disesla i z jaką moca aby był dynamiczny.
I czy szukać okolic 22-24 i ew. Kasa za naprawę i oc?
I czy znajde z navi auto w tej cenie.. pozdrawiam
NuNu
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Alergia za kierownicą - jak sobie z nią radzić?
    Razem z wiosną przyszedł ciężki czas dla alergików, uczulonych na pyłki i kurz. Prowadzenie auta w tym okresie jest dla uczuleniowców szczególnie uciążliwe. Łzawienie oczu, silny katar, obniżona koncentracja ...

19 Sie 2019, 19:11

Opinie nt. auta są dobre, czyli nie ma co mitów przenosić, z tym, że problem w przypadku polskiego rynku jest inny ... czy jak kupisz auto, które ma ogłoszeniu 190000km ... to czy realnie tyle ma, czy może ma 390000km realnie i było skręcone na 190000km. I o to się martw.
Ja mam C5 z 154000km przebiegu i absolutnie nie mam z nią żadnych problemów.
Ze względu na akcyzę patrz na 2.0 HDi 140 albo 163 konie ... ja mam 140 koni i jest całkiem dynamicznie (jeżdżę przeważnie sam), aczkolwiek jak jechaliśmy do Polski w 4 osoby to też dawał radę.
No chyba, że szukasz rakiety.
Zawieszenie musisz sprawdzić, jak wszystko kupując auto używane, czy nie cieknie (hydropneumatyka), ale ogólnie opinie są dobre nt. hydro w C5.
tomekdk

19 Sie 2019, 20:38

Ok dzięki kolego , i jestem również zdania że nje ma co pisać i gadać źle na auto francuskie póki się go nie kupi i sprawdzić.
Jestem jednak zdecydowany na C5 ale czy za 22-24 jestem w stanie coś wyrwać ładnego?
NuNu
Nowicjusz

19 Sie 2019, 22:24

NuNu napisał(a):Ok dzięki kolego , i jestem również zdania że nje ma co pisać i gadać źle na auto francuskie póki się go nie kupi i sprawdzić.

Fajnie koledzy że tak Wam się słodko zrobiło tylko może nie mówcie o ogółach a więcej o szczegółach. Tak więc c5 w poszczególnych wersjach są ok.ale nie zapominajmy że francuska motoryzacja składa się z wielu modeli i kilku marek. Więc wystarczy kupić c5 ale chociażby 1,6thp albo 2,7hdi żeby odechciało się tej motoryzacji raz na zawsze. Do tego zapominamy o wszelkiej maści c3,4 gdzie rozkład tych aut następuje po 150k.km. i to w dosłownym tego słowa znaczeniu.
Pewnie teraz usłyszymy że to wina nas Polaków bo nie kupili jedynego bezwypadkowego citroena a prawda jest taka że są to gówn...a z dużą już teraz ilością elektroniki która się sypie. Więc c5 2,0hdi, laga3 i pewnie kilka innych modeli jest ok.ale jest też druga strona medalu aut z fr.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

20 Sie 2019, 07:59

Dokładnie tak jak piszesz szybki, trzeba sprawdzać model i jego silnik, ucząc się na błędach innych, ale czy to C5, Golf, BMW 3, Mazda 6, czy cokolwiek innego nie robi większej różnicy, bo wszędzie można się wkopać kupując model, który nie ma dobrych opinii ze względu na pewne swoje mankamenty.
Ja nie jestem fanem francuskiej motoryzacji, tylko dobrych modeli.
tomekdk

20 Sie 2019, 08:06

tomekdk napisał(a):To nie myślałeś o tym, że skoro posiadasz jakieś uprzedzenia to może doradzanie innym to nie najlepsze posunięcie, bo wtedy doradzanie jest obarczone Twoimi uprzedzeniami i cierpią na tym inni?

Sam do niedawna, jak to Polacy, byłem uprzedzony do Francuzów, do momentu jak spróbowałem sprawdzonych modeli, Laguny III, C4 II, C5 III i byłem bardzo pozytywnie zaskoczony.
Mądra osoba samochody używane kupuje po recenzjach nt. danego modelu / silnika, a nie po marce, bo Golf V z 1.4 TSi z 2005 będzie 100 razy bardziej ryzykowny niż chyba każde inne auto, albo BMW... 5 z 2004 z 2.0d
Albo kup sobie ryzykownego Passata B6 z 2.0 TDI PD, ten Cię w ogóle negatywnie nie nastraja?

Powtórzę jeszcze raz... jak jesteś mądry to się uczysz na błędach innych i auto używane kupujesz po opiniach nt. danego modelu / jego silnika, by uniknąć ryzykownych, a te zdarzają się każdej marce.
To co z tymi Francuzami?
- sa też dobre, jak to w każdej marce bywa, i te warto kupować.

A C5 to świetne auto o rewelacyjnej wartości, do tego masz pełna 2-strefowa klime (nie tylko nastawiasz osobna temp. dla kierowcy i pasażera, ale też gdzie ma wiać osobno), przeważnie bardzo fajnie wyposażone, sporo miejsca, jeden z najlepszych diesli na rynku, do tego mega komfort i dobrze wyciszone.

Kolego nie potrzebnie sie tak rozpisales, napisalem ze C5 z silnikami 2.0HDI 1.8 i 2.0 benzyna uchodzi za dobre auto, a to ze ja za nimi nie przepadam nie powinenes odbierac jako probe odradzenia komus tego auta
Raziel11
Stały forumowicz

20 Sie 2019, 08:31

Oj tam, może następnym razem nie będziesz wszystkiego wrzucał do jednego wora - czyli francuskiej motoryzacji, stereotypu, a bardziej zwracał uwagę na dany model / silnik.
Bo jak się ma np. Megane R. S. do francuskiej motoryzacji?
Albo Laguna ... z bardzo bezpośrednim układem kierowniczym, sztywniejszym zawieszeniem... to już bardziej Mazda 6 była większym kanapowcem.
Każdy model jest inny a producenci aut pochodzących z Francji nie zawiazali paktu tworzenia "aut francuskich", tak samo jak nie ma aut japońskich czy niemieckich. Są to jakieś tam bezsensowne ogolnikowe stwierdzenia, używane potocznie, a w rzeczywistości pozbawione większego sensu, szczególnie w czasach globalizacji.
tomekdk

20 Sie 2019, 08:57

Tomek tylko nie zapominaj jak wyglądała motoryzacja z fr sprzed lagi3 albo c5 a w dodatku jak już pojawiły się te modele to ile jest dalej opcji nie pilecanych.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

21 Sie 2019, 07:46

NuNu napisał(a):Ogólnie miesięcznie robie maks 1tys ... czasami nawet nie.

Przy tych przebiegach nawet nie patrz na diesle, bo po prostu Ci się nie opłaci. Uderzaj w benzynę.
Fiat Bravo to dobry wybór 1.4 T-jet 120KM. Bierz auta po roczniku 2010 - bez wadliwych skrzyń M32 i bez pękających turbo. W Twoim budżecie jak najbardziej osiągalne.
aple4
Początkujący

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Gorzów Wielkopolski
Prawo jazdy: 03 01 2008
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Ford Mondeo mk4
Silnik: 2.0 TDCI 130KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2007

21 Sie 2019, 09:10

BIORE również to auto mocno pod uwagę ze względu na to że bardzo sie podoba lecz nie wykluczam też C5 która jest mega.
Inni mówia bierz BMW lecz ja auta nie kupuje dla kogoś ale dla sb.
NuNu
Nowicjusz