Kompaktowe, nowoczesne, uniwersalne do 15 tys. zł

08 Maj 2016, 16:53

Cześć wszystkim :-) Tak jak w temacie, rozważam zmianę auta z racji tego, że obecne jest już nieco leciwe i lekko mnie nudzi. Jednocześnie chciałbym "cofnąć" się z segmentu D na coś z segmentu B lub C, przede wszystkim dlatego, że zależy mi na jak najnowocześniejszym aucie. Zawsze jeździłem "starym, ale dużym' i chyba mi przeszło :-)
Wymagania to komfort podróżowania (miękki nastaw zawieszenia, wygodne fotele) dla dwóch osób, dość cicho w kabinie (wiem, segment może tu być problemem), silnik który poradzi sobie poza miastem (70% jazdy to trasa 90 km/h) i da radę wyprzedzić tira i rzecz jasna - bezobsługowy i bezawaryjny jako całość.
Biorąc pod uwagę, że to dopiero przymiarki, to nie zastanawiałem się jeszcze na poważnie - przeszedł mi przez myśl Fiat Grande Punto, chociaż chętnie kupiłbym Bravo, ale tutaj jak mniemam, przynajmniej o 5 tys. zł za mało, zgadza się?
Była jeszcze Toyota Corolla, Renault Clio raczej nie ze względu na paskudne wnętrze i yyy, przyznam szczerze, pomysły się wyczerpały. Cała reszta jest stara konstrukcyjnie co też odpada. Może wy macie jakieś pomysły?
Offro
Początkujący

08 Maj 2016, 18:13

Jeden pomysł - odłoż więcej kasy. Albo zmień pracę na lepiej płatną.
piotrekbdg
Początkujący

Prawo jazdy: 20 07 2009
Auto: BMW 3er E92
Silnik: 2.0 143 KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna

08 Maj 2016, 20:57

Ford Focus
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

10 Maj 2016, 15:03

piotrekbdg napisał(a):Jeden pomysł - odłoż więcej kasy. Albo zmień pracę na lepiej płatną.

To sprzedałeś teraz złotą radę ;)

Na Bravo to niestety trochę przymało kasy. Nie wiem czy kasy wystarczy na Grande Punto, ale myślę, że powinno coś już w tej kwocie się znaleźć - i wydaje mi się, że to dość fajne auto, całkiem nowożytne, raczej dość przyzwoicie wyposażone. Powiem szczerze, że jak kiedyś oglądałem jakieś Grande Punto to wydawało mi się one dość duże jak na swój segment.
Los_Dawidos
Aktywny

Prawo jazdy: 05 08 2010
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Opel Astra
Paliwo: Diesel

10 Maj 2016, 15:12

Jeżeli ktoś chce jeździć nowoczesnym i dobrze wyposażonym autem, w dodatku dynamicznym i żwawym to musi uzbierać na takowe pieniądze, to chyba logiczne nie? Inaczej w 15 tyś zawsze musi szukać kompromisów.
piotrekbdg
Początkujący

Prawo jazdy: 20 07 2009
Auto: BMW 3er E92
Silnik: 2.0 143 KM

11 Maj 2016, 13:39

a sprawdzałeś Seata Leona? Sam zastanawiam się nad tym samochodem a w tej kwocie można już coś znaleźć :)
tamarind
Obserwowany

Prawo jazdy: 11 05 1991
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Ibiza II
Silnik: 1.4
Rok produkcji: 1998
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nieoznakowane radiowozy BMW 330i xDrive
    Polska dołączyła do grona krajów, w których samochody marki BMW wspierają funkcjonariuszy Policji w realizowaniu ich wymagających obowiązków. Pierwsza pula 40 samochodów BMW 330i xDrive wyjechała ...
    Opel ADAM z bagażnikiem rowerowym FlexFix
    Na światowej premierze modelu ADAM podczas Międzynarodowego Salonu Samochodowego w Paryżu zaprezentowane zostanie unikalne rozwiązanie, dostępne w wyposażeniu opcjonalnym nowego, niewielkiego samochodu Opla. Odwiedzający ...

11 Maj 2016, 16:53

Leon I tak.
Leon II nie.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8