Kompresja cylindrów

30 Wrz 2020, 22:05

Witam, posiadam samochód Astra J 1.7 CDTI 110 KM. Problem z autem wyglądał tak, że na drugim biegu szarpał, miał trudności w odpalaniu. Oddałem go do mechanika, powiedział że na 3 cylindrze jest 15 atmosfer, na 4 11 atmosfer. Mówił, że mam się rozglądać za nowym silnikiem. Pytam się go czy nie da się naprawić. Mówił że można ale lepiej chyba silnik. Zaś po rozmowie z tatą, stwierdziliśmy, że chyba lepiej najpierw rozebrać silnik, zobaczyć co jest do roboty, bo może to być pierścień do wymiany i to będzie cała robota. Pozatym chyba i tak lepiej wyremontować silnik niż kupować używany i nie wiedzieć co się kupuje. Tylko generalnie zastanawia nas to, że samochód nie brał oleju. Nie dolewałem od połowy lipcal(problemy zaczęły się już z miesiąc temu) i to nas zastanawia jak może nie brać oleju, a jeżdżę długie trasy. Chciałbym poznać Wasze zdanie. Pozdrawiam
xBoom1997
Obserwowany

01 Paź 2020, 08:50

Zrób jeszcze raz sprawdzenie kompresji na tym cylindrze z próbą olejową. wtedy zobaczysz czy wartość wzrośnie i o ile. Jeżeli tak to można będzie spróbować użyć preparatu do uwalniania zapieczonych pierścieni. Może się okazać że to pomoże jeżeli pierścienie są zapieczone i nie trzeba będzie robić remontu. Miałem kiedyś w benzynie podoba sytuację i na jednym cylindrze mniejsze ciśnienie o 3bar. Użyłem trzy razy z tego co pamiętam takiego preparatu ja antykoks czy coś w tym stylu. Który wtryskujesz do komory spalania poprzez otwór od świec później kilka razy kręcisz silnikiem bez kompresji (świece wykręcone). Okazało się że trafiłem i ciśnienie po takim zabiegu przy ponownym pomiarze wróciło do normy a na pozostałych cylindrach nieznacznie wzrosło (jakieś 0,5bar).

Moim zdaniem nie proponuje się wymiany silnika na podstawie takiego jednego pomiaru bez np. próby olejowej. Ja wiem że dzisiaj mechanicy najlepiej by wymieniali całe części na nowe lub inne używane ale to nie jest rozwiązanie. To po prostu pójście na łatwiznę bez sprawdzenia i wykrycia konkretnej przyczyny problemu.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...