Kompaktowe auto do 30 tyś

25 Wrz 2014, 13:54

Witam, tak jak w tytule szukam auta do 30 tyś, raczej mniejszego ale bez przesady. Narazie wpadł mi w oko Hyundai i30 i Toyota Auris. Nie wiem jak wygląda cenowo eksploatacja jeśli chodzi o części? Jakie polecacie silniki do tych samochodów? A może powinienem zainteresować się jakimiś innymi modelami/markami? Samochód głownie do jazdy po mieście (Trójmiasto) i od czasu do czasu jakaś dłuższa trasa. Zależy mi żeby auto było ekonomiczne i bezawaryjne, ponieważ będę nim jeździł dłuższy czas.
danio231
Nowicjusz

Auto: Punto I

25 Wrz 2014, 14:19

Honda Jazz. Polecam, poczytaj testy i rankingi bezawaryjności pierwsza trójka. Bardzo dobre auto.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

25 Wrz 2014, 15:00

Dzięki za odpowiedź, tą Honde też rozważałem, ale żonie nie podoba się jej wygląd, więc szukam czegoś innego. Jakieś inne propozycje?
danio231
Nowicjusz

25 Wrz 2014, 15:10

Skoro bezawaryjne to Mazda 3, Golf V/Seat Leon, Honda Civic.

Gdyby nie eksploatacja w mieście to poleciłbym również Fiata Bravo, który ma udane silniki diesla i wbrew pozorom nie jest przesadnie awaryjny.

Auris i i30 to bardzo nudne designersko auta, ale również nie nastręczają większych problemów. W Aurisie minimum to 1.6, w i30 od biedy może być 1.4.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Rok produkcji: 2002

25 Wrz 2014, 17:42

Ossy napisał(a):Golf V/Seat Leon
Nie są to auta godne polecenia.
Ja mogę zaproponować Astre H 1.8, Focusa 2.0, Civica 1.8
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

25 Wrz 2014, 19:30

Dzięki za podrzucenie kilku modeli. Jednak Astry H widzę ze są dość stare, a chciałbym coś z rocznika max 2008. Do Focusa nie jestem przekonany bo rodzina miała i były z nim problemy(chociaż nie wiem czy to była akurat ta polecana przez was wersja). Civic mi się podoba, chociaż widzę że te z mniejszym przebiegiem są dosyć drogie(patrzyłem na<100 tyś) A co sądzicie o takim Hyundaiu i30?

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Byłem go przed chwilą oglądać i strasznie mi się spodobał, ma bardzo bogate wyposażenie jak na zakup w polskim salonie. Tylko czy wszystko będzie z nim w porządku tzn. silnik, awaryjność, ceny części itp.?
danio231
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Co może zamarznąć w naszym samochodzie?
    Co w samochodzie jest szczególnie wrażliwe na niską temperaturę? Jak sobie poradzić z typowo zimowymi problemami? Poniżej prezentuję kilka odpowiedzi które mogą okazać się przydatne wielu kierowcom. Głównym ...

25 Wrz 2014, 19:49

Czego Ty oczekujesz? Auta w ciągu 2 lat potrafią zrobić 200 tysięcy.. Po drugie rocznikiem sie nie jeździ..
Wpakujesz sie w złoma i będziesz narzekał jak rodzina na Focusa.
Focus nie jest zły, lepszy niż Gulf V itp..
Koniu
Forumowicz VIP

26 Wrz 2014, 09:26

Jeśli już koniecznie musi być coś z rocznika 2008 i mniej (chociaż - podobnie jak Koniu - kompletnie nie widzę uzasadnienia dla takiego podejścia) to Civica musisz odpuścić, bo przy Twoim budżecie nie kupisz egzemplarza, przy którym na wstępie nie trzeba będzie poczynić kilku inwestycji za parę tysiaczków.
No i najważniejsze - po co oglądasz diesla, skoro będziesz jeździł głównie po mieście? i30 to fajne i w sumie bezproblemowe auto, ale z uwagi na bardzo głośno pracujące zawieszenie i wyjątkowo kiepskie w porównaniu do konkurencji prowadzenie (jak dla mnie zbyt mocne wspomaganie kierownicy) sam osobiście bym go nie kupił (przejedź się nim, a potem np. Focusem to będziesz wiedział, o czym mówię). Dlatego też, biorąc pod uwagę, że na Civa masz za mały budżet, a Astra H jest dla Ciebie za stara, również polecam Focusa, bo z aut, które pozostają Ci do wyboru Focus da Ci największą przyjemność z jazdy.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
Paliwo: Benzyna

26 Wrz 2014, 12:41

W takim razie pozostał wybór między i30 i Focusem(do którego mam jednak małe uprzedzenie...).Dzięki za sugestię o tym wspomaganiu w i30, sprawdze to. A jeżeli Focus to koniecznie 2.0 tak jak polecał Koniu? Czy taki 1.6 też będzie ok?

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Jakie są ceny części do tych samochodów w razie awarii czy standardowych wymian?
Chciałem jeszcze dopytać o tego diesla. Czemu mam nie patrzeć na niego jeżdżąc po mieście? U mnie w pracy są samochody które jeżdżą tylko po mieście cały dzień, wszystkie mają diesle i się sprawdzają, więc nie rozumiem.
danio231
Nowicjusz

26 Wrz 2014, 14:52

danio231 napisał(a):Czemu mam nie patrzeć na niego jeżdżąc po mieście?
BHo silnik się psuję bardziej przez tak.ą jazdę, masz dwumasy itd. Poza tym mało nie pali więc nie łódź się na to :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

26 Wrz 2014, 15:18

Około 6l/100 w mieście to nie jest mało? :o
danio231
Nowicjusz

26 Wrz 2014, 15:33

Po pierwsze - koszty serwisowania diesli są dużo wyższe niż benzyniaków - wtryski, dwumasa, turbosprężarka, systemy filtrujące to elementy, które po określonym przebiegu muszą nawalić, a co za tym idzie Twój portfel nagle zostanie uszczuplony o kilkanaście tys. złotych. Uwierz mi - lepiej regularnie wydawać trochę więcej kasy na benzynę i cieszyć się bezawaryjnością :ok:
Po drugie - diesel to samochód na długie, monotonne trasy, w mieście się zwyczajnie męczy, zapycha się filtr cząstek stałych, a robiąc wyłącznie krótkie odcinki (jak to w mieście bywa) będzie wiecznie niedogrzany (a nagrzewa się nieco dłużej niż benzynka), co nie pozostanie bez wpływu na jego trwałość.

Jeśli chodzi o konkretną pojemność silnika - przejedź się takim Focusem i sam sobie odpowiedz, czy 100KM Ci wystarczy - według mnie to trochę mało.
Jeśli masz garaż rzuć okiem na Mazdę 3 - pomijając jakość blachy i zabezpieczenia antykorozyjnego to mechanicznie bardzo dobry samochód.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
Paliwo: Benzyna

26 Wrz 2014, 16:07

danio231 napisał(a):Około 6l/100 w mieście to nie jest mało?
Marzenia masz, dyche bierze diesel. 20 km potrzebuje by się rozgrzać.
Koniu
Forumowicz VIP

26 Wrz 2014, 16:22

A dzie tam mój stary diesel nagrzewał się po 8km :D

Do miasta tylko benzyna i pojemność do 1.4 po spalanie inaczej będzie nie ciekawe.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Rok produkcji: 2004

26 Wrz 2014, 19:01

Koniu skąd wziąłeś tę liczbę? Znajomy ma Kie Ceed combi z tym samym silnikiem co i30 nad którym się zastanawiam i twierdzi że w mieście spala mu 7l/100...
danio231
Nowicjusz