Komputer diagnostyczny - jaki wybrać?

17 Sie 2023, 09:52

Cześć. Posiadam Opla Movano 2007r 2.5 CDTI. Czy ktoś może polecić jakiś komputer diagnostyczny? :) chodzi mi głownie o to, aby odczytać i skasować błędy. Mam jakiś za 100zł z allegro ale ni chu chu to nie działa. Czy macie jakieś sprawdzone modele? Z góry dziękuję za odpowiedź. :)
SebastianWroc
Obserwowany

21 Sie 2023, 12:59

Tu chyba najlepiej sprawdziłby się Opcom choć dobrze by było podjechać gdzieś gdzie mają również Clip'a i poprosić o sprawdzenie który z nich lepiej współpracuje. Obstawiam że ten pierwszy powinien być lepszy. To jeżeli chodzi o programy.

SebastianWroc napisał(a):Mam jakiś za 100zł z allegro ale ni chu chu to nie działa
Ale co tam masz ELM327 ? Te tańsze słabo się łączą i często nie działają jak należy lepiej już zainwestować w jakiś lepszy kabel nawet nie musi łączyć się po BT no chyba że chcesz wykorzystać do sprawdzania błędów apki w smartfonie.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

22 Sie 2023, 09:45

Do odczytu i kasowania kasowania błędów jak również odczytu różnych parametrów amatorsko, to ja proponuję zapoznać się z SD PROG. Za jakieś 150 zł kupisz sobie interfejs ELM327 + oprogramowanie. Wejdź sobie na ich stronę i tam każdy interfejs jest dokładnie opisany - co zawiera zestaw i jakie parametry można odczytywać/monitorować.
A co najważniejsze, jak ci coś nie będzie działać, to zawsze możesz oddać albo ci pomogą. Możesz też poszukać dystrybutora w swojej okolicy i pojechać do niego i kupić na miejscu. Wtedy możesz sobie od razu podłaczyć i sprawdzić czy wszystko działa .
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

27 Paź 2023, 22:09

MotoAlbercik napisał(a): parametrów amatorsko, to ja proponuję zapoznać się z SD PROG. Za jakieś 150 zł kupisz sobie interfejs ELM327 + oprogramowanie.

albo jakaś aplikacja na smartfon.
Swego czasu to nawet udawało mi się skasować błąd poszuszki w VW Golfie aplikacją na telefon, także dla amatora jest jak najbardziej OK.
toyman40
Stały forumowicz

28 Paź 2023, 10:46

toyman40 napisał(a):albo jakaś aplikacja na smartfon.

Do apki na smartfon tak czy inaczej potrzebny jest interfejs. Zwykłe ELM327 ( są 3 albo 4 rodzaje i różnią się elektroniką ) nie pasują do każdego auta. Zanim zadziałał u mnie, to musiałem 2 razy odsyłać i 3 razy zamawiać, bo nie pasował. A z kolei ten co pasuje do jednego, to już w drugim nie chce się połączyć. Trzeba było kupić inny. U kolegi z kolei nie pasował żaden z tych trzech. U innego pasowały wszystkie....Jak widać - loteria... :) Dlatego z doświadczenia zaproponowałem chyba najtańszą wersję ELM327, która jest dopasowana pod konkretny samochód.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

29 Paź 2023, 10:12